Τα γεγονότα του 2011 με τη Λιβύη θυμήθηκαν Περιφερειάρχης και Κινέζος πρέσβης.
Ήταν Σάββατο 26 Φεβρουαρίου. Οι πρώτοι 2.000 Κινέζοι φθάνουν στην Κρήτη από τη φλεγόμενη Λιβύη του 2011, με ελληνικό πλοίο. Η επιχείρηση επαναπατρισμού των Κινέζων συνεχίζεται κι ένα ακόμα πλοίο με 3.000 Κινέζους φθάνει στην Κρήτη το απόγευμα εκείνου του Σαββάτου. Λίγες ημέρες πριν 4.300 Κινέζοι από τη Λιβύη είχαν βρει καταφύγιο στην Κρήτη. Περίπου 12 ξενοδοχεία, υποδέχονται τους Κινέζους στο νησί.
Η ιστορία τραγική και οι συγκρούσεις κατά της κυβέρνησης του Μουαμάρ Καντάφι στο αφρικανικό κράτος έχουν ήδη γενικευθεί από τον Ιανουάριο, λίγο μετά τις ταραχές και την πτώση του Μπεν Αλί στη γειτονική Τυνησία.
Χιλιάδες Κινέζοι ζουν τις ταραχές και πρέπει να επαναπατριστούν. Η Κρήτη έχει κομβική σημασία και γίνεται βασικός χώρος υποδοχής.
Όλα αυτά τα γεγονότα και ο ρόλος της Κρήτης, έχουν γίνει ήδη βιβλίο στην Κίνα που σημειώνει τεράστια επιτυχία. Και στη συνέχεια ετοιμάζεται μια μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή.
Αυτά τα γεγονότα θυμήθηκε μεταξύ άλλων ο Κινέζος Πρέσβης, Du Qiwen, ο οποίος με αφορμή τη λήξη της θητείας ήρθε να ευχαριστήσει τον Περιφερειάρχη Κρήτης για τη συνεργασία του τότε.
Ο Περιφερειάρχης ανταπάντησε αναφερόμενος στο πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθούν οι σχέσεις Ελλάδας και Κίνας, ενώ έκανε αναφορές στο εξαγωγικό εμπόριο προϊόντων της Κρήτης.
Ο Du Qiwen μίλησε για τα γεγονότα στον Περιφερειάρχη, του είπε για το βιβλίο, όπως επίσης τον ενημέρωσε για το ότι Κινέζοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί ενδιαφέρονται να γυρίσουν ταινία την επιχείρηση απεγκλωβισμού.
prismanews.gr