15.8 C
Chania
Sunday, January 12, 2025

Ερρίκος Ντυνάν

Ημερομηνία:

Με λίγα λόγια θα φροντίσω να σκιαγραφήσω τον Ερρίκο Ντυνάν.
Τι ήταν αυτό που τον ώθησε να πραγματοποιήσει την ιδέα αυτή που είχε και έγινε διεθνές σύμβολο και καταφυγή για την προστασία των αδικημένων ανθρώπων; Προσωπικά λέω στερεότυπα μια φράση την οποία έχω τη γνώμη ότι την έχω περάσει στο μυαλό των εθελοντών μου με επιτυχία, και όπου αλλού έχει χρειαστεί να μιλήσω για τον Ερυθρό Σταυρό.

Βασικές αρχές του Ε.Σ. είναι «Βοήθα τον συνάνθρωπό σου όταν χρειάζεται βοήθεια χωρίς να περιμένεις καμία απολύτως αμοιβή, σεβόμενος την αξιοπρέπειά του και δεύτερον κάνε προσπάθεια για την αποφυγή του πολέμου στον κόσμο διότι πόλεμος σημαίνει καταστροφή και δυστυχία».

Ο δάσκαλος Βαγγέλης Κακατσάκης γράφει στα Χανιώτικα Νέα, τη γνώμη του αείμνηστου ερυθροσταυρίτη και προέδρου του τοπικού τμήματος της επισκοπής του Ειρηναίου Γαλανάκη ότι αναφέρεται σε αυτό σε ένα του βιβλίο με την παρακάτω φράση «Να αγαπάτε τον συνάνθρωπό σας, να τον βοηθάτε στην δυστυχία του, να συγχωρείτε τα λάθη και υπερασπίζεστε το δίκιο του από το ψωμί, ως την ειρήνη του κόσμου».

Ο Γιάννης – Ερρίκος Ντυνάν γεννήθηκε 8 Μαΐου 1828 στη Γενεύη της Ελβετίας. Από πολύ καλή αστική τάξη, με βαθιές Χριστιανικές αρχές. Σπουδές οικονομολόγου και στάδιο δραστηριοποίησης τον τραπεζικό χώρο και τελικά το εμπορικό στάδιο. Η δραστηριότητά του αυτή τον φέρνει το 1859 στη Β. Αφρική προκειμένου να καλλιεργηθούν σιτηρά στο Αλγέρι αλλά δε φτάνει ποτέ. Στα βόρεια της Ιταλίας βρίσκεται μπροστά σε ένα φοβερό θέατρο πολέμου μεταξύ Γάλλων και Ιταλών από τη μια, και Αυστριακών από την άλλη. Ο φονικός αυτός πόλεμος έχει αφήσει χιλιάδες νεκρούς άταφους και χιλιάδες τραυματίες.

Κάνει μια τεράστια προσπάθεια να οργανώσει την τοπική κοινωνία και εκκλησία προκειμένου να βοηθηθούν οι τραυματίες και να ταφούν οι άταφοι και η προσπάθεια αποδίδει. Θα γράψει αργότερα στο βιβλίο του «Ανάμνηση από το Σολφερίνο». Θέλησε να κάνει τους αναγνώστε του να νιώσουν το σοκ που δέχτηκε ο ίδιος, όταν ανακάλυψε εκείνες τις πλευρές του πολέμου που για την απόκρυψή τους και την αποσιώπησή τους λαμβάνονται γενικά μεγάλες φροντίδες. Θα τους οδηγήσει να εισχωρήσουν μαζί του στα παρασκήνια του πεδίου της μάχης και να δουν τη χολέρα που απλώνεται και το αίμα που χύνεται εκεί. Το βιβλίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Στο μυαλό του και στο μυαλό των κρατούντων την εποχή εκείνη τον κόσμο γεννιέται η ιδέα του Ε.Σ. Το αποδέχονται οι περισσότερες προσωπικότητες της εποχής του και το 1901 μαζί με έναν του φίλο Φεντερίκο Πασύ μοιράζεται το πρώτο βραβείο νόμπελ ειρήνης. Και ο Ε.Σ. πλέον καλύπτει όλο τον κόσμο με εκπροσώπηση σε όλα τα μεγάλα φόρα. Έτσι μπαίνει η πρώτη μεγάλη προσπάθεια για την ειρήνη στον κόσμο.

Στην Ελλάδα ο Ε.Σ. μπαίνει το 1877 και η διαδρομή του είναι μέχρι σήμερα. Στα χρόνια που μεσολαβούν από την αρχή της δημιουργίας του Ε.Σ. παίρνει τελικά συγκεκριμένη διαμόρφωση με τις γνωστές 7 αρχές του Ε.Σ.

1. Ανθρωπισμός
2. Αμεροληψία
3. Ουδετερότητα
4. Ανεξαρτησία
5. Εθελοντισμός
6. Ενότητα
7. Παγκοσμιότητα

Στα Χανιά ο Ε.Σ. έρχεται το 1920 με το σώμα της Νοσηλευτικής. Σήμερα έχει 3 σώματα (νοσηλευτική, πρόνοια, Σαμαρείτες) έχει ένα σοβαρό παρελθόν και θεωρείται από τα καλύτερα τμήματα της χώρας.

30 Οκτωβρίου 1910 πεθαίνει ο Ερρίκος Ντυνάν φτωχός αλλά δικαιωμένος με παρακαταθήκη «όχι πόλεμος», βοήθεια στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη και την εφαρμογή των θεμελιωδών του αρχών που αναφέραμε.
Αυτός ήταν ο Ερρίκος Ντυνάν που με τη διαδρομή του βοήθησε τον άνθρωπο να μάθει πως θα αναζητά την ευτυχία του και την αξιοπρέπειά του.

Γιάννης Σκαράκης Ιατρός
Πρόεδρος Τοπικού Παραρτήματος
Ερυθρού Σταυρού

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ