Για ένα «νέο μελετημένο έγκλημα στο «υπό διαβούλευση» δικαίωμά μας στους ελεύθερους χώρους» κάνουν λόγο με κείμενό τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Χανίων. Κατηγορούν τον Δήμαρχο Χανίων ότι προσπαθεί να περάσει «νύχτα» δημιουργία πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας στην παραλία της Παρηγοριάς σε περιοχής εκτός σχεδίου πόλεως.
Όπως αναφέρεται:
«Η οποιαδήποτε επένδυση θα κάνει αδύνατη την μελλοντική αξιοποίηση από τον Χανιώτικο Λαό άλλης μιας πρόσβασης την θάλασσα, και θα ακυρώσει την οποιαδήποτε περιπατητική και ποδηλατική διαδρομή προς αυτή».
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο και δείτε το σχετικό απόσπασμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων:
Οι «κόντρες» και οι «διαξιφισμοί» που έλαβαν χώρα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, αποτελούν μια συνήθη πρακτική που ακολουθείται τόσο από την πλειοψηφία των «ομοιδεατών» παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όσο και από τη δημοτική αρχή, προκειμένου να υποβαθμίζεται η δυνατότητα ανάδειξης κύριων και βασικών λαϊκών προβλημάτων μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Από την Λαϊκή συσπείρωση, κατά την προ ημερησίας συζήτηση τέθηκαν ερωτήματα στον δήμαρχο για την πρόθεση του δήμου για στήριξη των αιτημάτων των εποχικών εργαζομένων, για την έλλειψη σχολικής στέγης, για την ανάγκη εργασιών αποκατάστασης του Φρουρίου Ιτζεδίν, για την καταδίκη του νομοσχεδίου –εκτρώματος που επιθυμεί την καταστολή και ποινικοποίησης της λαϊκής διεκδίκησης μέσω του περιορισμού των διαδηλώσεων.
Αντί λοιπόν ο Δήμαρχος να απαντήσει στα ερωτήματά μας, έστω να τοποθετηθεί επί αυτών, επέλεξε να αναλωθεί και να τοποθετηθεί αποκλειστικά στο θέμα των αποθεματικών του δήμου, απαντώντας στον Κο Πρωτοπαπαδάκη.
Καιρό τώρα αποτελεί συνειδητή επιλογή του Δημάρχου, να αποφεύγει την απάντηση σε καίρια ζητήματα που η Λαϊκή συσπείρωση θέτει. Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την πρακτική που θεωρεί το δημοτικό συμβούλιο ως ένα «τηλεοπτικό» πεδίο αντιπαράθεσης, που με όρους debate επιδιώκουν να αποπροσανατολίζουν στρέφουν την κοινή γνώμη κατά το δοκούν, όσο τα ΜΜΕ είναι στην αίθουσα.
Το «μπάχαλο» αυτό της εκτός ημερησίας συζήτησης μόνο τυχαίο δεν είναι. Αποτελεί συνειδητή προσπάθεια να υποβαθμιστεί η συζήτηση των θεμάτων της ημερησίας διάταξης, να έχουν κουραστεί οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι, να έχουν φύγει τα ΜΜΕ και μετά να συζητάμε θέματα ουσίας χωρίς «φαιά» ουσία.
Τρανταχτό παράδειγμα αυτής της διαμορφούμενης κατάστασης, ήταν η προσπάθεια να «περάσει νύχτα» (μεταξύ και άλλων σημαντικών θεμάτων) το 19ο θέμα της ημερησίας διάταξης που αφορά την «Έκφραση γνώμης επί της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου «Νέο Ξενοδοχείο κλασσικού τύπου 5’ δυναμικότητας 216 κλινών» στη περιοχή «ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ» της ΔΕ Νέας Κυδωνίας.»Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα να συζητείται έπειτα από 5:30 ώρες συνεδρίασης, με παρόντες 15-16 συμβούλους, με πρόδηλη πρόθεση να ψηφιστεί χωρίς καν συζήτηση επί αυτού..
Η εν λόγω πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα των 5400 τ.μ. και των 216 κλινών, πρόκειται να κατασκευαστεί στην παραλιακή έκταση των 27στρεμμάτων (επισυνάπτεται η θέση) όπου εφάπτεται βορείως με το σχέδιο πόλης της παρηγοριάς, και νότια με την γραμμή αιγιαλού. Αποτελεί εκτός σχεδίου πόλεως έκταση, δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρωθεί χρόνια τώρα το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Χανίων με ευθύνη όλων των προηγούμενων τοπικών διοικήσεων.
Από το Β1 στάδιο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, το οποίο έχει δημοσιευτεί και έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση του,η περιοχή αυτή προβλέπεται ως περιοχή ειδικής προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος (Περιοχή ΠΕΠ-Τ1)(ο χάρτης του ΓΠΣ μπορεί να βρεθεί εδώ: https://www.teetdk.gr/documents/gps/nea_kydonia/nk-p2-okt-2017.pdf ) και αποτελεί την Παραλιακή ζώνη από Κλαδισσό έως Άπτερα που εντός των ορίων της περιλαμβάνει και τον προστατευόμενο υγρότοπο «εκβολή Κλαδισού» (Y434KRI188, ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/.2012) και την παραποτάμια ζώνη του Κλαδισού. Στην σελ. 66 της μελέτης ΓΠΣ (https://www.teetdk.gr/documents/gps/nea_kydonia/nk-b1-teuhos-okt-2017.pdfπροβλέπονται τα εξής:
«Απαγορεύεται η δόμηση και η οποιαδήποτε αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Επιβάλλεται η προστασία και ο εμπλουτισμός της φυσικής βλάστησης. Επιβάλλεται η προστασία των αμμοθινών. Απαιτείται ο σχεδιασμός δικτύου μονοπατιών, ώστε να μην υποβαθμίζεται η έκταση στο σύνολό της από την ανεξέλεγκτη διέλευση. Επιτρέπεται η διάνοιξη ποδηλατόδρομου και η διαμόρφωση θέσεων θέας και ανάπαυσης, σύμφωνα με την δασική νομοθεσία.Απαγορεύεται η διάνοιξη νέων οδικών αξόνων.Επιτρέπεται η συντήρηση και επισκευή υφιστάμενων κτισμάτων και η επέκταση έως 30% της επιφάνειας των για λειτουργικούς λόγους.Επιτρέπονται μη μόνιμες κατασκευές για αθλητικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις αναψυχής – πολιτισμού και για την εξυπηρέτηση των λουομένων»!!
Η οποιαδήποτε επένδυση λοιπόν «προλάβει» το ΓΠΣ θα κάνει αδύνατη την μελλοντική αξιοποίηση από τον Χανιώτικο Λαό άλλης μιας πρόσβασης την θάλασσα, και θα ακυρώσει την οποιαδήποτε περιπατητική και ποδηλατική διαδρομή προς αυτή.
Κάποιοι λοιπόν επιβουλεύονται να εμπορευματοποιηθεί άλλος ένας πνεύμονας ελεύθερου χώρου στην πόλη μας, και η δημοτική αρχή τους κάνει την πλάτη. Στην εισήγηση της λοιπόν η δημοτική αρχή καλούσε σε υπερψήφιση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στην οποία μελέτη μάλιστα ψευδώς αναφέρει ότι η «συμβατότητα χρήσεων γης δεν αναμένεται να μην συνάδει με τις αναμενόμενες μελλοντικές κατευθύνσεις» , την ώρα που η πρόβλεψη χρήσεων από το προωθούμενο Γ.Π.Σ.είναι ξεκάθαρη ως περιοχή απαγόρευσης της δόμησης.
Πέραν από το περιβαλλοντικό έγκλημα που ετοιμάζεται, με την λειτουργία της η εν λόγω τουριστική μονάδα, ενώ κατασκευάζεται σε εκτός σχεδίου περιοχή, επιθυμεί να απολάβει όλων των «ευεργετημάτων» του σχεδίου πόλεως, μη έχοντας για αυτό καταβάλει ούτε ένα ευρώ εισφορά στον δήμο!
- Θα «αντλεί» 200 κ.μ. νερού ημερησίως από την ΔΕΥΑΧ χωρίς να αναγκαστεί καν να κάνει γεώτρηση, (ως θα έκανε σε άλλη έκταση μακριά από την πόλη).
- Θα συνδεθεί με τον βιολογικό καθαρισμό της ΔΕΥΑΧ, επιβαρύνοντάς την λειτουργία του, χωρίς να αναγκαστεί να κάνει δικό του βιολογικό καθαρισμό (ως θα έκανε σε άλλη έκταση μακριά από την πόλη)
- Θα επιβαρύνει την κυκλοφορία της επιβαρυμένης και παραμελημένης περιοχής της Παρηγοριάς, καθώς προβλέπεται ως μόνος δρόμος εισόδου – εξόδου ένας δημοτικός δρόμος κάτω των 3 μ. ο οποίος μάλιστα θα διέρχεται από οικόπεδο που προορίζεται για ανέγερση δημοτικού σχολείου.
- Θα ανακόψει ολικά την δυνατότητα πρόσβασης στην παραλία καθώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς αυτή, πέραν του ανωτέρου των 3 μ.
- Βρίσκεται σε απόσταση 100 μ. από το προβλεπόμενο οικόπεδο για ανέγερση δημοτικού σχολείου, και 200μ. από το κλειστό γήπεδο του Κλαδισσού
Τα παραπάνω αποτελούν πρόκληση για τους μικροϊδιοκτήτες και τα λαϊκά στρώματα των Χανίων, οι οποίοι για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν ένα οικόπεδο προς ανέγερση πχ μιας κατοικίας, πρέπει να πληρώνουν υπέρογκες εισφορές σχεδίου πόλεως. Η εν λόγω εξέλιξη, αποτελεί τρανταχτή απόδειξη των αιτών καθυστέρησης των πολεοδομικών σχεδίων αφού τελικά η καθυστέρηση του πολεοδομικού σχεδιασμού εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Την ίδια ώρα επιδεινώνεται το πρόβλημα της στέγασης για τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα, καθώς και οι απαραίτητοι ελεύθεροι χώροι θυσιάζονται στον βωμό του επιχειρηματικού κέρδους (τρανταχτό παράδειγμα η περιοχή της πρώην ΑΒΕΑ)..
Το δρομολογούμενο έγκλημα σε βάρος του Χανιώτικου Λαού πρέπει να εμποδιστεί, κάτι που όπως με την περίπτωση των Αγίων αποστόλων (και πιο πρόσφατα της ΑΒΕΑ) αποδεικνύεται ότι είναι στα χέρια του Χανιώτικου Λαού να το αποτρέψει.
Η όποια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι γνωμοδοτική.Άλλωστε την τελική απόφαση ούτως ή άλλως την παίρνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης (δηλαδή η κυβέρνηση..). Το ελάχιστο λοιπόν που θα έπρεπε να κάνει το δημοτικό συμβούλιο Χανίων είναι να το καταψηφίσει και να καλέσει τον Χανιώτικο Λαό να το εμποδίσει στην πράξη καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική η οποία συνεχώς έχει ως μόνη πυξίδα τα υπερκέρδη των λίγων, σε βάρος των δικαιωμάτων των πολλών.
Αντί αυτού, η δημοτική αρχή εισηγήθηκε στην επιτροπή ποιότητας ζωής την υπερψήφιση της επένδυσης, και το ίδιο έκανε και στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων. Μόνο έπειτα την ανάδειξη των ανωτέρω ζητημάτων από την Λαϊκή Συσπείρωση ο δήμαρχος αναγκάστηκε σε «αναβολή» του ζητήματος ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην επενδυτική εταιρία να παραβρεθεί και να αιτιολογήσει σχετικά.
Η δημοτική αρχή, αν όντως «κόπτεται» για τον δημόσιο χώρο, πρέπει να καταλάβει ότι ο δημόσιος χώρος δεν είναι μόνο το οικόπεδο της ΑΒΕΑ. Είναι πάμπολλες οι εκτάσεις που ενώ είναι χαρακτηρισμένες από τα σχέδια πόλης ως κοινωφελή σκοπού, δεν έχουν αποζημιωθεί, ούτε έχουν διανοιχτεί, κάτι που μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις αντίστοιχες με την υπόθεση της πρώην ΑΒΕΑ.
Τελικά οι τοπικοί διοικούντες, όσο αποδέχονται την κυβερνητική πολιτική που θέλει τους δήμους να εξετάζουν με την ανταποδοτικότητα το κάθε τι (μέχρι και τα δημόσια ουρητήρια), στο τέλος δεν θα υπάρχει ούτε παιδική χαρά αν δεν είναι κερδοφόρα για κάποιον εργολάβο η λειτουργία της (όπως επιδιώκουν τόσα χρόνια με την σχολική στέγη). Η αποδοχή της υποχρηματοδότησης των δήμων, και του πλαισίου λειτουργίας τους με καθαρά επιχειρηματικά συμφέροντα (Καλλικράτης – Κλεισθένης) δημιουργεί δημοτικές αρχές επικίνδυνες για τα δικαιώματα του λαού μας.
Ο μόνος δρόμος για να αποτραπούν περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις (ήδη έχει προχωρήσει σε όμορο γήπεδο αντίστοιχη επένδυση) είναι ο ξεσηκωμός των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων της πόλης μας, της νεολαίας και του κινήματός της, υπέρ της δυνατότητας να έχουμε δικαίωμα στον ελεύθερο χώρο για εμάς και τις οικογένειές μας.
Χανιά, 8-7-2020
Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης:
Βουρλάκης Νίκος
Λουτσέτης Μπάμπης