15.8 C
Chania
Saturday, January 11, 2025

Η ενδοοικογενειακή βία το ένοχο «μυστικό» της Κρήτης – 343 καταγεγραμμένα περιστατικά το 2023

Ημερομηνία:

Μέσα στην απόλυτη ηρεμία και ησυχία της νύχτας, ξαφνικά μία κραυγή ακούγεται. Φωνές, ουρλιαχτά και δυνατοί χτύποι, που δεν γνωρίζεις ακριβώς τί είναι. Ωστόσο αισθάνεσαι ότι ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κίνδυνο. Έχεις δύο επιλογές: Ή γυρίζεις πλευρό ή σηκώνεις το τηλέφωνο.

Στην Κρήτη, από τις αρχές του 2023 μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου, καταγράφηκαν 343 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Το συντριπτικό ποσοστό του 93% αφορά σε κακοποίηση που δέχθηκαν γυναίκες και μόλις το 7% αφορά άνδρες.

Τα στατιστικά στοιχεία από τον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων νομού Ηρακλείου είναι αποκαλυπτικά για τη σιωπή που, συνήθως, κυριαρχεί αντί για αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον συνάνθρωπο, τον γείτονα, τον αδελφό, τον συνάδελφο, τον φίλο ή τον συγγενή.

Κατά κύριο λόγο περίπου το 75% των γυναικών είναι εργαζόμενες και αυτό καταρρίπτει το μύθο ότι συνήθως βία δέχονται γυναίκες που δεν έχουν «πού την κεφαλή κλίναι».

«Το στοιχείο λοιπόν ανατρέπει τα δεδομένα γιατί βλέπουμε ότι είναι εργαζόμενες γυναίκες. Η πλειοψηφία (το 70%) εξ αυτών επιλέγει να μιλάει στις ηλικίες μεταξύ 30- 60 ετών που σημαίνει ότι είναι γυναίκες σε μια παραγωγική και ώριμη ηλικία κατά την οποία μπορούν πιο εύκολα να δουν τι συμβαίνει, να αξιολογήσουν, να εξετάσουν και να κάνουν αλλαγές και ενέργειες στη ζωή τους» αναφέρει στο Cretalive η κ. Ελένη Γερακάκη, ειδικός Ψυχικής Υγείας.

Αναφορικά με τις γυναίκες που δεν έχουν δεύτερο σπίτι να χρησιμοποιήσουν ως καταφύγιο για τις ίδιες και τα παιδιά τους, η απάντηση είναι ότι «υπάρχουν τρόποι και νομοθετήματα τα οποία μπορούν να απομακρύνουν -έστω και προσωρινά- με περιοριστικά ή ασφαλιστικά μέτρα τους θύτες από το σπίτι τους σε περιπτώσεις επικινδυνότητας. Και από εκεί και πέρα κάθε παραβίαση προσμετράται ως νέο αδίκημα στη δικογραφία».

Το ασφαλές “καταφύγιο”

Από τα 343 περιστατικά το 10- 15% ήταν άμεσης επικινδυνότητας, δηλαδή έχριζαν διαχείρισης από την Εισαγγελία και την Αστυνομία έτσι ώστε να κατασταλεί η βία. Μόνο τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουν συμβεί, στην Κρήτη, τουλάχιστον δύο περιστατικά κακοποίησης όπου η Αστυνομία απευθύνθηκε στο Σωματείο και ζήτησε άμεση φιλοξενία. «Ως φορέας έχουμε συνεργασία με ξενοδοχεία και καταλύματα έτσι ώστε να υπάρχει χώρος ασφαλούς καταφυγής για τα θύματα. Το σημαντικό είναι ότι όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν ενώ όλα τα έξοδα φιλοξενίας καλύπτονται από τον φορέα μέσα από χορηγίες από επαγγελματίες του Ηρακλείου που βοηθούν τον φορέα, οι οποίοι για λόγους εμπιστευτικότητας και απορρήτου δεν αναφέρονται» λέει η ίδια.

«Έτσι το Σωματείο ανταποκρίθηκε στα αιτήματα, κάλυψε την άμεση προστασία των γυναικών και των παιδιών και από εκεί και πέρα γίνονται όλες οι ενέργειες για να δούμε το νομικό οπλοστάσιο που υπάρχει ώστε οι γυναίκες να θωρακίζονται και να προστατεύονται» εξηγεί η κ. Γερακάκη.

ekdilosi via2

Σε περιπτώσεις υψηλής επικινδυνότητας ως φορέας βρίσκουν λύσεις κατεπείγουσας φιλοξενίας.

«Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό διότι μία γυναίκα για να μπει στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών πρέπει να υποβληθεί σε κάποιες εξετάσεις οι οποίες παίρνουν ένα χρονικό διάστημα κάποιων ημερών για να ολοκληρωθούν. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει καταφύγιο για γυναίκες ή παιδιά θύματα και υπάρχουν περιπτώσεις που γυναίκες με τα παιδιά τους μένουν στα κρατητήρια όπου δεν είναι χώρος κατάλληλος και ούτε με το κατάλληλο προσωπικό. Ο ρόλος της Αστυνομίας είναι πάρα πολύ σημαντικός, καταλυτικός αλλά για την καταστολή, όχι για την ψυχολογική υποστήριξη» τονίζει η Ειδικός Ψυχικής Υγείας.

Κι αν ακόμα οι άλλοι σιωπούν, εμείς οι ίδιες έχουμε χρέος απέναντι στον εαυτό μας να μην σιωπήσουμε, να μην κλειστούμε σ’ ένα δωμάτιο με κλάματα και αυτοθυματοποίηση. “Η αγάπη ουδέποτε ασχημονεί, δεν παροξύνεται, δεν φθονεί” αλλιώς δεν είναι αγάπη. Αρκεί η υπενθύμιση ότι δεν είμαστε μόνες και μπορούμε να σπάσουμε τα δεσμά και να τρέξουμε μακριά από το σκοτάδι για να θυμηθούμε τη φράση του Αλμπέρ Καμύ: “στη μέση του χειμώνα, ανακάλυψα τελικά ότι μέσα μου υπάρχει ένα ανίκητο καλοκαίρι”.

Οι γραμμές εξυπηρετούν καθημερινά και παρέχουν συμβουλευτική και υποστήριξη σε όλη την Ελλάδα. Οι τρόποι επικοινωνίας είναι οι εξής: 2810.242121, 6974301011, www.kakopoiisi.orginfo@kakopoiisi.gr και η Γραμμή SOS 801 11 16000.

xartis...............

ekdilosi via

cretalive.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγία Σκέπη: Τι απαντά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων για την 3μηνη παύση του

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς...

Η Κρήτη μέσα στους πρώτους σε πολλές κατηγορίες στα Travelers’ Choice Awards 2025 της Tripadvisor

Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor,...

Μείωση κατέγραψαν οι κρητικές εξαγωγές κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024

Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα...