8.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Η φύση προειδοποιεί – η αγνόησή της θα είναι εγκληματική για περιβάλλον, οικονομία, κοινωνία

Ημερομηνία:

Ο πρόσφατος μεγάλος σεισμός δυτικά των Χανίων έρχεται να μας υπενθυμίσει το σεισμογενή χαρακτήρα της Κρήτης και του υποθαλάσσιου χώρου της, αλλά γενικότερα το σεισμογενή χαρακτήρα της χώρας μας, που αντενδείκνυται σε επενδύσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων κυρίως λόγω της ανασφάλειας που προκαλεί.
Στην προώθηση, μάλιστα, της ιδέας των σχεδιαζόμενων επενδύσεων αποσιωπώνται συνειδητά, σκόπιμα και συστηματικά οι τεράστιοι κίνδυνοι που κρύβει η υλοποίησή τους, παρότι τα παραδείγματα από ατυχήματα σε εξέδρες άντλησης πετρελαίου είναι τρανταχτά σε παγκόσμια κλίμακα. Ποιος μπορεί να παραβλέψει για παράδειγμα το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού με τις ανυπολόγιστες συνέπειες στο οικοσύστημα, την υγεία και την οικονομία της περιοχής;

Αντιθέτως, στο πλαίσιο της προπαγάνδισης των εξορύξεων, βομβαρδιζόμαστε από φρούδες υποσχέσεις για κέρδη και θέσεις εργασίας που θα φέρουν τη λύση στην κρίση της οικονομίας και της απασχόλησης, παρομοιάζοντας τη χώρα με… τα αραβικά εμιράτα. Ξεχνάνε να μας πουν για χώρες όπως η Αλβανία, που με παράδοση στην εξόρυξη πετρελαίου, δεν άνθησε οικονομικά ή να δικαιολογήσουν τα ψεύδη για τα άμεσα οφέλη, αφού αυτά δεν αφορούν την τρέχουσα περίοδο αλλά το μέλλον, μιας και οι έρευνες θα διαρκέσουν χρόνια. Όπως παραβλέπουν να μας εξηγήσουν πώς συνδέεται ο μεγάλος πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός, με τις εξορύξεις σε όλα τα θαλάσσια μήκη και πλάτη της χώρας και πώς αυτός θα διασωθεί στην περίπτωση ατυχήματος και διαρροής.

Είναι σαφές ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη στην προπαγάνδα υπέρ των εξορύξεων υδρογονανθράκων φέρουν τα ελληνικά κόμματα, που την εντάξανε στα προεκλογικά τους προγράμματα ως αναπτυξιακή πρόταση με άμεσα οικονομικά οφέλη και σημαντικές αποδόσεις για την απασχόληση στις περιφέρειες που θα φιλοξενήσουν επενδύσεις, ενώ ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης θα μπορούσε κάλλιστα να μετονομαστεί σε «υπουργό εξορύξεων» δικαιολογώντας το πάθος με το οποίο τις στηρίζει. Ευθύνες φέρει και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά, που ενώ επικαλούνται την οικολογική τους πλευρά, συμμετέχουν μεν σε αγώνες για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, αλλά στη μέγιστη απειλή από τις εξορύξεις πετρελαίου συναινούν με τα κόμματα του πετρελαϊκού τόξου.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε σταθερά και σθεναρά απέναντι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, τονίζοντας συνεχώς ότι όχι μόνο δεν αποτελούν λύση στην πολύπλευρη κρίση, αλλά αποτελούν εγκληματική επιλογή που μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση το ελληνικό θαλάσσιο περιβάλλον και στην καταστροφή την εθνική οικονομία. Η οποιαδήποτε προώθηση της ιδέας στην ελληνική κοινωνία πρέπει να γίνει με διαφάνεια και πλήρη ενημέρωση τόσο για τα οφέλη που υπόσχεται όσο και για τους κινδύνους που εγκυμονεί. Για τους Οικολόγους Πράσινους το ενεργειακό μέλλον της χώρας πρέπει να είναι πράσινο. Ανήκει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με πρώτη προτεραιότητα την εξοικονόμηση ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, τις ανεμογεννήτριες με σεβασμό στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα και τις μικρές συνεταιριστικές επιχειρήσεις με τη συμμετοχή των κατοίκων κοντά στις πόλεις. Αυτή είναι και η απάντηση στην τοπική οικονομία, στην ενεργειακή αυτάρκεια και στην κλιματική αλλαγή που απειλεί τον πλανήτη και τη χώρα μας έντονα. Η φύση, άλλωστε, μας προειδοποιεί και μας δείχνει το δρόμο.

Π.Κ Οικολογων Πράσινων Χανίων

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ