Στο Μοναστήρι του Καρόλου στα Χανιά
Φέτος συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου «Το Μοναστήρι του Καρόλου» που με περίσσια αγάπη, αίσθημα, φροντίδα και κόπους ίδρυσα και παρέδωσα στην όμορφη πόλη των Χανίων.
Την επέτειο αυτή σκέφτηκα να μοιραστούμε μαζί, οργανώνοντας μια ιδιαίτερους ενδιαφέροντος έκθεση – παρουσίαση της καλλιτεχνικής εργασίας ενός πασίγνωστου – άγνωστου εργάτη της τέχνης, του Γιάννη πολίτη, του ζωγράφου της Κνωσσού.
Ο ζωγράφος Γιάννης Πολίτης συνεχίζει τη μεγάλη εικαστική παράδοση των καλλιτεχνών του ανασκαφέα της Κνωσσού Αρθούρου Έβανς οι οποίοι συναρμολόγησαν σπαράγματα, συμπλήρωσαν και αποκατέστησαν και μας παρέδωσαν τον εξαιρετικό ζωγραφικό διάκοσμο του ανακτόρου που ανακάλυψε λίγα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης του Ηρακλείου.
Οι συνεργάτες του Έβανς Έμιλ Γκιγιερόν και Θέοντος Φάιφ ξαναζωντάνεψαν με τα χρώματα το παλάτι της Κνωσσού. Μέσα στην ομάδα δούλεψε κι ο πατέρας του ζωγράφου, Γιώργος Πολίτης, κοντά στον οποίο μαθήτευσε και ο Γιάννης μέσα στο σχέδιο, στα υλικά και στα εργαλεία.
Σήμερα ο Γιάννης Πολίτης, συνεχίζει για περισσότερα από δέκα χρόνια αθόρυβα μέσα στη σκιά χιλιάδων επισκεπτών να αποκαθιστά, να συμπληρώνει και να φρεσκάρει, ότι ο αδυσώπητος χρόνος φθείρει από τη μοναδική εικαστική κληρονομιά ενός αρχιτεκτονικού μνημείου σαράντα αιώνων.
Η έκθεση εκτός από το εικαστικό μέρος που περιλαμβάνει αναπαράσταση αρχιτεκτονικών μελών του Ανακτόρου και φωτογραφικών ντοκουμέντων από τη διαχρονία της παράδοσης, θα παρουσιάζει επίσης τα εργαλεία και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης στο υπεύθυνο και επίπονο έργο του.
Ο επισκέπτης της έκθεσης – παρουσίασης θα έχει την ευκαιρία να δει τις πρώτες ύλες, φυτά, κοχύλια και χρωστικές ουσίες από τις οποίες παράγονται ακόμη και σήμερα τα υπέροχα λαμπερά χρώματα των Μινωιτών. Τα υλικά, η παραγωγή των χρωμάτων και η εφαρμογή τους στο Μνημείο.
Στόχος της έκθεσης είναι να παρακολουθήσει από κοντά ο επισκέπτης και να κατανοήσει πως με φυσικά υλικά, απλά και ασήμαντα εργαλεία μπορεί να γίνουν σπουδαία πράγματα, αρκεί να υπάρχει πάθος γι’ αυτό που κάνουμε, ευθύνη για τη συνέχεια της ζωντανής, πολιτισμικής παράδοσης, έμπνευση και σεβασμός σ’ αυτούς που συνέχισαν και διαμόρφωσαν νέες μεθόδους που εμείς χρησιμοποιούμε σήμερα και είναι απαραίτητες για τη διατήρηση ενός μνημείου 4000 χρονών ανυπολόγιστης αξίας.
Τα εγκαίνια της έκθεσης – παρουσίασης θα γίνουν τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στις 8.30 το βράδυ στο «Μοναστήρι του Καρόλου», Οδός Χατζημιχάλη Νταλιάνη στα Χανιά και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 31 Ιουλίου 2011.
Κάρολος Καμπελόπουλος