13.8 C
Chania
Saturday, January 4, 2025

Η διεστραμμένη διαφήμιση για την ψωρίαση: Θες να βρεις δουλειά; Θες μια αγκαλιά; Πήγαινε σε δερμοταλόγο – Τι λέει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου

Ημερομηνία:

Οι αφίσες που βρίσκονται ήδη τοποθετημένες σε στάσεις μέσων μεταφοράς στην Αθήνα τραβούν κατευθείαν την προσοχή. Σε αυτές απεικονίζονται άτομα δυναμικά, υγιή, όμορφα, στη μία ο άνδρας που δέχεται το χάδι της γυναίκας, στην άλλη ο άνδρας που δέχεται τη χειραψία «έγκρισης» από τον πιθανό εργοδότη.

Τα μηνύματα ξεκάθαρα και στις δύο περιπτώσεις, με μεγάλα γράμματα, αποκαλύπτουν τη διαφημιστική αλήθεια: «Θες μια αγκαλιά; [τονισμένα]. Ζήτα απ’ τον δερματολόγο σου ΚΑΘΑΡΟ ΔΕΡΜΑ [τονισμένα]».

Και ακόμα, «Θες να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου; [τονισμένα]. Ζήτα απ’ τον δερματολόγο σου ΚΑΘΑΡΟ ΔΕΡΜΑ [τονισμένα]».

Πρόκειται για κομμάτι της διαφημιστικής καμπάνιας «Ζήτα από τον δερματολόγο σου καθαρό δέρμα» που «τρέχει» εδώ και λίγες μέρες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Ψωρίασης (29 Οκτωβρίου) από τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis, σε συνεργασία με την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία, ενώ φέρει τη στήριξη του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική αρθρίτιδα «Επιδέρμια».

Τα σχόλια

Οι αφίσες αυτές προκάλεσαν θόρυβο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα σχόλια να δίνουν και να παίρνουν.

Οι χρήστες έκαναν λόγο για καθαρό ρατσισμό, προώθηση του στιγματικού λόγου και για μια καμπάνια που ουσιαστικά περιθωριοποιεί και απομονώνει τα άτομα που έχουν ψωρίαση, τα οποία αν τελικά δεν καταφέρουν να αποκτήσουν καθαρό δέρμα ή δεν έχουν καθαρό δέρμα δεν θα έχουν και δικαίωμα στην αγκαλιά ή στη δουλειά των ονείρων τους.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας, καθηγητή Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας Δημήτρη Ρηγόπουλο, και του ζήτησε να σχολιάσει το περιεχόμενο των αφισών.

«Είναι μια πανευρωπαϊκή καμπάνια», μας είπε ο κ. Ρηγόπουλος, «και μου κάνει εντύπωση που λέτε ότι προκάλεσε αντιδράσεις. Μάλλον είναι αρνητικός ο τρόπος σκέψης πάνω στη διαφήμιση. Μιλάει για τον ψωριασικό ασθενή που βιώνει εξαιρετικά μεγάλη επιβάρυνση στην καθημερινότητά του. Ισως να μην το ξέρετε, αλλά σε ποσοστό 10% οι ψωριασικοί ασθενείς αντιμετωπίζουν αυτοκτονικό ιδεασμό. Η διαφήμιση απευθύνεται λοιπόν καθαρά σε αυτούς και νομίζω πως δείχνει τα πράγματα όπως είναι. Εξάλλου, δεν είναι ελληνική η καμπάνια, είναι όπως είπα πανευρωπαϊκή και ο όρος καθαρό δέρμα που χρησιμοποιείται δεν είναι ελληνικός, είναι από μετάφραση».

«Τολμηρή διαφήμιση» και ως «καμπάνια που φτάνει ώς το κόκαλο», τη χαρακτηρίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική αρθρίτιδα «Επιδέρμια», Τίνα Κουκοπούλου, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της:

«Υπάρχουν 250.000 άτομα που πάσχουν από ψωρίαση στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς έχουν εισπράξει τον ρατσισμό στην καθημερινότητά τους», μας λέει.

Τα μηνύματα

psoriasis1

«Εγώ η ίδια έχω φύγει και από γυμναστήριο και από κομμωτήριο επειδή ακριβώς ήρθα αντιμέτωπη με τον ρατσισμό. Είναι λογικό να μην ταυτιστούν όλοι με τα μηνύματα της διαφήμισης. Υπάρχουν ασθενείς που είναι εντάξει με τον εαυτό τους και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εκτεθούν. Ομως υπάρχουν και οι άλλοι, αυτοί ακριβώς οι χαρακτήρες οι οποίοι καταγράφονται στη διαφήμιση και που δεν αισθάνονται καλά με αυτό. Το μήνυμα της καμπάνιας λοιπόν είναι σαφές. Μπορεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αν επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας. Η πραγματικότητα που βιώνουμε λέει πως άτομα με εμφανή σημάδια της ασθένειας θα είχαν πάρει τη δουλειά που κυνηγούσαν αν δεν τα είχαν».

Σε ερώτησή μας αν μέλη του συλλόγου διαμαρτυρήθηκαν για τα μηνύματα των αφισών, η κ. Κουκοπούλου ήταν αρνητική.

Από την πλευρά της, τέλος, η εταιρεία Novartis μάς ενημέρωσε για την καμπάνια, σημειώνοντας πως «η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία πραγματοποιείται ήδη σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Σουηδίας και της Αυστρίας, έχει στόχο να ενθαρρύνει τα άτομα με ψωρίαση να έρθουν σε επικοινωνία με τον δερματολόγο τους, προκειμένου να συζητήσουν τις θεραπευτικές επιλογές και να καθορίσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους».

Πάντως η καμπάνια δεν ενθουσίασε τον κόσμο που πάσχει από ψωρίαση, όπως διαβάζουμε εδώ:

Δε θα χρειαζόταν καν να πάσχω από ψωρίαση για να βρω ρατσιστική και εξωφρενική αυτή την καμπάνια και να γράψω γι’ αυτήν. Όμως τυχαίνει να πάσχω. Τυχαίνει να έχω υπάρξει το παιδάκι που κανείς δεν του έπιανε το χέρι στον κύκλο της τάξης επειδή στην παλάμη του είχε λέπια και πληγές. Τυχαίνει να έχω ευχηθεί, ως 9χρονο, να είχα κάποια ανίατη ασθένεια και να νοσηλεύομαι στο νοσοκομείο «γιατί στο νοσοκομείο κανείς δεν τα βλέπει τα παιδιά, μαμά, και δεν τα κοροϊδεύει».

Και νιώθω να μου σκίζεται λίγο ακόμα η καρδιά βλέποντας ότι η καλύτερη ιδέα που είχαν όλοι αυτοί οι φορείς για να βοηθήσουν τους ψωριασικούς, να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο και να διαδώσουν την πολύ απλή πληροφορία ότι, αν θες, υπάρχουν διαθέσιμες νέες, αποτελεσματικές θεραπείες, είναι να τους πει ότι αν δεν κάνουν κάτι για το «πρόβλημά» τους, δε δικαιούνται αγκαλιά, δουλειά, ευτυχία -και να δώσει και στους γύρω τους το άλλοθι να τους στερήσουν και τα τρία.

Για κάποιο λόγο το facebook page που διαφημίζει η καμπάνια στις αφίσες και στο video φαίνεται ότι δεν είναι πλέον προσβάσιμο. Οι αφίσες της καμπάνιας επίσης έχουν κατέβει από το site katharoderma.gr, φυσικά όμως ακόμη δεσπόζουν στις στάσεις λεωφορείων ώστε να ενημερωθούν οι πάσχοντες και να πάνε στο δερματολόγο για να ξεβρομίσει ο τόπος.

Τι λέει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου

psoriasis2

Eπιστολή στην Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία αναφορικά με τη νέα διαφημιστική εκστρατεία με τίτλο “Καθαρό Δέρμα” απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου.

Ο ΙΣΗ με την επιστολή του ζητά την απόσυρση της εκστρατείας που απευθύνεται σε ασθενείς με δερματική ψωρίαση και κάνει λόγο για χρήση όρων που παραπέμπουν σε άλλες σκοτεινές εποχές.

“Η καθαρότητα, ακόμα και στην κοσμητική ιατρική, είναι μία έννοια απαράδεκτη, ρατσιστική και κατακριτέα!”, αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος, τονίζοντας πως μια τέτοια εκστρατεία “σίγουρα δεν θα βοηθήσει την εικόνα που έχουν οι ασθενείς με ψωρίαση για τον εαυτό τους και σίγουρα θα τους οδηγήσει σε γκετοποίηση”.

Αναλυτικά η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου:

“Αξιότιμοι κύριοι,

Έκπληκτοι παρακολουθήσαμε την έναρξη της διαφημιστικής εκστρατείας της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας με τον τίτλο «Καθαρό Δέρμα». Η διαφημιστική εκστρατεία αυτή απευθύνεται σε ασθενείς με δερματική ψωρίαση και μάλιστα δηκτικά αναφέρεστε στις 2 αφίσες ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει κάποιος μία αγκαλιά ή τη δουλειά των ονείρων του, είναι το καθαρό δέρμα, το απαλλαγμένο  από ψωριασικές βλάβες.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε τι σημαίνει καθαρό δέρμα και πως μία δερματολογική μη μεταδιδόμενη νόσος, είναι τροχοπέδη για την οικογενειακή ευτυχία και την επαγγελματική καταξίωση. Φαντάζεστε να μιλάμε για καθαρό πάγκρεας σε μη διαβητικούς και μη  καθαρούς πνεύμονες σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα!

Εκφράζουμε την ανησυχία μας πως μία επιστημονική εταιρεία επέτρεψε να γίνει αυτή η εκστρατεία και είμαστε έντονα προβληματισμένοι για τη χρήση στην ιατρική όρων όπως το καθαρό δέρμα, που παραπέμπουν σε άλλες σκοτεινές εποχές.

Και φυσικά αναλογιζόμαστε τον αντίκτυπο που θα έχει στην κοινή γνώμη και στους ασθενείς με ψωρίαση αυτό το σύνθημα. Σίγουρα δεν θα βοηθήσει την εικόνα που έχουν οι ασθενείς με ψωρίαση για τον εαυτό τους και σίγουρα θα τους οδηγήσει σε γκετοποίηση. Η καθαρότητα, ακόμα και στην κοσμητική ιατρική, είναι μία έννοια απαράδεκτη, ρατσιστική και κατακριτέα! Ελπίζουμε να την αποσύρετε και να βρείτε έναν άλλο τρόπο να παρουσιάσετε τα σπουδαία αποτελέσματα της έρευνας της χορηγού εταιρείας!”

Ο επίλογος ανήκει σε μια 30χρονη κοπέλα (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), η οποία πάσχει από ψωρίαση τα τελευταία 11 χρόνια.

Ζητήσαμε την άποψή της για τις αφίσες:

«Είναι αισχρό αυτό το πράγμα. Αντί να ενημερώνει τον κόσμο, εντοπίζει το πρόβλημα στον πάσχοντα. Αντί δηλαδή να ενημερωθεί ο υπόλοιπος κόστος ότι δεν χρειάζεται να φοβάται την ψωρίαση, φοβόμαστε εμείς την εικόνα μας. Η υγεία αντιμετωπίζεται ως ατομικό πρόβλημα. Μπαίνει στο κόκαλο της ανασφάλειας του κάθε ψωριασικού. Ουσιαστικά σου λέει πως καλά κάνεις και ντρέπεσαι γι’ αυτό που έχεις και πως μόνο αν έχεις καθαρό δέρμα θα επιβραβευτείς. Θες να βρεις δουλειά, άρα τράβα σε δερματολόγο; Δεν έχουν καταλάβει ότι με ή χωρίς δερματολόγο δεν υπάρχουν δουλειές; Είναι διεστραμμένο όλο αυτό», καταλήγει οργισμένη.

Τι είναι

Η ψωρίαση είναι μια κοινή, μη μεταδοτική, αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει μέχρι και το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η ψωρίαση δεν είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά μια επίμονη, χρόνια και μερικές φορές οδυνηρή ασθένεια, η οποία επηρεάζει την υγεία και την ποιότητα ζωής σε καθημερινή βάση.

Μέχρι και το 30% των ασθενών με ψωρίαση έχουν ή θα αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα, στην οποία επηρεάζονται και οι αρθρώσεις.

Η ψωρίαση συνδέεται επίσης με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η κατάθλιψη.

Με πληροφορίες από efsyn.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξενάγηση στη Βίλα Κούνδουρου από την Ένωση Σφακιανών Χανίων

Την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025, η Βουλευτής Χανίων κ....

Νετανιάχου: Ζητά νέα αναβολή στη δίκη για διαφθορά

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ζητά περαιτέρω αναβολή δύο εβδομάδων για...