Εδώ και πολλά χρόνια, τα Χριστούγεννα γίνεται η αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού με πολύ μεγάλη προσέλευση πιστών.
Ένα ξεχωριστό σημείο με ιδιαίτερη αναφορά στην περίοδο των Χριστουγέννων υπάρχει στην περιοχή της Σπηλιάς, στο Κολυμπάρι Χανίων. Πρόκειται για το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη, που δεσπόζει στην περιοχή και αποτελεί τις ημέρες των εορτών τη φυσική φάτνη όπου γίνεται η αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού.
Δεξιά της εισόδου του σπηλαίου βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγίου. Σε αυτόν τον χώρο, το βράδυ της Πέμπτης 24 Δεκεμβρίου, παραμονή των Χριστουγέννων, από τις 21:00 έως τις 00:15 θα τελεστεί και πάλι η χριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία, ιερουργούντος του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου, Αμφιλοχίου. Του όρθρου και της θείας λειτουργίας θα προηγηθεί ο εσπερινός της εορτής, περίπου στις 20:00.
«Η βιωματική συμμετοχή μας στη χριστουγεννιάτικη νυκτερινή αυτή θεία λειτουργία, σε συνδυασμό με την αναπαράσταση της φάτνης όπου γεννήθηκε ο Χριστός, με πρόβατα, βοσκούς, φωτιές, σήμαντρα και το αστέρι να λάμπει στην κορυφή της σπηλιάς, μεταφέρουν όλους μας νοητά στη Βηθλεέμ, με την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να οδηγηθούμε και στη Βηθλεέμ της σωτηρίας μας» ανακοίνωσε η Μητρόπολη Κισάμου-Σελίνου.
Το σπήλαιο της Μαραθοκεφάλας δέχεται όλο τον χρόνο χιλιάδες προσκυνητές. Ωστόσο, την παραμονή των Χριστουγέννων η ατμόσφαιρα είναι μοναδική και κατανυκτική.
Στην είσοδο του σπηλαίου, το αστέρι της Βηθλεέμ. Στο εσωτερικό του, ζώα που οδηγούνται εκεί για να ζεστάνουν τον νεογέννητο Ιησού. Σύμφωνα με στοιχεία από την τοπική παράδοση, το σπήλαιο, στο βάθος των χρόνων, χρησιμοποιήθηκε, λόγω θέσης, από τους κτηνοτρόφους και αγρότες της περιοχής ως χώρος μοναδικός και ασφαλής για στάβλισμα αιγοπροβάτων και άλλων ζώων, αλλά και ως ιδανική κατοικία για άστεγους.
Στους προχριστιανικούς χρόνους χρησιμοποιήθηκε, πιθανώς, ως χώρος λατρείας των θεών. Εκεί βρέθηκε μαρμάρινη κεφαλή βωμού, η οποία φυλάσσεται στο μουσείο της ενορίας.
Στους μετά Χριστού χρόνους χρησιμοποιήθηκε ως ιερός χώρος, τόπος λατρείας του αληθινού θεού. Ανοικοδομήθηκε ναός εντός του σπηλαίου τον 16ο αιώνα προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη και όπως αναφέρεται υπάρχουν πολλά στοιχεία για τη θαυματουργική ζωή και τη ζωντανή παρουσία του Αγίου σε αυτό το σπήλαιο. Πριν από χρόνια ανακαλύφθηκε και η κρύπτη του Αγίου και το νερό που τρέχει από τον βράχο θεωρείται πως είναι το αγίασμά του, που έγινε με τη χάρη του θεού.
Η παράδοση λέει ότι όταν ο Άγιος αποχώρησε από τους άλλους 98 θεοφόρους πατέρες, που έμεναν στον Αζωγυρέ Σελίνου τον 16ο αιώνα, πέρασε από το σημείο για να μείνει αρκετά χρόνια. Στον ίδιο χώρο, επί Τουρκοκρατίας, λειτουργούσε το κρυφό σχολείο της περιοχής όπου τα παιδιά μάθαιναν γράμματα.
Εδώ και πολλά χρόνια, τα Χριστούγεννα γίνεται η αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού με πολύ μεγάλη προσέλευση πιστών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ