11.8 C
Chania
Tuesday, November 26, 2024

Η αμερικανική γερουσία αναγνώρισε το ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Ημερομηνία:

Με την παραδοσιακή μέθοδο της «μη ένστασης», πέρασε, στην τέταρτη κατάθεσή της, και από την Αμερικάνικη Γερουσία η Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Τέταρτη και τυχερή, για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς χτες, στην τέταρτη κατά σειρά κατάθεση της πρότασης στη Γερουσία, δεν υπήρξε καμμία ένσταση. «Ο πρόεδρος [Τραμπ] δε βρήκε άλλο πρόθυμο [να υποβάλει ένσταση] γερουσιαστή. Έφερε σε δύσκολη θέση τους τρεις πρώτους, γιατί ούτε αυτοί θέλανε να κάνουν ότι έκαναν», δήλωσε σχετικά ο Αράμ Χαμπαριάν, επικεφαλής του της Εθνικής Επιτροπής αγώνα των Αρμενίων για Αναγνώριση στις ΗΠΑ. «Είναι ώρα ο Πρόεδρος να αγνοήσει το νόμο της σιωπής που έχει επιβάλλει ο Ερντογάν».

Σύμφωνα με την αμερικάνικη κοινοβουλευτική τάξη, αν ένα ψήφισμα έχει περάσει με τόσο μεγάλη πλειοψηφία από την Βουλή των Αντιπροσώπων, περνά αυτόματα και από τη Γερουσία, εφόσον κανένας γερουσιαστής δεν καταθέσει ένσταση. Yπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα, που ζητεί την αναγνώριση της Γενοκτονίας, κατατέθηκε και ψηφίστηκε, με 405 ψήφους υπέρ και μόλις 11 κατά, στην αμερικάνικη βουλή τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από αγώνα σχεδόν 50 ετών από την Αρμένικη κοινότητα των ΗΠΑ.

«Αυτές οι ενστάσεις [επί της έγκρισης της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων] κατατίθενται εκ μέρους του Λευκού Οίκου. Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τους γερουσιαστές να υποβάλλουν ενστάσεις», είχε δηλώσει για τις καθυστερήσεις, στις 8 Δεκεμβρίου, ο (ρεπουμπλικάνος) Τεντ Κρουζ, γερουσιαστής εκλεγμένος στο Τέξας. Η πιο πρόσφατη ένσταση, αυτή στις 8 Δεκεμβρίου, είχε υποβληθεί από το ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή της Βόρειας Ντακότας Κέβιν Κράμερ. Οι δύο προηγούμενοι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές στη σειρά των ενστάσεων, ήταν ο Λίνσεϋ Γκράχαμ της Νότιας Καρολίνας και ο Ντέηβιντ Περντύ της Γεωργίας. Ειδικά ο Γκράχαμ, ο της πρώτης έντασης, είχε προσκληθεί στο Οβάλ Γραφείο κατά την τελευταία συνάντηση Ερντογάν- Τραμπ, λίγο πριν υποβάλλει τις διαφωνίες του, ενώ ο Κράμερ «εξαγοράστηκε» με την ανάθεση σε εταιρία- χορηγό του ενός σημαντικού έργου.

Σημειώνεται ότι μετά την Αμερικάνικη απόφαση, οι χώρες που αναγνωρίζουν την γενοκτονία των Αρμενίων ανέρχονται σε 32. Μία κραυγαλέα απουσία είναι αυτή της Βρετανίας – εξ ου και η επιμονή του BBC να κάνει λόγο για «μαζικούς φόνους» όταν αναφέρεται στις τουρκικές σφαγές, και ποτέ για Γενοκτονία.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Στους 44.235 οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Κόλαση» η κατάσταση για τους άμαχους

Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε...