Δεν φτάνει φαίνεται η ακρίβεια που χτυπάει τους πολίτες σχεδόν σε κάθε καταναλωτικό πεδίο, έρχεται και το υπουργείο Υγείας να βάλει το… λιθαράκι του για να κάνει ακόμα πιο επώδυνη την καθημερινότητα και τα οικονομικά όσων έχουν ανάγκη από φάρμακα.
Από σήμερα αυξάνονται οι τιμές σε περισσότερα από 800 (!!!) φθηνά φάρμακα, με συνέπεια να επιβαρύνεται η τσέπη των πολίτων και η πρόσβασή τους στην περίθαλψη να δυσκολεύει.
Αντιλαμβανόμενος το μέγεθος της επιβάρυνσης και μάλλον και της κοινωνικής δυσφορίας που αυτή θα φέρει, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να κάνει ανάρτηση για να αιτιολογήσει την εξέλιξη.
Παρουσιάσει τις αυξήσεις περίπου ως… αναγκαίες και αναπόφευκτες επειδή με τις χαμηλές τιμές υπάρχει έλλειψη.
Ο υπουργός, μέσα από το κοινωνικό δίκτυο Χ, επισημαίνει πώς οι προσαρμογές της απόφασης που έλαβε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τον περασμένο Ιούλιο, εφαρμόστηκαν με αυστηρά κριτήρια και αφορούσαν μοναδικά φάρμακα, αναντικατάστατα, που βρίσκονται σε μακροχρόνιες ελλείψεις.
Μάλιστα έως και σήμερα η προμήθειά τους γίνεται μόνο μέσω ΙΦΕΤ σε σημαντικά υψηλότερες τιμές, προκαλώντας μια στρεβλή κατάσταση που το υπουργείο εύχεται να αλλάξει.
Να σημειωθεί εδώ ότι το νέο Δελτίο Τιμών περιλαμβάνει αυξήσεις σε περίπου 800 φθηνά φάρμακα τα οποία είχαν αιτηθεί οι φαρμακευτικές εταιρείες που τα παράγουν, προκειμένου να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής.
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια από τα γνωστά φάρμακα που από σήμερα πωλούνται κατά 4,5 έως και δεκάδες ευρώ παραπάνω όπως το Stedon που η τιμή του αυξήθηκε σε 9,95 ευρώ από 2,28 ευρώ, η Amoxil 4,81 ευρώ από 3,58. Επίσης η Augmentin 7,48 ευρώ από 5,94, η Zovirax 8,45 ευρώ από 6,43, το Cycloviran 88,56 ευρώ από 38,04 και πολλά άλλα.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεσοσταθμικά η αύξηση κινείται για όλα τα φάρμακα στο 35% ενώ η δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ αυξάνεται κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα η συμμετοχή των ασθενών αυξάνεται κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ.