Την Κυριακή πολίτες απ’ όλη την Κρήτη ετοιμάζονται για μία νέα διαμαρτυρία ενάντια στην καταστροφή των χημικών εν πλω στη Μεσόγειο, αυτή τη φορά στο Αρκάδι, με καθαρό σε όλους το συμβολικό μήνυμα, ότι εφόσον υπάρξει κάποιο ατύχημα οι χώρες της Μεσογείου θα ζήσουν ένα περιβαλλοντικό ολοκαύτωμα. Απ’ ότι φαίνεται όμως τη συγκεκριμένη διαδήλωση δε θα παρακολουθούν μόνο οι Κρητικοί αφού το διεθνές ενδιαφέρον είναι αρκετά μεγάλο.
Πιο πρόσφατη αναφορά στις διαμαρτυρίες των Κρητικών είναι αυτή από τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση Green Cross International, η οποία και εξ αυτής της αφορμής ετοιμάζεται να προχωρήσει στη διοργάνωση δημόσιων φόρουμ για την ενημέρωση των πολιτών.
Η συγκεκριμένη οργάνωση ιδρύθηκε από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ μετά την πτώση του τείχους το 1989, έκανε την εμφάνισή της το 1993 και η πρώτη προτεραιότητά της ήταν να αντιμετωπίσει το ζήτημα των όπλων μαζικής καταστροφής της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Έχει γραφεία σε πλέον των 30 χωρών και διατηρεί σχέσεις συνεργασίας με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.
Στο επίκεντρο της προσοχής οι διαδηλώσεις στην Κρήτη
Στο κείμενο που έχουν αναρτήσει στην ιστοσελίδα τους πέρα από τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες των πολιτών γίνεται αναφορά και στην επίθεση με ρουκέτες στο λιμάνι της Λατάκια. Σύμφωνα με την οργάνωση και σχολιάζοντας σχετική είδηση που δημοσιεύτηκε στο πρακτορείο ANSA εξαιτίας της επίθεσης μόλις ένα από τα δύο φορτία που έπρεπε να φύγει στις 9 Μαρτίου κατόρθωσε να ξεκινήσει. Σημειώνουν πάντως ότι ενώ στο κείμενο της είδησης αφήνεται να εννοηθεί ότι υπάρχει επαλήθευση του γεγονότος από πηγές μέσα από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, δεν υπάρχει επίσημη αναφορά στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.
Η Green Cross ρίχνει το βάρος κυρίως στις διαδηλώσεις σε περιοχές της Μεσογείου ενάντια στο σχέδιο για καταστροφή των χημικών.
Εξέχουσα σημασία φαίνεται να έχει η διαμαρτυρία της 9ης Μαρτίου στα Χανιά, στο λιμάνι της Σούδας, όπου – σύμφωνα με τα όσα αναγράφουν – 2.000 άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην πραγματοποίηση του σχεδίου της υδρόλυσης εν πλω ποσότητας του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
Σημειώνονται οι δηλώσεις του διευθυντή της Greenpeace Ελλάς Νίκου Χαραλαμπίδη σχετικά με τις διαβεβαιώσεις που έδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη αλλά συγχρόνως για την απουσία διασφαλίσεων για την περίπτωση απόρριψης των χημικών της Μεσογείου εκ μέρους των εμπλεκόμενων χωρών και φορέων στη διαδικασία, και τις ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με το πού θα καταλήξουν τα απόβλητα.
Δημόσιο φόρουμ ενημέρωσης στη Ρώμη στις 16 Απριλίου
Εξαιτίας αυτών των εντεινόμενων αντιδράσεων και της ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί η οργάνωση Green Cross International και το παράρτημά της στην Ιταλία, όπως αναφέρουν στο δημοσίευμα, δουλεύουν μαζί με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και τα Ηνωμένα Έθνη για τη δημιουργία ενός δημόσιου φόρουμ ενημέρωσης σχετικά με τη διαδικασία καταστροφής των χημικών στη Μεσόγειο.
Το συγκεκριμένο φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 16 Απριλίου.
Όμως, ενώ και ο ΟΗΕ και ο ΟΑΧΟ συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τη διαδικασία της υδρόλυσης εν πλώ στο πλοίο Cape Ray, δε φαίνεται να επιθυμούν την χρηματοδότηση μίας τέτοιας προσπάθειας.
Η Green Cross, που – δίχως να διευκρινίζεται – φαίνεται ότι θα αναλάβει το κόστος, ελπίζει ότι μέσω αυτής της προσπάθειας και της πραγματοποίησης αυτού του δημόσιου φόρουμ στη Ρώμη, δια του διαλόγου με τους πολίτες και με την ενημέρωσή τους, θα αμβλυνθούν οι ακραίοι φόβοι και η έντονη ανησυχία σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους από την καταστροφή των χημικών όπλων στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών επιπτώσεων στον τουρισμό και στην αλιεία.
Στο κείμενο που έχει αναρτηθεί σημειώνεται επίσης ότι παρά του ότι η απόρριψη χημικών στη θάλασσα απαγορεύεται από Συνθήκες, δεν έχουν υπάρξει δημόσιες δηλώσεις των εμπλεκόμενων στη διαδικασία που να ξεκαθαρίζουν ότι αυτό δε θα συμβεί ενώ καμία χώρα δεν έχει αποδεχτεί ότι θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος.
Απ’ ότι φαίνεται πάντως είναι στις προθέσεις των ΗΠΑ η διοργάνωση κάποιων «κλειστών» επισκέψεων εντός του πλοίου MV Cape Ray που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο λιμάνι της Ρότα στην Ισπανία για εκπροσώπους κυβερνήσεων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και δημοσιογράφους όπου θα υπάρξει και σχετική ενημέρωση για την επιχείρηση.
Υπήρχε πρόθεση για διοργάνωση δημόσιων φόρουμ σε όλες τις χώρες της Μεσογείου;
Τελειώνοντας, να σημειώσουμε από την πλευρά μας ότι αρχικά η συγκεκριμένη αναφορά περί πραγματοποίησης δημόσιων φόρουμ ενημέρωσης των πολιτών σε συνεργασία με την οργάνωση Green Cross International είχε γίνει από τον Μάικλ Λούχαν, Επικεφαλή Δημοσίων Υποθέσεων του ΟΑΧΑ, σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα μας «Α.τ.Κ.» στις 21 Ιανουαρίου 2013.
Στη συγκεκριμένη συνέντευξη μάλιστα είχε διαφανεί πως η διοργάνωση τέτοιων φόρουμ ήταν στις επίσημες προθέσεις του Οργανισμού σε συνεργασία πάντα με αναγνωρισμένες οργανώσεις όπως η Green Cross International και μάλιστα σε πολύ ευρύτερη κλίμακα, στις χώρες της Μεσογείου και όχι μόνο στην Ιταλία.
Συγκεκριμένα ο Μάικλ Λούχαν είχε δηλώσει ότι:
«θα ήταν επιθυμητή η διοργάνωση δημόσιων φόρουμ στις χώρες της περιοχής της Μεσογείου όπου θα συμμετάσχουν ειδικοί με βάθος γνώσεων και εμπειρία πάνω στην καταστροφή χημικών όπλων και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται και που συνεργάζονται με τον Οργανισμό και τον ΟΗΕ, άνθρωποι δηλαδή που θα μπορούσαν να δώσουν πειστικές απαντήσεις σε κάποιες από τις ανησυχίες που και εσύ εξέφρασες. Μία τέτοια οργάνωση που έχει τέτοιου υψηλού επιπέδου ειδικούς και συνεργάζεται μαζί μας είναι και η Green Cross International.»
Απ’ ότι φαίνεται, η όλη διαδικασία δεν πήγε σύμφωνα με τον προγραμματισμό ούτε στο επίπεδο της ενημέρωσης των πολιτών.
Γ.Α.