12.8 C
Chania
Wednesday, January 22, 2025

Η ιστορία της Ι. Μπέχελ και μιας ερώτησης – Η Ολλανδή δημοσιογράφος μιλάει – Η Μελίνα Μερκούρη, ο γάμος με Έλληνα, τα παιδιά της που έζησαν τον ρατσισμό

Ημερομηνία:

Εν μια νυκτί, η Ινγκεμπορχ Μπέχελ έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της αψιμαχίας που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργό της Ολλανδίας, από όπου κατάγεται και η κ. Μπέχελ. Σε μία ημέρα, πάνω από 10.000 αναζητήσεις με τον όρο «Ολλανδή δημοσιογράφος» πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό Google, ενώ όλη την Τετάρτη, οι δύο κορυφαίοι trending όροι στο Twitter ήταν #Ολλανδέζα και #Ολλανδή.

Οπως ήταν αναμενόμενο λόγω της έντασης της ερωταπάντησης, τα σχόλια πήραν φωτιά, με μια μερίδα χρηστών του ιστοτόπου να συγχαίρει την κ. Μπέχελ, μια άλλη να κατακρίνει τον τόνο και τις λέξεις της ως «απαράδεκτες» και «προσβλητικές» και μια τρίτη να την προσβάλλει, αποκαλώντας την «τουρκόφιλη» και «γεροντοκόρη», εκτός πολλών άλλων χαρακτηρισμών. Ποια είναι όμως η κ. Μπέχελ;

Η δημοσιογράφος, που έχει χρόνια προϋπηρεσία στα ολλανδικά μέσα, δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για ό,τι έγινε.

Το βιογραφικό της

Η δημοσιογράφος έχει χρόνια προϋπηρεσία στα ολλανδικά μέσα, έχοντας δουλέψει για διάφορα εγχώρια κανάλια, εκτός άλλων, ενώ συνεχίζει ακόμα την ανεξάρτητη συνεργασία της με το αριστερίζον ολλανδικό περιοδικό De Groene Amsterdammer και την εφημερίδα Het Parool, μεταξύ άλλων. Γεννήθηκε το 1960 στη Χάγη, σπούδασε στο European School στις Βρυξέλλες και το 1983 ήρθε στην Ελλάδα για να πάρει συνέντευξη από τη Μελίνα Μερκούρη. Εδώ γνώρισε τον Ελληνα άνδρα που θα γινόταν μετέπειτα ο πατέρας των παιδιών της και χάρη στον οποίο έκανε την Ελλάδα σπίτι της.

«Πέρασα τα πρώτα 6 χρόνια κυριολεκτικά στην αγκαλιά της Μελίνας», λέει στην «Κ», «μέσω εκείνης γνώρισα τον Τσαρούχη, τον Ελύτη, τον Σεφέρη, την αφρόκρεμα της ελληνικής κουλτούρας». Τα παιδιά της, ετών 33 και 34, γεννήθηκαν και έζησαν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους στην Υδρα, όπου αναφέρει πως βίωσαν ρατσισμό, με τους γονείς πολλών συμμαθητών τους να τους λένε να μην κάνουν παρέα στα «παιδιά της τρελής Ολλανδέζας», λέει στην «Κ». «Αυτοί οι άνθρωποι με μισούν εδώ και 40 χρόνια», δηλώνει.

Κάποιος γείτονάς της κατήγγειλε πως φιλοξενούσε τον Αφγανό πρόσφυγα Φραϊντούν, τον οποίο η κ. Μπέχελ λέει πως γνώρισε τον Οκτώβριο του 2018 στη δομή της Μαλακάσας, όταν έκανε ρεπορτάζ για ένα κανάλι της ολλανδικής δημόσιας τηλεόρασης. Οταν τον Ιανουάριο του ’19 χτύπησαν άσχημα τον ίδιο και τον σκύλο του, του είπε να μείνει μαζί της, μια συγκατοίκηση που συνεχίζεται παρά τη σύλληψη και των δύο τον Ιούνιο. «Πήρε άσυλο πριν από δύο εβδομάδες», λέει η ίδια.

Αναφερόμενη στις μερικώς βιτριολικές αντιδράσεις που ακολούθησαν την ερώτησή της την Τρίτη, δηλώνει πως δεν είναι ούτε «τουρκόφιλη» ούτε έχει Πακιστανούς υπηρέτες που βγάζουν βόλτα τα σκυλιά της. «Είναι ψέματα, δολοφονία χαρακτήρα», λέει. Παρ’ όλα αυτά, δεν μετανιώνει για τη διατύπωση της ερώτησης. «Αν δούμε τι έχει συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια, αυτές ήταν σωστές και άμεσες λέξεις, χωρίς βελούδινα γάντια», αναφέρει. Η ίδια τονίζει πως δεν πηγαίνει ποτέ σε αντίστοιχες συνεντεύξεις Τύπου – «ήταν πλεονέκτημα, γιατί στο γραφείο του πρωθυπουργού δεν είχαν ιδέα ποια είμαι», αναφέρει.

Η πρόσκληση

Αυτή τη φορά όμως η πρόσκληση ήρθε από την πρεσβεία της Ολλανδίας. Αποφάσισε να πάει. «Πήγα εκεί γιατί ήθελα να αντιμετωπίσω και τους δύο κατά πρόσωπο», δηλώνει, τονίζοντας όμως πως δεν είχε προσχεδιάσει ποια ερώτηση θα έθετε. Μάλιστα, πριν από τη συνέντευξη, συμβουλεύτηκε σχετικά τους ακολούθους της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μετά θυμήθηκε μια συνέντευξη του Jeremy Paxman του BBC, στην οποία είχε αποκαλέσει τον συνεντευξιαζόμενο «ψεύτη». «Μου ήρθε σαν φλασιά», δηλώνει, «και σκέφτηκα ότι έτσι θα πρέπει να το θέσω, “γιατί δεν σταματάτε να λέτε ψέματα”».

Τα υπόλοιπα είναι ήδη ιστορία.

kathimerini.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ