13.8 C
Chania
Wednesday, December 25, 2024

Ηandelsblatt: Eλλάδα, “η αιώνια υποψήφια για μια κρίση”

Ημερομηνία:

Τον φόβο της γερμανικής κυβέρνησης για μια νέα ευρωκρίση αναλύει η Handelsblatt, με την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης να αποτελεί ακόμη βασικό λόγο ανησυχίας για το Βερολίνο.

“Με ανησυχία καταγράφει η γερμανική κυβέρνηση τα μηνύματα που έρχονται από τη νομισματική ένωση. Είτε πρόκειται για τη διαμάχη αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης είτε για την εκροή κεφαλαίων από την Ιταλία, αυξάνονται τα  σημάδια κρίσης από τη ζώνη του ευρώ. Η γερμανική κυβέρνηση είναι θορυβημένη, μολονότι δεν το εκφράζει δημόσια”, σημειώνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στο σημερινό πρωτοσέλιδό της. Στο αναλυτικό δημοσίευμα που ακολουθεί εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το Βερολίνο παραμένει σε διαρκή εγρήγορση.

Eλλάδα, “η αιώνια υποψήφια για μια κρίση”

“Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήθελε να μεταδώσει μια ειρηνική διάθεση λόγω Χριστουγέννων. Στην επιστολή του (σσ: προς τον Γ. Ντάισελμπλουμ) υποσχέθηκε: Η Αθήνα θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το συμφωνηθέν πρόγραμμα. Ο Ντάισελμπλουμ απάντησε ανακουφισμένος. (…) H διαφορά διευθετήθηκε, ήταν το μήνυμα που διαδόθηκε αμέσως. Η κλιμάκωση αποσοβήθηκε. Όλα καλά” σημειώνει η Ηandelsblatt στο εν λόγω δημοσίευμα για να θέσει στη συνέχεια το πρόβλημα από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης. “Όντως όλα καλά; Στην πραγματικότητα ο φόβος για μια νέα κρίση αυξάνεται στο Βερολίνο. Παρά την επιστολή Τσακαλώτου, η διαμάχη για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας παραμένει εδώ και καιρό άλυτη. Η αξιολόγηση επιμηκύνεται. Επιπλέον, Ευρώπη και ΔΝΤ διχάζονται αναφορικά με τους όρους του προγράμματος. Αλλά δεν είναι μόνο η αιώνια υποψήφια για μια κρίση Ελλάδα που προκαλεί ανησυχία στο Βερολίνο, αλλά και η Ισπανία και προ πάντων η Ιταλία”, αναφέρει το δημοσίευμα, αναλύοντας τα νέα προβλήματα στο διευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών Target-2-System της ΕΚΤ και εφιστώντας την προσοχή στη διάσωση της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi.

Ωστόσο όπως επισημαίνει η Handelsblatt “πουθενά αλλού η κρίση δεν είναι πιο αισθητή από ό,τι την Ελλάδα. Ο Τσίπρας είναι υπό πίεση και γίνεται λόγος για πρόωρες εκλογές. Δηλαδή, αναζητά ενόχους. Ο έμπιστος συνεργάτης του και υπ. Τηλεπικοινωνιών Νίκος Παππάς δήλωσε εκ νέου ότι ´είναι προφανές ότι ο Σόιμπλε από την αρχή δεν ήθελε να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα.” Η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι οι διαφωνίες μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ παραμένουν, ενώ η όποια λύση φαντάζει ακόμη μακρινή. Εν τέλει απομένει μόνο το Eurogroup στα τέλη Ιανουαρίου, αναφέρει η εφημερίδα, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. “Η λύση πρέπει να βρεθεί νωρίτερα. Η Αθήνα μπορεί να τα βγάλει πέρα (σσ:οικονομικά) μέχρι τον Ιούνιο, εκτιμούν οι πιστωτές. (…) ´Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε επανάληψη του Ιουνίου του 2015´”, κλείνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο μέλος της γερμανικής κυβέρνησης.

Το αθόρυβο έργο των εθελοντών στην Ελλάδα συνεχίζεται

Εκτός από την ευρωκρίση, στο γερμανικό τύπο συναντούμε και κάποιες αναφορές στην ελληνική πτυχή του προσφυγικού. Η Zeit στη διαδικτυακή της έκδοση παρουσιάζει την πρόταση του έλληνα υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα αναφορικά με τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα. “Η Ελλάδα θέλει να πάρει τους πρόσφυγες από τους προσφυγικούς καταυλισμούς”, αναφέρει στον τίτλο του δημοσιεύματος η Zeit, σε μια προσπάθεια “να βελτιώσει τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες ζουν οι αιτούντες άσυλο στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα”. Στα μέτρα που σχεδιάζονται για τη βοήθεια των προσφύγων συγκαταλέγεται και η κατασκευή σύγχρονων διαμερισμάτων για τη στέγασή τους.

Από την άλλη πλευρά, η προσωπική ιστορία μιας 26χρονης γερμανίδας εθελόντριας από τη Βάδη στην Stuttgarter Zeitung, υπενθυμίζει τις αντίξοες συνθήκες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι εν Ελλάδι πρόσφυγες, παρά τα μέτρα που φαινομενικά λαμβάνονται κάθε τόσο.

Η Μίμη Χάπιγκ δραστηριοποιείται εθελοντικά από το 2015σε έναν προσφυγικό καταυλισμό έξω από τα Ιωάννινα. Αρχικά μαγειρεύοντας σούπα και δίνοντας ρούχα στους πρόσφυγες και πλέον βοηθώντας τους να αναπτύξουν βασικές εργασιακές δεξιότητες αλλά και απλώς να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από διάφορα πρότζεκτ, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες. Η ίδια θεωρεί ότι η κατάσταση στο προσφυγικό “μέτωπο” δεν έχει αλλάξει από πέρσι. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένοι προσωρινά στην Ελλάδα θεωρώντας την ενδιάμεσο σταθμό “χωρίς όμως να έχουν καμία πραγματική προοπτική.” Η Μίμη Χάπιγκ παρά τις δυσκολίες θέλει να μείνει στα Ιωάννινα. “Για όσο χρειαστεί”, όπως λέει.

 

Πηγή: Deutsche Welle / capital.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...