Την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης με επείγον αίτημα που απέστειλε προς τον Πρόεδρο του Ε.Κ. κ. Μάρτιν Σουλτζ, με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα της Κύπρου. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός, ότι πολύ σημαντικές αποφάσεις, όπως η μερική απαλλοτρίωση καταθέσεων των πολιτών της Ε.Ε. αποφασίζονται χωρίς τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής των Ελευθέρων Δημοκρατών της Γερμανίας.
Παράλληλα, με επιστολή του στον Αντικαγκελάριο κ. Φίλιπ Ρέσλερ, επισημαίνει πως καταπατούνται οι αρχές που πρεσβεύει η ομάδα των Φιλελευθέρων στην Ευρώπη και απευθύνει «επίμονη έκκληση» για την υπεράσπισή τους.
«Η απόφαση, να συμπεριληφθούν για πρώτη φορά οι κυπριακές αποταμιεύσεις σε ένα “σχέδιο διάσωσης” τσεκουρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών, των αποταμιευτών, αλλά και των κρατών-μελών απέναντι στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. για το αν τα χρήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί μπορεί να παραμείνουν ασφαλή.
Αυτό που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής δημιουργεί μια ψυχρή απαλλοτρίωση. Τέτοιου είδους πολιτικές είναι γνωστές μόνο μέσα από τα βιβλία της ιστορίας», σημειώνει.
Ενόψει δε της συζήτησης στη Γερμανική Βουλή υπογραμμίζει πως αν το FDP εγκρίνει μια τέτοια απόφαση, τότε εν γνώσει του θα αφήνει ακάλυπτες τις βασικές αξίες του κόμματος όπως το απαραβίαστο της ιδιοκτησίας.
«Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Kύπρου, καταστρέφεται τραβώντας απλά μια κόκκινη γραμμή. H προώθηση της ανταγωνιστικότητας – την οποία έχει αναλάβει η ΕΕ- έχει όμως τελείως διαφορετικό περιεχόμενο. Δεν κάνουμε όμως μόνο λόγο για “απλές” μικρό-αποταμιεύσεις στην Κύπρο. Ολόκληρη η αξιοπιστία της ΕΕ βρίσκεται τώρα σε δοκιμασία. Συγκεκριμένα, πολλοί μικρό-αποταμιευτές στη ζώνη του ευρώ νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια. Ταυτόχρονα, οι αποταμιευτές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πολιτική αυτή αποτελεί ένα “δοκιμαστικό μπαλόνι”. Δοκιμάζεται δηλαδή σε ένα μικρό κράτος – μέλος ένα σενάριο, με σκοπό να μπορέσουν οι στρατηγικοί αναλυτές να υπολογίσουν αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο σενάριο και στη διαχείριση μεγαλύτερων κρίσεων», σημειώνει.