Το εξαιρετικά φιλόδοξο και επιτυχημένο, σε οργανωτικό επίπεδο, εγχείρημα της Σλοβακίας, που μέσα σε δύο Σαββατοκύριακα υπέβαλε σε rapid test σχεδόν τα 2/3 του πληθυσμού της, αποτέλεσε έμπνευση για δύο Έλληνες επιστήμονες, που εκπόνησαν με κάθε λεπτομέρεια ένα σχέδιο ελέγχου της επιδημίας, προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα.
Δεν αρκέστηκαν στις ασκήσεις επί χάρτου, αλλά το έστειλαν με κάθε επισημότητα στην αρχή της Πολιτικής Προστασίας. Όπως αναφέρουν τα Νέα, ο Νίκος Χαρδαλιάς το έχει στη διάθεση του από τις 23/11, παραμένει άγνωστο ωστόσο όμως αν έχει γίνει κάποια σκέψη προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο 29χρονος ερευνητής – οικονομολόγος Κωστής Κατσανέβας και ο συνομήλικός του μικροβιολόγος – μελετητής βλαστοκυττάρων Παναγιώτης Ρονιώτης προσάρμοσαν το σχέδιο της Σλοβακίας στην ελληνική πραγματικότητα, σε μια προσπάθεια, να σωθούν ζωές, να μειωθεί η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και να επανεκκινηθεί η οικονομία.
Πρακτικά πρόκειται για μια βελτιωμένη εκδοχή του σλοβάκικου σχεδίου – φθηνότερη κατά 15 φορές – η οποία χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι το πραγματικό ποσό ενεργών κρουσμάτων στην Ελλάδα στα μέσα Νοεμβρίου ήταν περίπου 58.000 – 75.000, η πρόταση των δύο ερευνητών αποσκοπούσε, βάσει της στόχευσής τους, να μειωθούν τα κρούσματα κατά 91% (!), κάτω από το νούμερο των 7.000 και μαζί με όλες τις θετικές συνέπειες να αποφευχθεί και το lockdown.
Οι τρεις φάσεις του σχεδίου, όπως ανέφεραν στο ενημερωτικό σημείωμά τους προς τον Νίκο Χαρδαλιά ήταν «Προετοιμασία, δημοσιοποίηση και διεξαγωγή ελέγχων».
Η πρώτη φάση, κόστους 136 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τη δημιουργία 10.000 – 11.000 κέντρων ελέγχου σε δημόσια σχολεία υπό την επίβλεψη των ΟΤΑ, την απασχόληση 120.000 ατόμων (ανέργων ή σε αναστολή), υγειονομικών και κάποιων στρατεύσιμων επικουρικά, την αγορά 26 εκατ. rapid tests για επαναληπτικό έλεγχο σε ολόκληρο τον πληθυσμό, την αγορά απαραίτητου υγειονομικού υλικού και την εκπαίδευση των απασχολούμενων στα κέντρα.
Η δεύτερη φάση αφορά στην ενημέρωση των πολιτών (μέσω ΜΜΕ, τηλεφωνικών κέντρων κ.ο.κ.) συνολικού κόστους 6 εκατ. ευρώ.
Η τρίτη φάση επικεντρώνεται στη διενέργεια ελέγχων με rapid tests εντός 10 ημερών σε 10,7 εκατ. πολίτες. Με αλφαβητική προσέλευση, κάθε πολίτης θα ελεγχθεί δύο φορές ενώ ειδική μέριμνα θα υπάρξει για παιδιά, ηλικιωμένους και πρόσφυγες. Το κόστος εργασίας των απασχολούμενων (6,5 ευρώ/ώρα) υπολογίζεται στα 60 εκατ. Στόχος του σχεδίου – διάρκειας τριών εβδομάδων – η αποφυγή του κοστοβόρου lockdown.
Βέβαια από τότε έως σήμερα οι εξελίξεις στη Σλοβακία δεν είναι το ίδιο ενθαρρυντικές. Ενώ αρχικά ο έλεγχος 3,6 εκατομμυρίων (από τους 5,5 που έχει η χώρα) πολιτών φάνηκε να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, πλέον η επιδημιολογική κατάσταση τείνει να ξεφύγει εκ νέου εκτός ελέγχου.
Όσοι είχαν αρνηθεί να υποβληθούν σε τεστ και όσοι βρέθηκαν θετικοί τέθηκαν σε καραντίνα δύο εβδομάδων (ενώ οι αρνητικοί μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθερα με ειδικό πιστοποιητικό, πάντα με μάσκα και τηρώντας τα μέτρα προστασίας), κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα κρούσματα κατά 56% εντός τριών εβδομάδων.
Από τις 8 Δεκεμβρίου ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά και των διασωληνωμένων έχει πάρει ξανά την ανηφόρα. Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου σημειώθηκε νέο ρεκόρ αρνητικών κρουσμάτων σε ένα 24ωρο από την αρχή της πανδημίας (3.707).
Η αποφυγή του lockdown ήταν ο σκοπός του μεγαλεπήβολου project, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών κρατών, ωστόσο μοιάζει πλέον αδύνατο να αποφευχθεί. Η επιστημονική επιτροπή που συνεργάζεται με την κυβέρνηση εισηγήθηκε ότι αυτό θα πρέπει να έχει διάρκεια έως τις 10 Ιανουαρίου και απομένει η έγκριση του.