14.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

Η Ελλάδα ξεπερνά την Ευρωζώνη σε πληθωρισμό και αυξήσεις τιμών σευπηρεσίες και βιομηχανικά προϊόντα

Ημερομηνία:

Η ακρίβεια στην Ελλάδα παραμένει ένα από τα πιο ανησυχητικά και άλυτα προβλήματα των τελευταίων ετών, και αυτό αποδεικνύεται από τα δεδομένα που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Eurostat. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει πληθωρισμό που είναι σταθερά υψηλότερος από εκείνον της Ευρωζώνης, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι στον τομέα των τροφίμων, που αποτελεί τον πυρήνα της ακρίβειας, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Ωστόσο, η πραγματική πρόκληση παραμένει στις υπηρεσίες, όπου οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται σημαντικά και με διάρκεια.

Το γεγονός αυτό ενισχύεται από την παρατήρηση ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα παρέμεινε υψηλή στην Ελλάδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και παρουσίασε μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, κάτι που εξηγεί εν μέρει τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση που παρατηρείται αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον Δεκέμβριο του 2024, ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 2,9%, παρουσιάζοντας μια μικρή μείωση από το 3% του Νοεμβρίου.

Παρά τη μικρή αυτή υποχώρηση, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα πληθωρισμού υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ο οποίος καταγράφεται στο 2,4%.

Ειδικότερα, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που παρουσίασε οριακή μείωση στις τιμές των τροφίμων, ποτών και καπνού (-0,2%), ενώ οι τιμές σε άλλες κατηγορίες, όπως οι υπηρεσίες, παρουσίασαν σημαντική αύξηση.

Η αύξηση στις τιμές των υπηρεσιών στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 5,6%, καταγράφοντας μία αύξηση που ξεπερνά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ο οποίος ήταν 5,1%.

Η χώρα μας κατέχει την τέταρτη θέση στην Ευρωζώνη όσον αφορά τις αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών, με την Κροατία, τη Σλοβακία και την Ολλανδία να καταγράφουν ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις.

Παράλληλα, οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1,7%, καταγράφοντας τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης στην Ευρωζώνη, πίσω μόνο από τη Σλοβακία, όπου οι αυξήσεις ανήλθαν στο 2,1%.

Ο μέσος όρος της Ευρωζώνης για τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά ήταν μόλις 0,5%. Η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας παρουσίασε μια αναστροφή της τάσης των προηγούμενων μηνών, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν ξανά τον Δεκέμβριο κατά 0,7%, ενώ στην Ευρωζώνη η αύξηση ήταν μόλις 0,1%.

Η Ελλάδα, μαζί με τη Σλοβακία, καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο δομικό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 4,4%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 2,7%.

Ο δομικός πληθωρισμός αναφέρεται στον γενικό πληθωριστικό δείκτη χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, κάτι που υποδεικνύει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις στις τιμές σε τομείς εκτός από τα τρόφιμα και την ενέργεια.

Εξετάζοντας την εικόνα της Ελλάδας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, παρατηρούμε σημαντικές διαφοροποιήσεις. Οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης καταγράφουν πληθωρισμό πολύ χαμηλότερο από εκείνον της Ελλάδας.

Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,8% από 2,4% τον Νοέμβριο, ενώ στη Γαλλία και στην Ιταλία καταγράφηκαν ακόμα χαμηλότεροι ρυθμοί πληθωρισμού, 1,8% και 1,4%, αντίστοιχα. Η Ισπανία παρουσίασε επίσης ρυθμό πληθωρισμού 2,8%, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με τη Γερμανία.

Αυτά τα στοιχεία ενισχύουν την εικόνα ότι η Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υψηλότερους πληθωριστικούς δείκτες.

Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, ειδικά στους τομείς των υπηρεσιών και της ενέργειας.

Η διαφορά αυτή στη συμπεριφορά του πληθωρισμού μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης υπογραμμίζει τις διαρθρωτικές προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, οι πιέσεις στις τιμές των υπηρεσιών και η αύξηση των τιμών σε μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά ενδέχεται να οδηγήσουν σε αυξημένα λειτουργικά κόστη για τις επιχειρήσεις και να επηρεάσουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Η Ελλάδα καλείται να προσαρμοστεί στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και της παγκόσμιας οικονομίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εντεινόμενες πιέσεις στις τιμές και να βελτιώσει την οικονομική της ανθεκτικότητα.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: Στέλνουν παραγεγραμμένες οφειλές από τη Δημοτική Αστυνομία σε έκπληκτους πολίτες

Ζήτημα που εγείρει προβληματισμούς και αγανάκτηση στους πολίτες φέρνει...

Θλίψη στα Χανιά: Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Βλοντάκη, η φωνή του Ράδιο Ταξί Ερμής

Σε βαρύ πένθος βρίσκεται η οικογένεια του Ράδιο Ταξί...

Κρήτη: 30 άνδρες εγκατέστησαν το panic button

Στα… ψιλά πέρασε μια σημαντική παράμετρος της αυξητικής τάσης...

Κρήτη: Απεργία πείνας από την Τζένη Χειλουδάκη για υπόθεση απάτης εις βάρος της

Σε απεργία πείνας βρίσκεται η Τζένη Χειλουδάκη, γνωστή persona...