Του Μιχάλη Ανδριανάκη, πρώην προϊστάμενου της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Έγραφα για τα φωτιστικά της παλιάς πόλης, που δεν ταιριάζουν μορφολογικά με το μνημείο, όπως δεν ταιριάζουν ιδιαίτερα και τα προηγούμενα, που τοποθετήθηκαν από παλιότερη Δημοτική Αρχή. Εδώ το στοιχείο που επικράτησε στην πρόταση-μελέτη του Γραφείου παλιάς πόλης του Δήμου, ήταν τα τεχνικά χαρακτηριστικά, δηλαδή ο καλύτερος φωτισμός και η αντοχή στην υγρασία, από ό,τι με ενημέρωσαν.
Επειδή τα καινούρια “μου κάθισαν στο στομάχι”, θεώρησα υποχρέωσή μου να ζητήσω από την Εφορεία μια έρευνα στο αρχείο για να δούμε που είναι τι έχει συμβεί ακριβώς. Από την έρευνα προέκυψε ότι το Φεβρουάριο του 2011 (ήμουν ακόμη προϊστάμενος) υπεβλήθη από το Δήμο μια ευρύτερη μελέτη για ανάπλαση του δυτικού τμήματος της παλιάς πόλης, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων και την αλλαγή των (προβληματικών) φωτιστικών. Αν και στην εισήγησή μας προς την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου αναφερόμαστε σε φωτιστικά “παραδοσιακού τύπου”, στη συνέχεια αναφέρεται σε παρένθεση ο αριθμός του σχεδίου με τα συγκεκριμένα φωτιστικά, τα οποία σίγουρα δε μπορεί να χαρακτηριστούν “παραδοσιακού τύπου” και έτσι η μελέτη εγκρίθηκε από το ΚΑΣ με κάποιες παρατηρήσεις σε άλλα θέματα.
Μια λάθος αρχική πρόταση από το γραφείο παλιάς πόλης και μια εκ παραδρομής αντιμετώπιση από την αρμόδια Εφορεία, οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα, με το οποίο πολλοί φαίνεται να διαφωνούν από αισθητικής άποψης. Το λέω και τώρα (όχι για να δικαιολογηθώ) πως αν το είχα αντιληφθεί, δεν θα έφευγε το έγγραφο έτσι στο ΥΠΠΟ.
Βλέποντας ότι όντως είναι κάτι αταίριαστο με την παλιά πόλη, νομίζω πως πρέπει να στραφούμε όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε για το μνημείο σε μια σωστή λύση, έστω και αν το τμήμα αυτό του έργου απενταχθεί από το ΕΣΠΑ: Να περιέλθουν τα φωτιστικά αυτά στο Λιμενικό Ταμείο και να τοποθετηθούν σε κάποιο άλλο-έξω από την παλιά πόλη-χώρο της αρμοδιότητάς του και να παραμείνουν προσωρινά τα επίσης όχι ιδιαίτερα καλαίσθητα (όμως ανεκτά) σημερινά, μέχρι να μελετηθεί μια πιο σωστή λύση. Επόμενα προγράμματα υπάρχουν και εδώ είμαστε όχι για να τσακωνόμαστε ή να κάνουμε μικροπολιτική, αλλά για να διορθώνουμε λάθη.