17.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Θα μπορούσε το Ισραήλ να βρίσκεται πίσω από τη συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι;

Ημερομηνία:

O Ebrahim Raisi, ο Ιρανός πρόεδρος γνωστός για τη σκληρή του στάση και τους στενούς δεσμούς του με τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, απεβίωσε σε ηλικία 63 ετών.

Ο Ραΐσι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις μαζικές εκτελέσεις χιλιάδων ανθρώπων το 1988 και αργότερα προήδρευσε του Ιράν καθώς επιδίωκε τον εμπλουτισμό ουρανίου σε επίπεδα σχεδόν οπλικού επιπέδου και πραγματοποίησε μια σημαντική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ.

Ο απροσδόκητος θάνατος του Ραΐσι, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν και άλλους αξιωματούχους, σημειώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου την Κυριακή στη βορειοδυτική περιοχή του Ιράν.

Η συντριβή του ελικοπτέρου του Ραΐσι προκάλεσε εικασίες και δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες του περιστατικού. Καθώς το Ιράν παλεύει με την απώλεια του προέδρου του, ένα σύννεφο αβεβαιότητας πλανάται πάνω από το έθνος, με επιπτώσεις που θα μπορούσαν να αντηχήσουν σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Ο θάνατος του προέδρου Ραΐσι είναι πιθανό να προκαλέσει όχι μόνο έναν αγώνα εξουσίας με υψηλά διακυβεύματα στο εσωτερικό του Ιράν, αλλά και να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην περιοχή. Μέσα σε ένα σκηνικό κλιμακούμενων εντάσεων και συγκρούσεων, η ξαφνική απουσία μιας πολιτικής προσωπικότητας-κλειδί όπως ο Ραΐσι θα μπορούσε να διαταράξει τη λεπτή ισορροπία δυνάμεων εντός του Ιράν και πέραν αυτού.

Ενώ η επίσημη εξήγηση για τη συντριβή υποδεικνύει τις κακές καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της βροχής και της ομίχλης που εμπόδισαν την ορατότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης, έχουν προκύψει εικασίες σχετικά με την πιθανότητα εγκληματικής ενέργειας.

Δεδομένης της αμφιλεγόμενης θητείας του Ραΐσι και των εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το Ιράν, έχουν εγερθεί ερωτήματα σχετικά με την πιθανή εμπλοκή εσωτερικών εχθρών ή ακόμη και εξωτερικών παραγόντων όπως το Ισραήλ.

Πιθανή εμπλοκή του Ισραήλ;

Δεδομένης της ιστορικής εχθρότητας μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, ορισμένοι Ιρανοί υπέθεσαν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τη συντριβή, αναφέρει δημοσίευμα του Economist.

Η θεωρία αυτή αποκτά έδαφος λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες κλιμακώσεις, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας ενός Ιρανού στρατηγού από το Ισραήλ στη Δαμασκό και του επακόλουθου πυραυλικού πυρός του Ιράν.

Η Μοσάντ, η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, είναι γνωστή για τις επιχειρήσεις της εναντίον ιρανικών συμφερόντων, αν και δεν έχει ποτέ στοχοποιήσει αρχηγό κράτους.

Οι ειδικοί, ωστόσο, θεωρούν απίθανη τη θεωρία της ισραηλινής εμπλοκής. Η δολοφονία ενός εν ενεργεία προέδρου θα αποτελούσε άμεση πράξη πολέμου, προκαλώντας πιθανότατα σοβαρή απάντηση από το Ιράν.

Η στρατηγική εστίαση του Ισραήλ ήταν παραδοσιακά σε στρατιωτικούς και πυρηνικούς στόχους και όχι σε πολιτικές δολοφονίες υψηλού προφίλ.

“Υπάρχουν ισχυροί λόγοι να αμφιβάλλουμε για την εμπλοκή του Ισραήλ. Ποτέ δεν έχει φτάσει τόσο μακριά ώστε να δολοφονήσει έναν αρχηγό κράτους, μια ξεκάθαρη πράξη πολέμου που θα προκαλούσε μια σφοδρή ιρανική απάντηση”, αναφέρει η έκθεση του Economist.

Ωστόσο, η χρονική στιγμή της συντριβής του ελικοπτέρου επιτείνει τις περιφερειακές εντάσεις.

Το δίκτυο αντιπροσώπων του Ιράν σε Λίβανο, Συρία, Ιράκ και Υεμένη περιπλέκει το γεωπολιτικό τοπίο, ιδίως με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Οποιαδήποτε αστάθεια στην ηγεσία του Ιράν θα μπορούσε να ενθαρρύνει αυτές τις ομάδες, οδηγώντας ενδεχομένως σε ευρύτερες συγκρούσεις.

indiatimes.com

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αναλυτικές οδηγίες για την κάλπη – Τα εκλογικά κέντρα στο νομό Χανίων – 3 ευρώ το αντίτιμο

Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής...

Χάος στην COP29: Δεκάδες χώρες αποχώρησαν πριν τη συμφωνία – Τι συνέβη

Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που...

Θερμοκρασίες ρεκόρ φέτος στις θάλασσες – Επηρεάστηκε και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το,...