12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι… Πάει κι άλλο πίσω η ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς

Ημερομηνία:

Ήταν Ιανουάριος του 2022 όταν υπογράφηκε η σύμβαση για την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς. Σύμφωνα με την σύμβαση το έργο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εντός διετίας.

Τον Αύγουστο του 2023 ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης έλεγε ότι το καλοκαίρι του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης της Δημοτικής Αγοράς.

Σήμερα, φαίνεται ότι η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς πάει ακόμη πιο πίσω αφού δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι του 2025 μιας και η δημοτική επιτροπή του Δήμου Χανίων χορήγησε παράταση 16 μηνών στον ανάδοχο, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα.

Η καθυστέρηση οφείλεται σε δύο βασικά θέματα:

  • Στην ανεύρεση τείχους κάτω από τα θεμέλια της αγοράς, η οποία απαιτούσε την επικαιροποίηση της μελέτης και τις απαραίτητες εγκρίσεις από το ΚΑΣ.
  • Στην αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του αναδόχου, η οποία έχει πλέον ξεπεραστεί.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, οι εργασίες ξεκινούν εντατικά, καθώς έχουν εξοφληθεί τα χρωστούμενα στους υπεργολάβους.

Ο κ. Σημανδηράκης τόνισε ότι η έμφαση θα δοθεί στην ποιότητα των εργασιών ώστε η ανακατασκευή να είναι αντάξια του μνημείου.

Στην παρούσα φάση, αναμένεται να τοποθετηθεί η νέα στέγη, η οποία είναι σχεδόν ολοκληρωμένη.

Οι παρεμβάσεις

Με βάση το αντικείμενο της σύμβασης για την ανακατασκευή του μνημείου, θα γίνει αποξήλωση όλων των κατασκευών, με στόχο να παραμείνουν μόνο οι λιθοδομές του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς.

Προβλέπεται να αποξηλωθούν δάπεδα, μεταλλικές κατασκευές, ρολά, πάγκοι, σκάλες, επιγραφές, φωτιστικά, μεταλλικά και ξύλινα κουφώματα, τζάμια στην οροφή με τον μεταλλικό τους σκελετό και υδρορροές.

Προβλέπεται ακόμα η προσεκτική απομάκρυνση των μεταλλικών ζευκτών και των κεραμιδιών, η αποξήλωση όλων των επιχρισμάτων και η κατεδάφιση όλων των εσωτερικών διαχωριστικών τοίχων των καταστημάτων.

Παράλληλα θα γίνουν οι απαραίτητες εκσκαφές, που απαιτούνται για τις ενισχύσεις των θεμελίων των λιθοδομών και για τη διαμόρφωση των επιπέδων, που θα κατασκευαστούν.

Θα τοποθετηθούν πλάκες από σκυρόδεμα, προκατασκευασμένα κανάλια σκυροδέματος, νέα επιχρίσματα, νέος μεταλλικός σκελετός για την στέγη και επικάλυψη της στέγης με αργιλικά κεραμίδια γαλλικού τύπου.

Στην μελέτη προβλέπεται ακόμα η κατασκευή σκελετού στερέωσης των υαλοπινάκων στέγης και την τοποθέτηση των υαλοπινάκων και η προμήθεια των μεταλλικών κατασκευών των καταστημάτων (πατάρια, στέγαστρα, περσίδες, υδρορροές, καλύμματα φρεατίων) με την κατάλληλη εφαρμογή τους

Τα κουφώματα των καταστημάτων θα είναι ξύλινα και από αλουμίνιο με τους υαλοπίνακες τους ενώ θα γίνει προμήθεια και μεταλλικών ρολών.

Οι επενδύσεις των επιστρώσεων προβλέπεται να γίνει με μαρμάρινα δάπεδα και κεραμικά πλακίδια, ενώ θα γίνουν και εργασίες μόνωσης (υγρομόνωση και θερμομόνωση στεγών, υγρομόνωση δαπέδων).

Στον σχεδιασμό είναι η τοποθέτηση νέων ειδών υγιεινής, χρωματισμοί στο σύνολο του κτιρίου, ενώ θα πραγματοποιηθούν εξειδικευμένες εργασίες που αφορούν στη συντήρηση και την αποκατάσταση των λίθινων όψεων του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς και στην επισκευή ή αντικατάσταση των ρολογιών.

Ακόμα θα αντικατασταθεί το σύνολο των υδραυλικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και θα διαμορφωθούν πλήρως χώροι και εγκαταστάσεις στον περιβάλλοντα χώρο της Δημοτικής Αγοράς.

Η ιστορία του μνημείου

Η ιδέα για ανέγερση της Δημοτικής Αγοράς «γεννήθηκε» το 1908. Στις 13/6/1908 συζητείται σε ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα ανέγερσης Δημοτικής Αγοράς. Το Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίζει την πρόταση, που ήταν σε άμεση συνάρτηση και με άλλα έργα ανάπλασης και εξωραϊσμού της πόλης.

Στις 8/8/1908 η αρμόδια για την Αγορά επιτροπή ανακοινώνει στο Συμβούλιο το οριστικό σχέδιο του κτιρίου, τις προτάσεις για σχετικές εργασίες (κατάρριψη του φρουρίου, επιχωμάτωση της τάφρου, αποζημίωση ιδιοκτητών, κατασκευή υπόστεγων, κ.λ.π.) καθώς και τον προϋπολογισμό εξόδων του έργου (320.000 δρχ.). Τον Φεβρουάριο του 1909 ο μηχανικός Κώστας Δρανδάκης τελειοποιεί τα σχέδια της Αγοράς και συμπληρώνεται έτσι ο σχετικός φάκελος που είχε αρχίσει να καταρτίζει παλαιότερα ο μηχανικός Μιχαήλ Σαββάκης.

Στις 7/12/1910 η Τράπεζα Κρήτης εγκρίνει την παροχή δανείου 300.000 δρχ. με υποθήκη το ίδιο το κτίσμα και τα μελλοντικά ενοίκια των καταστημάτων και στις 23/12/1910 γίνεται δημοπρασία για την εκτέλεση του έργου.

Η θεμελίωση πραγματοποιείται ανεπίσημα από τον δήμαρχο Εμμανουήλ . Μουντάκη την 14/8/1911 και το έργο ξεκινά άμεσα. Το δεύτερο εξάμηνο του 1913 αποπερατώνεται το κυρίως έργο, η Αγορά αρχίζει ανεπίσημα να λειτουργεί από την 1/11/1913. Τα επίσημα εγκαίνιά της έγιναν από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελευθέριο Βενιζέλο στις 4 Δεκεμβρίου 1913, τρεις ημέρες μετά την επίσημη τελετή της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Η δημοτική αγορά μέσα στα χρόνια

Είναι ενδεικτικές οι φωτογραφίες που ακολουθούν και αποτυπώνουν τη λειτουργία της δημοτικής αγοράς μέσα στα χρόνια, από σχεδόν την αρχή μέχρι και τα τελευταία χρόνια.

Η φωτογραφία που ακολουθεί τη δείχνει στο μακρινό 1950.

Κλείνει μετά από 108 χρόνια η Δημοτική Αγορά των Χανίων - Ανακαίνιση διάρκειας δύο ετών [βίντεο]

Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της.

Δημοτική Αγορά ΧανίωνΗ Αγορά των Χανίων με τον φοίνικα της χούντας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ