Ο Ευκλ. Τσακαλώτος μίλησε στο βρετανικό Today Programme του BBC, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη θα μπορούσε να επανέλθει σε οικονομικές πολιτικές από την εποχή της ύφεσης αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ. Με ένα grexit, πρόσθεσε, θα άλλαζε δραστικά η φύση του ενιαίου νομίσματος.
Ο μεγαλύτερος φόβος μου, ως ένας προοδευτικός άνθρωπος, πρόσθεσε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, είναι πως «από τη στιγμή που μια χώρα φεύγει, μεταλλάσσεται η νομισματική ένωση σε ένα σύστημα κλειδωμένων συναλλαγματικών ισοτιμιών, όπου είναι θέμα ανάλυσης κόστους-οφέλους αν μια χώρα θα παραμείνει ή θα φύγει».
«Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι η διάσπαση της Ευρωζώνης θα μας γυρίσει στις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, και τους εθνικισμούς, και το είδος των πολιτικών που είχαμε στη δεκαετία του ’30.
Στην ερώτηση «αν η Ελλάδα μείνει στο ευρώ, τότε το μήνυμα που δίνεται στις άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα δεν είναι ότι «δεν χρειάζεται πραγματικά να πληρώσουμε το χρέος μας»;»
Όχι, απαντά ο Ευκλ. Τσακαλώτος. Το μάθημα που δίνεται είναι ότι χρειάζεται να σταματήσουμε τις αγορές από το να επιδίδονται σε μανία δανεισμού: όταν καποιος έχει δανειστεί πάρα πολλά, κάποιος άλλος έχει δανείσει πάρα πολλά.
Το χρέος και ο μπάρμαν
Την ειρωνική παρατήρηση του παρουσιαστή Τζον Χάμφρι πως «είναι σαν ο μεθυσμένος να κατηγορεί τον μπάρμαν επειδή του πουλάει ποτά», ο Ευ. Τσακαλώτος δεν την άφησε να πέσει κάτω, απαντώντας με την υπενθύμιση πως ο λόγος χρέους/ΑΕΠ ανέβηκε κατακόρυφα, από 129% σε 180% από τότε που η Ελλάδα εντάχθηκε στο πρώτο Μνημόνιο….
Σε περίπτωση μη συμφωνίας
O Eυκλ. Τσακαλώτος επισήμανε πως η φύση μιας συμφωνίας πρέπει να σημαίνει πως είναι οικονομική εφικτή. “Πριν από δύο εβδομάδες παρουσιάσαμε τις ιδέες μας τις οποίες θεωρήσαμε πως αποτελούν το κοινό έδαφος για τις διαπραγματεύσεις των δύο-τριών τελευταίων μηνών. Νομίζουμε ότι έχουμε βρεθεί σε συμβιβαστική διάθεση, έχουμε προτείνει ιδέες, ενώ οι θεσμοί παρουσίασαν ένα έγγραφο που ήταν πολύ κοντά στην αρχική συμφωνία”.
O Ευκλ. Τσακαλώτος ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να πάει σε εκλογές ή να προκηρύξει δημοψήφισμα αν δεν μπορεί να συνάψει μια αποδεκτή συμφωνία.
Σε ερώτηση για το έκτακτο σχέδιο σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το ευρώ, ο Ευκλ. Τσακαλώτος απάντησε πως «Η θέση μας είναι πως αν έχουμε ένα οικονομικά βιώσιμο σχέδιο που δεν προκαλεί ύφεση και διατηρεί την παγίδα χρέους, θα υπογράψουμε τη σχετική συμφωνία.
»Αν όχι, θα πρέπει να απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό γιατί δεν έχουμε την εξουσιοδότηση να βγούμε από το ευρώ, και αυτό θα ήταν ένα πολύ κακό ενδεχόμενο.
Αλλά θα συμβουλευτούμε τον ελληνικό λαό. Γιατί η εντολή μας ήταν για την καλύτερη δυνατή συμφωνία εντός ευρώ, καθώς είμαστε υπέρ της Ευρώπης.
Αν αυτό δεν είναι εφικτό, και αν η Ευρώπη πει κάντε ό,τι θέλετε, μπορείτε να ψηφίσετε ό,τι θέλετε αλλά στο τέλος πάντα θα έχετε τις ίδιες πολιτικές, τότε θα επανεξετάσουμε μαζί με το λαό τι να κάνουμε».