24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Η Ρωσία ξεπερνά την Ιαπωνία και γίνεται η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο

Ημερομηνία:

Η ρωσική οικονομία ξεπέρασε την Ιαπωνία και έγινε η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο σε όρους PPP (ισοτιμία αγοραστικής δύναμης), σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Ιουνίου.

Όπως ανέφερε η bne IntelliNews τον Αύγουστο, η Ρωσία είχε ήδη ξεπεράσει τη Γερμανία και είχε γίνει η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία σε προσαρμοσμένους όρους. Χτυπημένη από πολλαπλά σοκ πρόσφατα και αποκομμένη από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο, η Γερμανία βρίσκεται πλέον σε στασιμότητα και έχει πέσει στην έκτη θέση στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η μέτρηση του ΑΕΠ κατά PPP προτιμάται από πολλούς οικονομολόγους, καθώς λαμβάνει υπόψη τη διαφορά μεταξύ των τοπικών τιμών και των ονομαστικών τιμών, παρόμοια με τον διάσημο δείκτη Big Mac του Economist: ένα μπέργκερ στη Μόσχα κοστίζει περίπου το μισό από το ίδιο μπέργκερ στη Νέα Υόρκη.

Η Παγκόσμια Τράπεζα βελτίωσε την κατάταξη της Ρωσίας μετά την αναθεώρηση των στοιχείων της και αναφέρει ότι η Ρωσία στην πραγματικότητα ξεπέρασε την Ιαπωνία το 2021 και έκτοτε διατηρεί τη θέση της ως τέταρτη. Οι προηγούμενοι υπολογισμοί της βασίζονταν σε στοιχεία του 2017, αλλά τώρα έχουν επικαιροποιηθεί ώστε να αντικατοπτρίζουν τα στοιχεία του 2021.

Προηγουμένως, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε θέσει στην κυβέρνησή του ως στόχο την παραγωγή οικονομικής ανάπτυξης πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας ήταν πολύ πίσω από τον παγκόσμιο μέσο όρο και κοντά στη στασιμότητα. Ωστόσο, μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, η οικονομία απολαμβάνει μια στρατιωτική κεϋνσιανή ώθηση και αυτή τη στιγμή είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη από κάθε άλλη μεγάλη οικονομία στον κόσμο.

Και η Ρωσία έχει ξεπεράσει την Ιαπωνία πριν από το χρονοδιάγραμμα. Ο Πούτιν έθεσε ρητά ως στόχο της κυβέρνησής του την κατάκτηση της τέταρτης θέσης μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου σε όρους ΣΔΙΤ νωρίτερα φέτος, και το υπουργικό συμβούλιο έλαβε εντολή να προετοιμάσει μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου έως τις 31 Μαρτίου 2025.

Διακόπτοντας τις σχέσεις με τη Δύση, ο Πούτιν έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα στα πλαίσια αυτού που έχει ονομαστεί ως ο αιώνας του παγκόσμιου Νότου, όπου οι περισσότερες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου αναπτύσσονται πολύ ταχύτερα από τη Δύση. Επί του παρόντος, η Κίνα και η Ινδία βρίσκονται στην πρώτη και την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε όρους PPP, αλλά και οι δύο αναμένεται να γίνουν οι ηγέτες και σε ονομαστικούς όρους κατά τις επόμενες τρεις ή τέσσερις δεκαετίες. Οι περισσότερες από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες που βρίσκονται χαμηλότερα στον κατάλογο προέρχονται επίσης από τον Παγκόσμιο Νότο.

Όπως έχει αναφέρει εκτενώς η bne IntelliNews, η Ρωσία άλλαξε το οικονομικό της μοντέλο και μετά από δεκαετίες λιτότητας άρχισε να επενδύει σε μεγάλο βαθμό, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη μέσω αυτού που ονομάστηκε Putinomics.

Την ίδια στιγμή που οι επενδύσεις εισρέουν στο στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα, ο Πούτιν έχει επίσης ξεκινήσει το πρόγραμμα «Εθνικά Έργα 2.1» για να επενδύσει και στην πολιτική οικονομία και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του μέσου Ρώσου, όπως κατέστησε σαφές στην πρόσφατη ομιλία του για όπλα και βούτυρο.

Και ο πόλεμος αποδεικνύεται ευεργετικός για τους Ρώσους, καθώς οι φτωχότερες περιοχές της Ρωσίας ήταν οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και όπως ανέφερε πρόσφατα το bne IntelliNews, ο δείκτης απελπισίας της χώρας έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί ποτέ φέτος. Ο δείκτης είναι το άθροισμα του πληθωρισμού, της ανεργίας και της φτώχειας.

Ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το δυναμικό ανάπτυξης της Ρωσίας έχει αυξηθεί από 1-1,5% προπολεμικά σε περίπου 3,5% τώρα. Πέρυσι, η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας αιφνιδίασε τους αναλυτές με επέκταση 3,6%. Φέτος η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ήδη σχεδόν τριπλασιάσει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη από 1,1% σε 3,2%. Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας είναι εξίσου αισιόδοξο.

Ακόμα και το προσαρμοσμένο κατά PPP μέγεθος της οικονομίας από την Παγκόσμια Τράπεζα μπορεί να είναι υποεκτιμημένο. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά επίσης ότι το 39% της οικονομίας της Ρωσίας βρίσκεται στη σκιά, ενώ η σκιώδης οικονομία αποτελεί μόνο το 10% της οικονομίας της Ιαπωνίας, γεγονός που θα πρόσθετε επιπλέον 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στο προσαρμοσμένο κατά PPP οικονομικό μέγεθος της Ρωσίας που ανέρχεται σε 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια και πάλι δεν είναι αρκετό για να ξεπεράσει την αξία του προσαρμοσμένου κατά PPP ΑΕΠ της Ινδίας που ανέρχεται σε 14,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά διευρύνει περαιτέρω το χάσμα με την Ιαπωνία.

intellinews.com

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ