Υπό τον φόβο του «λουκέτου» ζουν σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εστίασης, καθώς μετά τα δύο lockdowns του 2020 και του 2021, εδώ και λίγες ημέρες ισχύουν περιοριστικά μέτρα και για τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης, ενώ στους εσωτερικούς χώρους επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους μόνο στην περίπτωση που διαθέτουν αρνητικό τεστ για κορωνοϊό (rapid ή PCR). Ο κλάδος έχει ζητήσει αντισταθμιστικά μέτρα από την κυβέρνηση, αίτημα που δεν έχει γίνει δεκτό, και για τον λόγο αυτό σήμερα προχωράει σε 24ωρη κινητοποίηση – κλείσιμο καταστημάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), 48,5% των επιχειρηματιών του κλάδου ανησυχούν ότι θα οδηγηθούν σε κλείσιμο των επιχειρήσεών τους. Και αυτό, διότι το 2020 ο κλάδος έχασε σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ, καθώς ο κύκλος εργασιών υποχώρησε την πρώτη χρονιά της πανδημίας στα 4,08 δισ. ευρώ από 6,5 δισ. ευρώ το 2019, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 έχει υποστεί επίσης σοβαρές απώλειες. Η απώλεια σε τζίρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ήταν το α΄ εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2020 109,6 εκατ. ευρώ και σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2019 1,11 δισ. ευρώ.
Από τις έρευνες εξάλλου που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) προκύπτουν τα εξής:
• Το α΄ εξάμηνο του 2020, το 85,7% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσε μείωση του κύκλου εργασιών. Η μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές ήταν 60,1%.
• Το β΄ εξάμηνο του 2020, το 77,9% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσε μείωση του κύκλου εργασιών. Η μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές ήταν 59,4%.
• Το α΄ εξάμηνο του 2021, το 68% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσε μείωση του κύκλου εργασιών. Η μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές ήταν 51,8%.
• Τον Ιούλιο του 2021, το 28,9% των επιχειρήσεων του κλάδου ανέφερε ότι δεν είχε καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ ένα 10,3% δήλωνε ότι είχε ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούσαν για λιγότερο από ένα μήνα.
Επιπλέον, σχεδόν μία στις τρεις επιχειρήσεις εστίασης έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον πρώην Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και προς την εφορία.
kathimerini.gr