24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αποκόρωνα για την επάρκεια κτηριακών υποδομών και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Ημερομηνία:

Ερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αποκορώνου:

Κεφαλαιώδους σημασίας αλλά και προϋπόθεση για να μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους τα Σχολειά του Δήμου μας είναι η ύπαρξη σύγχρονων διδακτηρίων ικανών να στεγάσουν όλες τις λειτουργίες τους (αίθουσες διδασκαλίας, πολλαπλών, προβολών, χημείου, Η/Υ, γυμναστηρίου, βιβλιοθηκών, κλπ) , αλλά και με ασφάλεια στη λειτουργία τους.

Η αρμοδιότητα έχει εκχωρηθεί από το κεντρικό κράτος στους Δήμους, που χωρίς επιστημονικό προσωπικό και πόρους (υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση) το έχουν αποδεχτεί διαχρονικά, με κάποιες χλιαρές μόνο λεκτικές αντιδράσεις.

Ο πάλαι ΟΣΚ, οργανισμός του Υπουργείου Παιδείας, έχει  ιδιωτικοποιηθεί στην ΚΤΥΠ Α.Ε. που και υποστελεχωμένη είναι και όλα τα Δημόσια κτήρια έχει χρεωθεί υπό την αρμοδιότητά της, και μόνο το βασικό εξοπλισμό επίπλων μπορεί να χορηγήσει. Όλα τα υπόλοιπα ανατίθενται στη  Σχολική Επιτροπή υποχρηματοδοτημένη κατά 67% σε σχέση με το 2009.

Σε αυτό το αρνητικό κλίμα για τη Δημόσια και δωρεάν παιδεία τα Σχολεία του Αποκόρωνα ΥΠΟΛΕΙΠΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΕΓΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.

Παρά τις έγγραφες οχλήσεις μας και τις ανακοινώσεις μας από το 2022, ακόμη αναμένουμε την γραπτή τοποθέτησή σας στο σοβαρό αυτό ζήτημα.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τις κατά καιρούς έωλες υποσχέσεις το κτηριακό στο Γυμνάσιο και Λύκειο Βάμου παραμένει τραγικό και ζητούμενο παραμένει αν και οικόπεδο για ανέγερση νέου διδακτηρίου υπάρχει κτηματολογικά.

Το Γυμνάσιο σημειωτέον στεγάζεται σε εννέα κοντέινέρ και μια διπλή χωρισμένη αίθουσα, ενώ το Λύκειο στο κτήριο του 1936, επίσης με τρία κοντέινερ συν ένα υπό παραγγελία. Τουαλέτες ασυντήρητες και των κοριτσιών σε προκάτ .Ακόμη το κλειστό γυμναστήριο ασυντήρητο και χωρίς θέρμανση.

Εγείρονται λοιπόν εύλογα ερωτήματα για την ανεπάρκεια των χώρων για πλήρη ανάπτυξή τους  (βιβλιοθήκη, η μεγαλύτερη σε επίπεδο νομού), χημείο κλπ, αλλά και ζητήματα ασφαλούς λειτουργίας, σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς, αφού και χτισμένο το 1936 είναι και προσεισμικούς ελέγχους δεν έχουμε (κατά τα άλλα τη ΜΙΝΩΑΣ 2024 θα κάνουμε), αλλά και ούτε μελέτη πυροπροστασίας – πυρασφάλειας εγκεκριμένη από την Πυροσβεστική κι εκτελεσμένη υπάρχει, υποχρεωτική κατά το νόμο

Οι αρχικά προβλεπόμενοι χώροι έχουν αλλάξει χρήσεις χωρίς έγκριση της πολεοδομίας , αφού στο σχετικό ΦΕΚ για πυρασφάλεια των Δημοσίων Κτηρίων προβλέπεται για τα Σχολειά , αφαιρουμένων των επίπλων ανά τάξη δυο τετραγωνικά για κάθε μαθητή.

Παραμένει επίσης η τυχόν πολεοδομική νομιμοποίηση του παλιού Διδακτηρίου, αλλά και η καταχώρησή του τόσον στο Ε9 του Δήμου και στο Κτηματολόγιο.

Παράλληλα στα Σχολεία Καλυβών (παλιό κτίριο) και Νέου Χωριού έχουν μικρύνει τις αίθουσες για να αυξηθεί ο αριθμός τους χωρίς να ανταποκρίνονται στα περί πυρασφάλειας. Στο πρώτο και αντικεραυνική προστασία δεν υπάρχει και οι ακτινοβολίες της παρακείμενης κεραίας κινητής πρέπει να καταμετρηθούν για πιθανή ανθυγιεινή επίδραση της ακτινοβολίας στο προσωπικό του Σχολείου.

Το Νέο Χωρίο και ο Βάμος (Δημοτικό) έχουν επίσης κοντέινερ, ενώ ο τελευταίος μια αίθουσα πολλαπλών ανομιμοποίητη που δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Στις Βρύσες στο Δημοτικό ,έχουμε καθίζηση στο πάτωμα αίθουσας, αυθαίρετες διανοίξεις κουφωμάτων και περιφράξεις αύλειο χώρου, καταστραμμένη την περιμετρική  περίφραξη (γειτνιάζει με τρις δρόμους, εκ των οποίων ο ένας ο ΒΟΑΚ) και ανάγκη υπάρχει ανάγκη επίστρωσης νέου τάπητα στην αυλή για να αποστραγγίζονται τα όμβρια. Ακόμη αναμένονται οι σχάρες του αγωγού ομβρίων, ενώ επιβάλλεται η διάνοιξη τριών παραθύρων στέγης για να μπορεί και η κατάσταση του ξυλότυπου της να ελέγχεται αλλά και τυχόν εισροές υδάτων κατ επανάληψη καταγγελμένες. Πρόβλημα επίσης με την αντικεραυνική προστασία.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν  και το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Γεωργιούπολης με τις κατά καιρούς εμφανίσεις βοθρολυμάτων και την ακολουθούμενη δυσοσμία. .

Τα ΕΠΑΛ και Γυμνάσιο Βρυσών το κτίριο στερείται στεγάστρου ,αν και προβλέπεται στην αρχική μελέτη, έχει σοβαρό προβλήματα στο ιντερνέτ, και αγνοούμε την εξέλιξη στα περί λειτουργικότητας των εργαστηρίων και τα περί μεταφερόμενων μαθητών που ήδη έχουν συζητηθεί.

Στον Κουρνά μιλάμε επίσης για κατ επανάληψη μίκρεμα των αιθουσών για να αυξηθεί ο αριθμός του με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε τάξεις κλουβιά.

Στην Ασή Γωνιά επίσης η ψευδοροφή θέλει καθολική αντικατάσταση, εκκρεμεί το νέο ηλεκτρολογικό σχέδιο και απαιτούνται ασφαλείς αλλαγές στον καυστήρα.

Γενικά σε όλα τα κτήρια πρέπει να εγκριθούν οι όποιες αλλαγές χρήσεων και παρεμβάσεις από την πολεοδομία , όπως και πρέπει να νομιμοποιηθούν πολεοδομικά και να καταχωρηθούν σε Ε9 και κτηματολόγιο.

Επίσης για όλα τα Σχολειά χρειάζεται ,υποχρεωτική από το νόμο, μελέτη πυροπροστασίας και πυρασφάλειας, εκτελεσμένη κι εγκεκριμένη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία , και βέβαια τον αναγκαίο αντισεισμικό έλεγχο και εν όψει του «ΜΙΝΩΑ 2025».

Λόγω του εύρους του προβλήματος αναφερθήκαμε στα μεγαλύτερα σε μαθητικό δυναμικό Σχολεία , χωρίς να σημαίνει ότι και τα μικρότερα Δημοτικά και όλα τα νηπιαγωγεία δεν πρέπει να απασχολήσουν το Δήμο στην παραπάνω κατεύθυνση.

Ερωτάστε λοιπόν σε ποιές ενέργειες και με τι χρονοδιάγραμμα υπολογίζετε να λυθούν αυτά τα πολύ σοβαρά ζητήματα, τόσο των σύγχρονων κτηριακών υποδομών των Σχολείων του Δήμου αλλά και της ασφαλούς λειτουργίας τους.

Βρύσες 23 Φλεβάρη 2024-02-23

Ο ΕΡΩΤΩΝ

ΖΩΗΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ