Σε πλήρη αντίθεση με την κατεύθυνση που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση στο φλέγον ζήτημα της Μέσης Ανατολής έρχονται οι αποφάσεις τριών μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών αναφορικά με τη συμμαχία που ίδρυσαν οι ΗΠΑ υπό τον τίτλο «Prosperity Guardian», που στόχο έχει την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφαση να συγκροτήσουν έναν πολυεθνικό ναυτικό συνασπισμό, ο οποίος θα βρίσκεται υπό τις εντολές τους, στέλνοντας πρόσκληση στις χώρες να συμμετάσχουν και βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν. Η Ελλάδα απάντησε θετικά, στέλνοντας φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, παίρνοντας κατά αυτό τον τρόπο πιο ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, υπό την άμεση απειλή μιας ενδεχόμενης πολεμικής εμπλοκής.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία αρνήθηκαν κατηγορηματικά τη συμμετοχή τους στην Επιχείρηση «Prosperity Guardian», ξεκαθαρίζοντας πως θα βοηθήσουν στην προστασία των πλοίων αλλά υπό το καθεστώς των υφιστάμενων ναυτικών συμφωνιών και όχι της νέας επιχείρησης υπό τις εντολές των ΗΠΑ.
Eπιχείρημα της Ελλάδος για τη συμμετοχή της στην επιχείρηση είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας κ. Ν. Δένδια, που έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις, «πως η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο έχει πρωταρχικό συμφέρον για την διατήρηση της ελευθερίας των θαλάσσιων ζωνών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών.
«Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μία μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους, αποτελούν τεράστια απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών», ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε η αντιπολίτευση, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να τόνιζει πως «θέτει σε κίνδυνο τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Σε μια επιχείρηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας “προθύμων” και όχι διεθνούς οργανισμού στον οποίο συμμετέχει η χώρα».
«Προτεραιότητα για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης «πρέπει να είναι η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Από εκεί και πέρα ο ρόλος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή – πέραν της τήρησης των δεσμεύσεών της ως κράτος-μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ- δεν πρέπει να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της στρατιωτικής της παρουσίας, αλλά στον διπλωματικό της ρόλο, του πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας».
Το όχι της Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας
Υψώνοντας… ανάστημα η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία αποφάσισαν να τραβήξουν διαφορετική ρώτα από την ελληνική κυβέρνηση. Ναι μεν, βοηθούν και προστατεύουν τα πλοία που πραγματοποιούν εμπορικά δρομολόγια στη ζώνη της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά το πράττουν μόνο στο πλαίσιο συμφωνιών που βρίσκονται ήδη σε ισχύ ή υπό δική τους διοίκηση.
Γαλλία
Το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τη γύρω περιοχή και είπε ότι ήδη επιχειρεί στην περιοχή, αλλά σημείωσε ότι τα πλοία της θα παραμείνουν υπό γαλλική διοίκηση και δεν ανακοίνωσε εάν θα αναπτύξει περισσότερες ναυτικές δυνάμεις.
Η Γαλλία έχει ναυτική βάση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και 1.500 στρατιώτες στο Τζιμπουτί. Η φρεγάτα της, Languedoc, βρίσκεται τώρα στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ιταλία
Το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει τη ναυτική φρεγάτα Virginio Fasan στην Ερυθρά Θάλασσα για να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα, ανταποκρινόμενη σε συγκεκριμένα αιτήματα Ιταλών πλοιοκτητών.
Δήλωσε ότι αυτό αποτελεί μέρος των υφιστάμενων επιχειρήσεων της και δεν είναι μέρος της Επιχείρησης Prosperity Guardian.
Ισπανία
Το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας δήλωσε ότι θα συμμετάσχει μόνο σε αποστολές υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ ή σε επιχειρήσεις που συντονίζονται από την ΕΕ. «Δεν θα συμμετάσχουμε μονομερώς στην επιχείρηση της Ερυθράς Θάλασσας», ανέφερε.
20 χώρες στη ναυτική συμμαχία
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε την Πέμπτη πως η Ελλάδα και η Αυστραλία είχαν επίσης ενταχθεί στον όμιλο, ανεβάζοντάς τις χώρες που συμμετέχουν σε 20 συνολικά, αλλά πρόσθεσε ότι τουλάχιστον οκτώ χώρες που συμμετέχουν αρνήθηκαν να κατονομαστούν δημόσια.
Η «απάντηση» των Χούτι: Απειλούν τη Δύση για τη Γάζα με ένα προπαγανδιστικό βίντεο
Με ένα προπαγανδιστικό βίντεο, οι Χούτι «απαντούν» στην επιχείρηση «φύλακας της ευημερίας» της Δύσης. Παρουσιάζουν τη δύναμή τους σε στεριά και θάλασσα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βίντεο, στο όνομα της αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους της Γάζας.
Απειλούν μάλιστα, για άλλη μια φορά, πως η Δύση θα πληρώσει και πως η δύναμη κρούσης της στην Ερυθρά Θάλασσα θα αποτύχει.