17.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Η ανυπαρξία κράτους στην τραγωδία των πυρκαϊών

Ημερομηνία:

Βασιλείου Θεοτοκάτου,

Eπιτίμου Δικηγόρου – Προέδρου της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος

Τα όσα τραγικά συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες με την πρωτοφανή τραγωδία των πυρκαϊών, που θρηνήσαμε τόσα ανθρώπινα θύματα, έγινε αιτία η Ελλάς να έχει μία σχεδόν παγκόσμια πρωτιά. Η πυρκαϊά στην πατρίδα μας υπήρξε η  δεύτερη φονικώτερη στον 21ο αιώνα, όπως ανεγράφη στον ημερήσιο τύπο (26-7-2018), μετά από εκείνη της Αυστραλίας, όπου χάθηκαν 173 άνθρωποι τον Φεβρουάριο του 2009, όταν ξέσπασε πυρκαϊά σε θάμνους στην νοτιοανατολική Αυστραλία, κυρίως στην πολιτεία Βικτώρια, σε συνδυασμό με τις υψηλές έλαβε τεράστιες διαστάσεις και έκαψε 2.000 σπίτια σε διάστημα πολλών εβδομάδων. Εκεί βέβαια οι φωτιές εμαίνοντο επί ολόκληρες εβδομάδες, ενώ στην πατρίδα μας μόνον μέσα σε ελάχιστες ώρες είχαμε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα.

Οι πολίτες αναζητούσαν το κράτος. Ποιό κράτος, όμως, ν΄ αναζητούν; Το ανύπαρκτο; Αυτό που εξέδωσε την πρώτη επίσημη ανακοίνωση για τις πυρκαϊές μετά την πάροδο εννέα περίπου ωρών, αφ’  ότου εκδηλώθησαν και ουδείς γνώριζε έως τις 10 η ώρα το βράδυ της Δευτέρας εάν υπήρχαν νεκροί; Αυτό που δεν είχε ένα σχέδιο για να προειδοποιήσει τους κατοίκους ν΄ απομακρυνθούν από τα σπίτια τους; Αυτό στο οποίο δεν υπάρχει ένας, ο οποίος ν΄ αποφασίζει και να έχει την ευθύνη για να δώσει τις εντολές, ώστε να μπορεί αποφευχθεί, όσο είναι το ανθρωπίνως δυνατόν, η τραγωδία; Αυτό στο οποίο οι υποτιθέμενοι αρμόδιοι συγκαλούνται και συνεδριάζουν όταν συμβεί το γεγονός; Αυτό στο οποίο ουδεμία προετοιμασία υπάρχει ώστε ν΄ αντιμετωπίζει το κάθε έκτακτο γεγονός, που μπορεί να συμβείς; Αυτό που επιλέγει ακόμη και τον Γενικό Γραμματέα της λεγομένης Πολιτικής Προστασίας με καθαρώς κομματικά κριτήρια και όχι με το εάν έχει την ικανότητα και τις γνώσεις ν΄ αποτρέψει τις τραγωδίες; Αυτό στο οποίο ο καθένας μεταθέτει τις ευθύνες του στους άλλους και ουδέποτε υπάρχει υπεύθυνος, που να έχει και τις συνέπειες, όταν μπορεί ν΄ αποφευχθεί μία τραγωδία;

Στις 5-10-2017 είχα κληθεί από την Επιτροπή της Βουλής, ως Πρόεδρος της ΑΣΠΕ, για να εκφράσω τις απόψεις μας. Εκεί ανέφερα, μεταξύ άλλων, και τ΄ ακόλουθα: η λύση του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδος απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση. Για την ύπαρξη, όμως, τέτοιας ισχυρής βούλησης απαιτείται η ύπαρξη κράτους και η Ελλάς δεν διαθέτει κράτος. Αυτή είναι η αλήθεια. Εάν ρωτήστε οποιοδήποτε Έλληνα εάν εμπιστεύεται το κράτος του, η απάντηση θα είναι ένα όχι. Το ότι η Ελλάς δεν είναι κράτος το αντιλαμβάνεται εύκολα ο οιοσδήποτε εάν αναλογισθεί ότι το 2012 όλα τα ΜΜΕ στην Ευρώπη και όχι μόνον είχαν σχεδόν καθημερινή ενασχόληση για τα εάν η Ελλάς θ΄ αποκτήσει Κυβέρνηση και μάλιστα μετά της εκλογές του Μαΐου 2012 και μέχρι τις επαναληπτικές του Ιουνίου 2012. Την ίδια περίπου εποχή και πριν από τις δικές μας εκλογές είχαν διενεργηθεί εκλογές στο Βέλγιο και επί 1,5 έτος δεν είχε σχηματισθεί κυβέρνηση στο Βέλγιο. Ουδείς, όμως, στην Ευρώπη ασχολήθηκε για το εάν το Βέλγιο θα αποκτούσε κυβέρνηση! Και δεν ασχολήθηκε γιατί εκεί λειτουργούσε το Κράτος και, είτε υπήρχε, είτε δεν υπήρχε κυβέρνηση, αυτό δεν επηρέαζε την λειτουργία του κράτους.

Ρώτησα ένα φίλο πρώην ευρωβουλευτή και του είπα: εσύ ήσουν τόσα χρόνια στην ευρωβουλή, πώς μας βλέπουν εμάς τους Έλληνες οι ξένοι, οι Ευρωπαίοι; Η απάντηση του: Τώρα πρόεδρε τί θέλεις να σου ειπώ; γελοίους μας ανεβάζουν, γελοίους μας κατεβάζουν.

Συνταξιοδοτήθηκα ως δικηγόρος τον Ιανουάριο του 2014, 3-4 χρόνια πριν από την συνταξιοδότηση μου είχα μία ποινική υπόθεση στο τριμελές της Ευελπίδων. Περιμένοντας να έλθει η σειρά μου στο πινάκιο καθόμουν, μαζί με έναν συνάδελφο έξω στα καθίσματα του διαδρόμου και συζητούσαμε. Ο συνάδελφος δικηγόρος μου διηγήθηκε το εξής περιστατικό: είχε ως πελάτη έναν Πολωνό, οποίος είχε κάποια δικαστική υπόθεση και είχαν έλθει στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Ο Πολωνός ήταν 12 χρόνια στην Ελλάδα. Τον ρώτησε, λοιπόν, ο συνάδελφος δικηγόρος και του είπε: εσύ, του λέει, γιατί σηκώθηκες και έφυγες από την Πολωνία και ήλθες στην Ελλάδα, τί σου άρεσε; το ωραίο της κλίμα, οι θάλασσες της, τα βουνά της, ο Αττικός ουρανός της, τί απ΄ όλα σου άρεσε; Η απάντηση του πολωνού: Τίποτε από όλα αυτά δεν μου άρεσε και του προσέθεσε: στην Ελλάδα ό,τι και εάν κάνεις δεν δίνεις λογαριασμό σε κανέναν, η Ελλάδα είναι μπάχαλο, αυτό μου άρεσε και γι΄ αυτό ήλθα!! Δεν νομίζω ότι χρειάζονται άλλα σχόλια.

Εδώ δεν βρέθηκε ούτε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος να υποβάλει μία παραίτηση.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό...

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί...