14.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Ημερίδα για την βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου: “Η Ελλάδα, παράγει το 9% της παγκόσμιας παραγωγής, αλλά στο παγκόσμιο ράφι είναι κάτω του 3%”

Ημερομηνία:

Η ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Κρήτη» βρέθηκε στο επίκεντρο εσπερίδας που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των παραγωγών για τις ορθές πρακτικές που πρέπει να ακολουθούνται από το χωράφι μέχρι το μπουκάλι, ώστε να παραχθεί ένα προϊόν υψηλής ποιότητας και διεθνούς φήμης.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιόλαδου, τις ορθές πρακτικές στην καλλιέργεια, τη συγκομιδή, την ελαιοποίηση και την αποθήκευση.

Επιπλέον, έγινε αναφορά στην επιμόλυνση του ελαιόλαδου από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και άλλων ουσιών, καθώς και στην οργανοληπτική αξιολόγηση του παρθένου ελαιόλαδου.

“Διαπιστώνουμε ότι κάνουμε σταθερά τα ίδια λάθη”, τόνισαν οι ομιλητές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επιστημονική προσέγγιση και εφαρμογή των κατάλληλων τεχνικών σε όλη την παραγωγική διαδικασία.

“Η τεχνολογία έχει προχωρήσει”, συμπλήρωσαν, τονίζοντας ότι οι παραγωγοί πρέπει να αξιοποιήσουν τα σύγχρονα εργαλεία και τις γνώσεις που υπάρχουν για να βελτιώσουν την ποιότητα του προϊόντος τους.

Στόχος είναι το ελαιόλαδο Κρήτης να κατακτήσει μια ακόμη πιο σημαντική θέση στην παγκόσμια αγορά, αναφέροντας ότι με την εφαρμογή των ορθών πρακτικών και την παραγωγή ενός προϊόντος υψηλής ποιότητας, το ελαιόλαδο της Κρήτης μπορεί να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό.

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Γιώργος Ψαρράς, οι εκπαιδεύσεις θα καλύψουν όλες τις φάσεις της παραγωγής, από την καλλιέργεια μέχρι την τυποποίηση, με στόχο να εφοδιάσουν τους παραγωγούς με τις απαραίτητες γνώσεις για να παράγουν ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας.

Με τις εκπαιδεύσεις αυτές, το νησί επιδιώκει να καταστεί συνώνυμο του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, αναδεικνύοντας την μοναδικότητα και την ποιότητα του προϊόντος του.

Πιο αναλυτικά, ο Γιώργος Ψαρράς, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών είπε:

Είναι δεδομένο ότι η περιφέρεια και από προηγούμενες παρουσιάσεις έχει διαπιστώσει ότι αρκετές φορές κάνουμε σταθερά τα ίδια λάθη. Επομένως, αυτές οι εκπαιδεύσεις οργανώνονται με σκοπό να γίνονται σε όλους τους δήμους της περιφέρειας Κρήτης, έτσι ώστε να φτάσει η πληροφορία των ορθών πρακτικών σε όσο περισσότερα άτομα γίνεται.

Τα λάθη που κάνουνε φυσικά είναι ότι, σε μεγάλο βαθμό, οι εφαρμογές των πρακτικών γίνονται εμπειρικά και δεν βασίζονται σε δεδομένα. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει και μπορούν να χρησιμοποιήσουν την έρευνα που υπάρχει στο ινστιτούτο για να αρδεύουν τις καλλιέργειες με τις ποσότητες νερού που χρειάζονται, να εφαρμόζουν καλλιεργητικές πρακτικές στα πλαίσια μιας αφοριστικής πίεσης, να βοηθούν τα δέντρα τους να είναι λιγότερο στρεσαρισμένα και να μπορούν να παράγουν ακόμη και σε κακές χρονιές.

Όπως έχουν δείξει δεδομένα που έχουμε βγάλει στο ινστιτούτο μας και παρουσιάζονται στα πλαίσια αυτής της ημερίδας, όλες οι μικρές παραμέτρους που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ελαιολάδου είναι πολλές σε όλες τις φάσεις, πέρα από το χωράφι και από τη συγκομιδή.

Οι ενημερώσεις αυτές θα γίνουν για παραγωγούς σε όλους τους δήμους του νομού Χανίων από το ινστιτούτο μας, σε έξι δήμους εκτός από τη Γαύδο, σε αυτή τη φάση. Επίσης, θα γίνουν ενημερώσεις που θα απευθύνονται σε ελαιουργούς, τυποποιητές, γεωτεχνικούς και μία παρουσίαση που θα αφορά ανθρώπους που ασχολούνται με την εστίαση στο κομμάτι της ποσότητας στην παραγωγή του ελαιολάδου.

Σίγουρα, δεν μπορούμε να δώσουμε έμφαση στο να παράγουμε ένα ακόμη ελαιόλαδο χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όλη αυτή η προσπάθεια, όπως θα δείτε, γίνεται στα πλαίσια του να προωθήσουμε το Α.Δ.Ο. Κρήτη ως ένα ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα το αναγνωρίζει ο κόσμος και λόγω ποιότητας.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καλατζάκης, Ερευνητής του ΕΛΓΟ Δήμητρα στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών είπε ότι στόχος είναι οι παραγωγοί να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για να παράγουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο θα αναγνωρίζεται διεθνώς και θα ενισχύσει την εικόνα της Κρήτης ως κορυφαίου παραγωγού ελαιολάδου.

Με αυτόν τον τρόπο, το Ινστιτούτο συμβάλλει στην ανάπτυξη του τομέα και στη βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες περιοχές των Χανίων, ώστε να είναι προσβάσιμες σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με επιτυχία η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Η Ομπρέλα μου»

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Η Ομπρέλα μου»...

«Κεκλεισμένων των Θυρών» του Ζαν-Πολ Σαρτρ στο Theatre 73100

Η θεατρική ομάδα Ανάμεσα στο Φως και τη Σκιά...

Άσαντ: Αίτηση διαζυγίου κατέθεσε η σύζυγός του

Το ένα μετά το άλλο δέχεται τα «πυρά» ο...