Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια της hard rock σκηνής και μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Judas Priest, γνωστή ακόμα και σε όσους ακούν διαφορετικά είδη μουσικής.
Ο λόγος φυσικά για το «Breaking the law», ένα τραγούδι που περιλαμβάνεται στον επιτυχημένο δίσκο -με το εμβληματικό εξώφυλλο- «British Steel» του βρετανικού γκρουπ, που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1980 και έχουν γράψει οι Ρομπ Χάλφορντ, Κ.Κ. Ντάουνινγκ και Γκλεν Τίπτον.
Το «Breaking the law» μαζί με το κομμάτι «Living After Midnight» (από τον ίδιο δίσκο), εκτίναξαν τη δημοτικότητα των Βρετανών, τους έδωσαν χώρο στα ευρωπαϊκά ραδιόφωνα και τους άνοιξαν το δρόμο για να κατακτήσουν και την Αμερική.
Μόλις σε μια ώρα, τα τρία μέλη της heavy metal μπάντας πέτυχαν να γράψουν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αναγνωρίσιμα κιθαριστικά riffs της hard rock μουσικής και ένα από τα πιο δυνατά και ρυθμικά ρεφρέν -το επαναλαμβανόμενο «Breaking the law»- ικανό να δυναμιτίσει την ατμόσφαιρα κάθε φορά που ακούγεται ζωντανά.
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, οι στίχοι του τραγουδιού μιλάνε για έναν άνεργο πολίτη στη Μεγάλη Βρετανία της Θάτσερ o οποίος αδυνατεί να βρει δουλειά (κάτι σαν την Ελλάδα του σήμερα δηλαδή) και απηυδισμένος με τη μίζερη ζωή του, καθώς παράλληλα νιώθει πως κανείς δεν νοιάζεται για αυτόν, αποφασίζει να αλλάξει τη μοίρα του και να επιβιώσει σπάζοντας το νόμο. Σε αυτό το σημείο, θα ήταν χρήσιμο να θυμηθούμε ότι την εποχή που γράφτηκε το κομμάτι η Μεγάλη Βρετανία βίωνε έντονες πολιτικές και κοινωνικές διαμάχες και αναταραχές.
Η σύλληψη της ιδέας, για το κύριο μέρος του τραγουδιού τουλάχιστον, ήλθε εντελώς τυχαία ίσως και λόγω μιας βαθύτερης ανησυχίας για έξοδο από ένα φαύλο κύκλο, όταν το συγκρότημα βρισκόταν στο παλιό σπίτι του -πρώην «Σκαθαριού»- Ρίνκο Σταρ, ηχογραφώντας το άλμπουμ τους. Και μιλώντας για ηχογράφηση, σκεφτείτε ότι βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’80, μια εποχή που ακόμα η τεχνολογία του sampling είναι ανύπαρκτη. Συνεπώς, όπως ήδη θα μαντέψατε, τα διόφορα ηχητικά εφέ που ακούγονται στο κομμάτι είναι πέρα για πέρα αληθινά. Συγκεκριμένα, ο ήχος του σπασμένου γυαλιού που ακούγεται προέρχεται από τα μπουκάλια με γάλα που σπάει ο Τομ Άλλομ, παραγωγός και τεχνικός ήχου σε αρκετά άλμπουμ των Judas Priest, Black Sabbath, Def Leppard και άλλων. Όσο για τη σειρήνα της αστυνομίας που ακούμε, ο ήχος βγαίνει από την Stratocaster κιθάρα του Κ.Κ. Ντάουνινγκ.
Ανεξίτηλο στη μνήμη μας έχει μείνει και το -αυτοσαρκαστικό- βίντεοκλιπ του τραγουδιού στο οποίο βλέπουμε τα μέλη του βρετανικού γκρουπ να ληστεύουν μια τράπεζα χρησιμοποιώντας αντί για όπλα, τις κιθάρες τους οι οποίες αποδεικνύονται εξίσου… αποτελεσματικές, καθώς ο θόρυβος είναι τόσο σκληρός και δυνατός που εξουδετερώνει πελάτες και υπαλλήλους.
Ωστόσο, αντί για λεφτά το συγκρότημα μέσα από το χρηματοκιβώτιο κλέβει το χρυσό δίσκο του «British Steel» (καθώς το κλιπ γυρίστηκε πριν το άλμπουμ γίνει πλατινένιο), χάρη στον Χάλφορντ που σαν άλλος Κουταλιανός λυγίζει (ένα βήμα πριν μασήσει) τα σίδερα, αλλά και το φύλακα της τράπεζας που αντί να σώσει την κατάσταση, ροκάρει με μια ψεύτικη κιθάρα.
Για την ιστορία, η σκηνοθεσία του κλιπ ανήκει στον έμπειρο Ζυλιέν Τεμπλ ο οποίος έχει επίσης συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας σκηνής όπως τους: Ντέιβιντ Μπόουι, Rolling Stones, Depeche Mode, Μπράιαν Άνταμς, Γουίτνεϊ Χιούστον, κ.ά.
Το τραγούδι που φυσικά δεν λείπει από καμιά συναυλία των Judas Priest βρίσκεται στο νούμερο 40 της λίστας του VH1 με τα 40 καλύτερα metal τραγούδια όλων των εποχων, ενώ το 2009 κατέκτησε τη 12 θέση στη λίστα, επίσης του VH1, με τα σπουδαιότερα hard rock τραγούδια.
Αντίστοιχα, το «Breaking the law» δεν θα λείπει και από την αποψινή συναυλία των Judas Priest στο Rockwave Festival, οι οποίοι θα ανέβουν ως headliners στο Terra Stage του Terra Vibe Park στις 22.30, «βάζοντας» φωτιά στη Μαλακάσα!
Παρακάτω ακολουθούν όλες οι πληροφορίες για το πρόγραμμα των συναυλιών του Rockwave, την Πέμπτη 19 Ιουλίου:
Oι πόρτες και τις δύο μέρες ανοίγουν: 13:00
Τα ταμεία του χώρου θα λειτουργούν από τις 13:00
Terra Stage
Judas Priest: 22:30-
Saxon: 19:30-20:45
Accept: 17:50-19:00
Vibe Stage
Sabaton: 21:00-22:15
Foray Between Ocean: 17:00-17:30
Null’O’Zero: 16:15-16:45
Jacks Full: 15:30-16:00
Τα εισιτήρια Γενικής Εισόδου κοστίζουν 60€ ανά ημέρα
Τα εισιτήρια διημέρου για 19-20 Ιουλίου κοστίζουν 99€
Σημεία προπώλησης:
Αθήνα – Ticket House, Πανεπιστημίου 42 (εντός της στοάς), τηλ.210 3608366
Θεσσαλονίκη – Μusicland, Μητροπόλεως 102, τηλ 2310264880
Σε όλη την Ελλάδα – Δίκτυο καταστημάτων Γερμανός / Καταστήματα Cosmote
Online Sales ή αγορές με πιστωτική κάρτα, 24 ώρες/ωρο: www.tickethouse.gr & www.ticketmaster.gr