12.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Η Ελλάδα ρίχνεται στον «πόλεμο» για την προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων

Ημερομηνία:

Νομοθετική πρωτοβουλία πήρε η κυβέρνησης με την οποία δίνει κίνητρα για την αντιστροφή του brain drain και την προσέλκυση πολιτών “ψηφιακων νομάδων” για να εγκατασταθούν και να εργάζονται από την Ελλάδα.

Η ρύθμιση που ψηφίστηκε προβλέπει την παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων για όσους Έλληνες του εξωτερικού και πολίτες άλλων χωρών θα επιλέξουν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα προβλέπει μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος για τα επόμενα 7 χρόνια, αν μεταφερθεί η θέση εργασίας στην Ελλάδα.

Στο θέμα κάνει αναφορά το Forbes σε άρθρο με τίτλο «Ο πόλεμος για τους ψηφιακούς νομάδες φουντώνει καθώς η Ελλάδα περνά νέο νόμο». Ο νόμος, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, βάζει τη χώρα μας στο «χάρτη» των ευρωπαϊκών χωρών που προσπαθούν να καταστούν πόλος έλξης για τη νέα τάση της τηλεργασίας.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρει το Forbes, ελπίζει να προσελκύσει με αυτό το φορολογικό κίνητρο τους «ψηφιακούς νομάδες».

Ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, περιγράφει τοιν ψηφιακό νομά ως κάποιον «που βρίσκεται δύο μήνες στην Ταϊλάνδη, δύο μήνες στη Τζαμάικα κ.λπ. Θέλουμε να έρθει και δύο μήνες στην Ελλάδα, γιατί όχι;»

H Ιταλία άλλαξε τον περασμένο Μάρτιο το νόμο «Lavoratori impatriati» για να επιτρέψει στους νέους φορολογούμενους να κερδίσουν το 70% του μισθού τους χωρίς φόρο για τα πρώτα πέντε χρόνια τους στη χώρα.

Η Κροατία και η Εσθονία έσπευσαν να εκδώσουν βίζα για ψηφιακούς νομάδες. Παρόμοια προγράμματα προσφέρονται ήδη στην Καραϊβική.

Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίες επωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη διαρροή εγκεφάλων των νότιων γειτόνων τους, πιέζονται τώρα.

Σύμφωνα με την InterNations, μια διαδικτυακή κοινότητα για τους ομογενείς, οι ξένοι εργαζόμενοι προτιμούν πλέον θερμότερες ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Βαλένθια και το Αλικάντε στην Ισπανία ή η Λισαβόνα στην Πορτογαλία. Το Λονδίνο κατατάχθηκε 51ο και το Δουβλίνο 58ο.

Το Move Hub, μια πλατφόρμα μετεγκατάστασης, βοήθησε περισσότερα από 6.700 νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο να μετακινηθούν σε άλλες χώρες από το lockdown του Μαρτίου. Στην Ευρώπη, η Ισπανία ήταν ο δημοφιλέστερος προορισμός, με την Πορτογαλία να σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι.

Αυτό το μεταναστευτικό ρεύμα από τη βόρεια προς τη νότια Ευρώπη οφείλεται σε δύο πράγματα: την τεχνολογία και την πανδημία, η οποία αποδέσμευσε ένα μέρος του εργατικού δυναμικού από το γραφείο του.

Ωστόσο, καθώς οι νέοι νόμοι της Ελλάδας τίθενται σε ισχύ το 2021, αυτά τα δύο πράγματα θα αλλάξουν. Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό μπορεί να αναγκάσει μερικούς εργαζόμενους να επιστρέψουν στο γραφείο, και η καλύτερη τεχνολογία θα μπορούσε να επιτρέψει στους εργαζόμενους να κυριολεκτικά οπουδήποτε. Γιατί στην Ελλάδα;

«Θα έρθουν στον ήλιο και την τεχνολογία» πιστεύει ο κ. Πατέλης. «Μπορείτε να νοικιάσετε ένα πολύ όμορφο σπίτι σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία για όχι και τόσο πολλά χρήματα και μπορείτε να έχετε μια πολύ ωραία ζωή στο ένα τρίτο του κόστους του Λονδίνου. Έλα για τον ήλιο, μείνε για τους φόρους και την τεχνολογία» συμπληρώνει ο κ. Πατέλης.

protothema.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Στους 44.235 οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Κόλαση» η κατάσταση για τους άμαχους

Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε...