Κι όμως, τα δεδομένα πάλι αλλάζουν. Φαίνεται τα χρονικά περιθώρια στένεψαν σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον να μη θεωρείται προαπαιτούμενο η παράδοση του συνόλου του χημικού οπλοστασίου της Συρίας για να αρχίσει η διαδικασία καταστροφής τους.
Αυτό προκύπτει μετά από δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων τουΥπουργείου Εξωτερικών στις οποίες μεταξύ άλλων προειδοποιούν τις χώρες της Δύσης ότι καμία απειλή προς τη Δαμασκό δε θα γίνει ανεκτή, για την αποτυχία παράδοσης όλων των χημικών μέχρι τις 27 Απριλίου όπως και όριζε η συμφωνία.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του Mikhail Ulyanov, διευθυντή του τμήματος ασφαλείας και αφοπλισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας στο πρακτορείο ειδήσεων ITAR – TASS, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με ένοπλους να έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση στο σημείο όπου αποθηκεύονται τα υπόλοιπα χημικά, είναι πλέον λογικό να υπάρχουν σκέψεις για έναρξη της διαδικασίας καταστροφής αυτών των χημικών που έχουν απομακρυνθεί από τη χώρα.
«Εμείς εκφράσαμε την ιδέα», είπε ο Mikhail Ulyanov. Είπε επίσης ότι την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίηθηκε συζήτηση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στην έδρα του ΟΗΕ για την πορεία αφοπλισμού της Συριακής κυβέρνησης από τα χημικά.
Η διαδικασία καταστροφής των χημικών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου. Τα χημικά θα ουδετεροποιηθούν στη θάλασσα, στο πλοίο MV Cape Ray, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων από τις 24 του Απρίλη, περίπου το 92,5% των χημικών έχει απομακρυνθεί από τη Συρία.
Η Συρία συμφώνησε πέρυσι να καταστρέψει το χημικό οπλοστάσιο 1.300 τόνων που διέθετε βάσει μιας διεθνούς συμφωνίας η οποία απέτρεψε την έναρξη δυτικών αεροπορικών επιδρομών, έπειτα από μια πολύνεκρη επίθεση με αέριο σαρίν σε ένα προάστιο της συριακής πρωτεύουσας τον Αύγουστο για την οποία η Κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι αντικαθεστωτικοί μαχητές αλληλοκατηγορήθηκαν.
Αλλά η Δαμασκός έχει παραβιάσει πολλές προθεσμίες για να μεταφέρει εκτός της χώρας τα χημικά της όπλα -η πιο πρόσφατη ήταν αυτή της 27ης Απριλίου- και έχει ενημερώσει τη διεθνή αποστολή η οποία επιβλέπει τη διαδικασία ότι ένας χώρος όπου βρίσκονται ακόμη χημικά όπλα είναι δύσκολα προσβάσιμος εξαιτίας των συνεχιζόμενων μαχών.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρέσβης της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη Bashar Jaafari είπε ότι όλα τα χημικά όπλα είτε έχουν καταστραφεί είτε έχουν μεταφερθεί εκτός Συρίας με την εξαίρεση αυτών που φυλάσσονται σε εγκαταστάσεις κοντά στη Δαμασκό όπου φρουρούνται από ένοπλους αντάρτες. Ο διπλωμάτης είπε ότι οι αρχές της Συρίας μαζί με αυτές των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων εργάζονται ώστε να βρεθεί άμεσα μία λύση.
Πάντως, προειδοποίησε ότι θα ήταν λάθος να κατηγορηθεί η Συρία για την καθυστέρηση: «Οι Σύριοι μεταφέρουν τα όπλα μέσα από συνθήκες ένοπλης μάχης, ενώ κυμαίνεται ένας αιματηρός εμφύλιος πόλεμος όπου υπάρχει εμπλοκή και ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων. Γι’ αυτό λοιπόν θα ήταν απλά ηλίθιο να κατηγορηθεί η Συριακή κυβέρνηση για την καθυστέρηση» είπε ο Σύριος διπλωμάτης.
Τζον Κέρι: Να καταστραφεί και το τελευταίο 8% του χημικού οπλοστασίου
Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε δηλώσεις του για το θέμα είπε ότι συνομίλησε με τον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και του επισήμανε την ανάγκη να καταστραφεί και το τελευταίο τμήμα του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
“Τόνισα ότι πρέπει να δούμε την καταστροφή του τελευταίου 8% (του συριακού χημικού οπλοστασίου) που απομένει σε μια τοποθεσία κοντά στη Δαμασκό”, είπε ο κ. Κέρι μιλώντας σε δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι η συνομιλία του με τον Λαβρόφ έγινε κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς τη ΛΔ Κονγκό.
“Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε σε ορισμένα πράγματα για να δούμε εάν είναι δυνατό να επιταχυνθεί η διαδικασία αυτή βάσει της συμφωνίας ότι η Κυβέρνηση της Συρίας δεν μπορεί να καθυστερεί”, πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Οι δυτικοί επικριτές του Ασαντ υποπτεύονται ότι η Δαμασκός κωλυσιεργεί εσκεμμένα, αλλά η προέλαση των αντικαθεστωτικών μαχητών στα ανατολικά της συριακής πρωτεύουσας καταδεικνύει ότι υπάρχουν πραγματικά εμπόδια στις προσπάθειες να μεταφερθούν τα χημικά όπλα εκτός της χώρας.
Ο κ. Κέρι επέμεινε πως η συριακή Κυβέρνηση έχει καθήκον να προετοιμάσει τα χημικά όπλα για να καταστραφούν.
“Το καθεστώς πρέπει να κινηθεί άμεσα για να προετοιμάσει τα εναπομείναντα χημικά όπλα για να καταστραφούν και πρέπει να φθάσουμε στην καταστροφή τους το συντομότερο δυνατόν”, είπε.
Πηγή: Reuters, ITAR – TASS