16.8 C
Chania
Thursday, November 14, 2024

Η προειδοποίηση Λαβρόφ στις ΗΠΑ και οι όροι της Μόσχας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ημερομηνία:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν «επικίνδυνες συνέπειες» εάν συνεχίσουν την αυξανόμενη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία αντί να υποστηρίξουν μια ειρηνική διευθέτηση με τη Μόσχα να καταλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις εδάφους, είπε ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για 20 χρόνια στο Newsweek.

Περισσότερα από δυόμισι χρόνια αφότου ο Πούτιν διέταξε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας σε αυτό που έχει καταστεί η πιο θανατηφόρα σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι το Κρεμλίνο προσφέρει ένα βιώσιμο σχέδιο για τον τερματισμό της αιματοχυσίας και την αποκατάσταση της ασφάλειας της ηπείρου. Κατηγόρησε τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ότι έσπειρε για πρώτη φορά τους σπόρους του πολέμου πριν από μια δεκαετία και συνέχισε να πυροδοτεί τις φλόγες.

«Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε μια πολιτικο-διπλωματική διευθέτηση που θα πρέπει να εξαλείψει τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης», είπε. «Θα πρέπει να στοχεύει στον τερματισμό της σύγκρουσης παρά στην επίτευξη εκεχειρίας».

Το σχέδιο της Ρωσίας θα σήμαινε ότι η Ουκρανία παραχωρεί τις ουσιαστικά ρωσικές επαρχίες Ντόνετσκ, Χερσώνα, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια, οι οποίες προσαρτήθηκαν επίσημα από τη Μόσχα μετά από ένα διεθνώς αμφισβητούμενο δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς και την Κριμαία, που κατέλαβε η Ρωσία και προσαρτήθηκε με παρόμοια ψηφοφορία στο 2014. Το Κίεβο πρέπει επίσης να συμφωνήσει να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να λάβει άλλα βήματα που απορρίφθηκαν από τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και τους διεθνείς υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α.

Αντίθετα, το Κίεβο και οι ξένοι υποστηρικτές του απαιτούν μια άνευ όρων απόσυρση της Ρωσίας, ενώ η Μόσχα λέει ότι μια κλιμακούμενη σύγκρουση φέρνει το ΝΑΤΟ πιο κοντά σε μια ευθεία σύγκρουση με τη Ρωσία, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο.

«Προς το παρόν, από όσο μπορούμε να δούμε, η αποκατάσταση της ειρήνης δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου του αντιπάλου μας. Ο Ζελένσκι δεν έχει ανακαλέσει το διάταγμά του για την απαγόρευση των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα», είπε ο Λαβρόφ. «Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ παρέχουν πολιτική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στο Κίεβο για να συνεχιστεί ο πόλεμος. Συζητούν να εξουσιοδοτήσουν τις AFU [Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας] να χρησιμοποιήσουν δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσουν βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Το παιχνίδι με τη φωτιά με αυτόν τον τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συνέπειες».

Τα μέτρα που επιδιώκει η Μόσχα, είπε ο Λαβρόφ, ευθυγραμμίζονται με την τροχιά ενός ταχέως μεταβαλλόμενου κόσμου στον οποίο η Ρωσία έχει σφυρηλατήσει μια βαθιά εταιρική σχέση με την Κίνα και έχει ενισχύσει τους δεσμούς με τις αναπτυσσόμενες χώρες που αναζητούν μεγαλύτερο λόγο στην παγκόσμια σκηνή. Παρόλο που η Μόσχα επιβαρύνεται με κόστος, είπε ότι το Κίεβο και οι υποστηρικτές του πρόκειται να χάσουν περισσότερα σε έναν μακρύ πόλεμο.

«Αυτό που έχουμε κατά νου είναι ότι η παγκόσμια τάξη πραγμάτων πρέπει να προσαρμοστεί στην τρέχουσα πραγματικότητα», είπε. «Σήμερα ο κόσμος ζει την “πολυπολική στιγμή”. Η στροφή προς την πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων είναι ένα φυσικό μέρος της εξισορρόπησης των δυνάμεων, που αντανακλά αντικειμενικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, οικονομικά και γεωπολιτικά. Η Δύση περίμενε περισσότερο από τους άλλους. Ωστόσο, έχει αρχίσει επίσης να συνειδητοποιεί ότι αυτή η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη».

Οι δηλώσεις του Λαβρόφ έρχονται καθώς ο ρωσικός στρατός προχωρά σε πολλά βασικά ουκρανικά μέτωπα παρά την ταυτόχρονη μάχη με μια ουκρανική αντεπίθεση εντός της ίδιας της Ρωσίας.

Κρίσιμο για την πορεία του πολέμου θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου μεταξύ της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η υποστήριξη προς την Ουκρανία αποτέλεσε αντικείμενο πολιτικής διαμάχης στις δυτικές πρωτεύουσες και κυρίως στην Ουάσιγκτον, η οποία έχει προσφέρει τη μεγαλύτερη άμεση βοήθεια.

«Γενικά μιλώντας, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχει καμία διαφορά για εμάς, καθώς τα δύο κόμματα έχουν καταλήξει σε συναίνεση ως προς την αντιμετώπιση της χώρας μας», είπε ο Λαβρόφ.

«Σε γενικές γραμμές, θα ήταν φυσικό για τον ένοικο του Λευκού Οίκου, ανεξάρτητα από το ποιος είναι, να ασχολείται με τις εγχώριες δουλειές του, αντί να ψάχνει για περιπέτειες δεκάδες χιλιάδες μίλια μακριά από τις αμερικανικές ακτές. Είμαι βέβαιος ότι οι ψηφοφόροι των ΗΠΑ σκέφτονται το ίδιο», είπε.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πάνω από 20% το ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου – Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στο πολιτικό σκηνικό μετά τη νέα...