Όπως αναφέρει το newsweek, την πρόταση ενός επικεφαλής του ΝΑΤΟ να στοχεύσει η συμμαχία τις ρωσικές εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων καταδίκασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Λαβρόφ απάντησε στις παρατηρήσεις του ναυάρχου Ρομπ Μπάουερ, προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, σχετικά με το πώς η συμμαχία μπορεί να αντιμετωπίσει την απειλή που συνιστά η Ρωσία.
Κατά τη διάρκεια ερωταπαντήσεων μετά την ομιλία του στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, ο Μπάουερ δήλωσε: «Η ιδέα ήταν ότι είμαστε μια αμυντική συμμαχία, οπότε θα καθόμαστε και θα περιμένουμε μόνο μέχρι να μας επιτεθούν και στη συνέχεια, όταν μας επιτεθούν, θα είμαστε σε θέση να καταρρίψουμε τα “βέλη” που θα μας έρθουν», αναφερόμενος σε ρωσικό χτύπημα.
Είπε επίσης ότι όταν απαντάμε σε οποιαδήποτε επίθεση, θα ήταν «πιο έξυπνο» να «επιτεθούμε στον τοξότη, δηλαδή… τη Ρωσία – αν η Ρωσία μας επιτεθεί. Έτσι, πρέπει να έχετε έναν συνδυασμό βαθιάς ακρίβειας (χτυπημάτων) με τον οποίο μπορείτε να εξουδετερώσετε τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για να μας επιτεθούν».
Ο Μπάουερ δήλωσε ότι η συμμαχία θα χτυπήσει μόνο μετά τη Ρωσία και δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «προληπτικά» στην ομιλία του. Η ρωσική λέξη γι’ αυτό, «preventivno», που αναφέρεται στο απόσπασμα του Λαβρόφ στο Tass, παραλείφθηκε στην αγγλική έκδοση της έκθεσης του πρακτορείου.
Ο Μπάουερ είπε ότι το ΝΑΤΟ είναι «μια αμυντική συμμαχία» που «θα [είχε] δεχθεί το πρώτο χτύπημα». Όμως ο Λαβρόφ δήλωσε ότι τα σχόλια του Μπάουερ δείχνουν ότι «κάθε αξιοπρέπεια έχει ήδη απορριφθεί» από τη συμμαχία, η οποία ανακοίνωσε δημοσίως τις «πραγματικές προθέσεις» της με τις παρατηρήσεις αυτές.
Το Newsweek επικοινώνησε με το ΝΑΤΟ για σχόλια.
Αλλά ο Ρώσος βουλευτής Σεργκέι Μιρόνοφ, ηγέτης του κόμματος «Μια δίκαιη Ρωσία», το οποίο ανήκει στη συστημική αντιπολίτευση που πρόσκειται στην εξωτερική πολιτική του Κρεμλίνου, ερμήνευση τη δήλωση ότι ο Μπάουερ ζητούσε «προληπτικό χτύπημα του ΝΑΤΟ».
«Ο κ. Μπάουερ είναι είτε ανόητος είτε προβοκάτορας.
Οι εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και του ΝΑΤΟ έχουν φθάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα λόγω του πολέμου που το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει ως σύγκρουση δι’ αντιπροσώπων με τη συμμαχία. Ο Πούτιν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διέταξε την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς Oreshnik εναντίον της ουκρανικής πόλης Dnipro.
Αυτό ακολούθησε την άρση των περιορισμών που είχαν θέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία όσον αφορά τη χρήση ATACMS για πλήγματα εντός του ρωσικού εδάφους, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την προοπτική κλιμάκωσης.
«Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, κάθε απόφαση έχει βαθμονομηθεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν και τους συμμάχους της με στόχο την επιβράδυνση της ολισθηρής διολίσθησης προς μια άμεση σύγκρουση μεταξύ δύο πυρηνικά εξοπλισμένων κρατών», δήλωσε ο Άντριου Πέιν, ανώτερος λέκτορας εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας στο City St. George’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.