12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Η Γερμανία μεγάλη κερδισμένη του brain drain και εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού – Το brain drain γιγάντωσε το οικονομικό χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με το foreign policy, η Γερμανία είναι μεταξύ των χωρών που ευνοούνται περισσότερο από την μετανάστευση εργαζόμενων υψηλής εξειδίκευσης από φτωχές ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου της Βιέννης για τις Διεθνείς Οικονομικές Σπουδές (WIIW). Ο αριθμός των επαγγελματιών που έρχονται στη Γερμανία κυρίως από χώρες της Ανατολής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης αυξάνεται ραγδαία, κυρίως στον τομέα της υγείας.

Το brain drain δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις χώρες προέλευσής τους, ειδικά εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Για παράδειγμα, στην Πολωνία, η αντιστοιχία γιατρών και νοσοκόμων ανά 100.000 κατοίκους είναι περίπου η μισή σε σχέση με τη Γερμανία, στην Αλβανία είναι ακόμα χαμηλότερα.

Η Γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της, αρνείται ότι η μαζική φυγή εργαζόμενων υψηλής εξειδίκευσης έχει ένα αρνητικό αντίκτυπο στις χώρες προέλευσης, και μιλά για μία κατάσταση win-win, όπου όλοι κερδίζουν. Πάραυτα, η αντίσταση μεγαλώνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την μαζική απορρόφηση επαγγελματιών. Οι χώρες απ’ όπου προέρχονται έχουν επενδύσει τεράστια ποσά για την εκπαίδευσή τους, μία επένδυση από την οποία ωφελούνται με μηδαμινό κόστος οι πλούσιες χώρες της Δύσης και του Βορρά. Ειδικά η Γερμανία.

Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, χώρες της ανατολικής και νότιας Ευρώπης είναι μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στο να κρατήσουν το καλά εκπαιδευμένο προσωπικό. Αυτό προκαλεί σοβαρότατες ζημιές στις οικονομίες τους όπως έδειξε και έρευνα του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου από το 2016.

Η μετανάστευση νέων ηλικιακά επαγγελματιών συνεισφέρει επίσης στη γήρανση του πληθυσμού μίας κοινωνίας, που έχει ως αποτέλεσμα, τη γιγάντωση των κόστων για προγράμματα κοινωνικής πρόνοια και των κοστών στον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ η έξοδος των ετών από το 1995 έως το 2012 κόστισε στα κράτη της Ανατολικής και Νότια Ευρώπης περίπου 7% της οικονομικής τους ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα, το brain drain, γιγάντωσε το οικονομικό χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο...

Δ. Κουτσούμπας από Ρέθυμνο: “Σε έναν κόσμο που φλέγεται, οι λαοί πρέπει να είναι οι νικητές!”

Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων σωματείων και μαζικών...