Αντιμέτωπη με τον υψηλότερο αριθμό πτωχεύσεων από τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση είναι η Γερμανία. Ειδικότερα, η ατμομηχανή της ευρωζώνης –που τείνει να εξελιχθεί σε μεγάλο ασθενή- προετοιμάζεται για μια απότομη αύξηση στις πτωχεύσεις το 2025, με αναμενόμενη αύξηση 25–30% σε σύγκριση με το 2024, φτάνοντας σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την οικονομική κρίση του 2009.
Η ζοφερή πρόβλεψη, όπως αναφέρει η Handelsblatt βάσει ανάλυσης της συμβουλευτικής εταιρείας αναδιάρθρωσης Falkensteg, υπογραμμίζει τις ολοένα και βαθύτερες δυσκολίες σε βασικούς κλάδους και στην οικονομία γενικότερα. Το 2024, 364 μεγάλες εταιρείες με ετήσια έσοδα άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ κήρυξαν πτώχευση – αύξηση 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Αυτό το στατιστικό αποτελεί έντονη αντίθεση με το 2020, το πρώτο έτος της πανδημίας Covid-19, όταν 292 τέτοιες εταιρείες πτώχευσαν. Στις πλέον πληγείσες βιομηχανίες περιλαμβάνονται οι προμηθευτές αυτοκινήτων, οι κατασκευές και η υγειονομική περίθαλψη.
«Βρισκόμαστε σε επίπεδα που που αποτελούν σίγουρα ρεκόρ 20ετίας» δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας αφερεγγυότητας του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας Leibniz Halle (IWH), Steffen Müller, όπως ανέφερε η γερμανική εφημερίδα. «Κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, είχαμε περίπου 1.400 πτωχεύσεις εταιρικών σχημάτων και εταιρειών ανά μήνα. Τώρα έχουμε φτάσει ξανά σε αυτό το επίπεδο», πρόσθεσε.
Αυτοκίνητα
Οι προμηθευτές αυτοκινήτων έχουν χαρακτηριστεί ως ο κλάδος με τον μεγαλύτερο κίνδυνο πτώχευσης για το 2025, με μία στις έξι μεγάλες πτωχεύσεις του 2024 να προέρχεται από αυτόν τον τομέα.
Η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα, η μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων και η ασθενέστερη ζήτηση σε βασικές αγορές, όπως η Κίνα, έχουν αποκαλύψει τα κενά που υπάρχουν στον κλάδο.
«Έχουμε επαναπαυθεί στις δάφνες μας για πολύ καιρό», δήλωσε ο διαχειριστής πτωχεύσεων Dirk Andres από το Ντίσελντορφ, αναφερόμενος σε ξεπερασμένα επιχειρηματικά μοντέλα και αυξανόμενο ανταγωνισμό. Στις εταιρείες του τομέα της μηχανολογίας, οι πτωχεύσεις σημείωσαν αύξηση 33% πέρυσι.
Εμβληματικές εταιρείες όπως η Manz και η Illig, παρά την ηγετική τους θέση, αντιμετώπισαν σημαντικές προκλήσεις λόγω της μειωμένης ζήτησης, του υψηλότερου κόστους παραγωγής και των διεθνών ανταγωνιστών που προσφέρουν συγκρίσιμη τεχνολογία σε χαμηλότερες τιμές.
Το αποτέλεσμα ήταν μαζικές απολύσεις, με την Illig να μειώνει το εργατικό της δυναμικό σχεδόν κατά το ήμισυ. Ο κλάδος των κατασκευών επλήγη σκληρά πέρυσι, με τις πτωχεύσεις να αυξάνονται κατά 53%.
Το αυξημένο κόστος και τα υψηλότερα επιτόκια δημιούργησαν την τέλεια καταιγίδα για μια απότομη μείωση στις κατασκευές κατοικιών, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και τη νέα χρονιά. Μόνο 220.000 διαμερίσματα αναμένεται να κατασκευαστούν το 2025 — πολύ κάτω από τον στόχο της κυβέρνησης για 400.000.
Η έλλειψη εργατικού δυναμικού και το αυξημένο κόστος επηρέασαν επίσης τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, με 23 μεγάλες πτωχεύσεις να καταγράφονται πέρυσι και τα δύο τρίτα των νοσοκομείων και κλινικών να αναμένουν ακόμη πιο ζοφερές ισολογιστικές καταστάσεις φέτος, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Γερμανικής Ένωσης Νοσοκομείων.
Όπως είχε αναφέρει η Remix News τον Νοέμβριο, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία αναμενόταν να καταγράψει πάνω από 20.000 πτωχεύσεις το 2024.
Τον περασμένο μήνα, ο Δείκτης Απασχόλησης Ifo, που παρακολουθεί τις προσλήψεις και τις απολύσεις, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020, αποκαλύπτοντας ευρείες απολύσεις και πάγωμα προσλήψεων σε διάφορους κλάδους.
«Όλο και λιγότερες εταιρείες προσλαμβάνουν προσωπικό», δήλωσε ο Klaus Wohlrabe, επικεφαλής των ερευνών του Ifo. «Αντίθετα, το ποσοστό των εταιρειών που θέλουν να μειώσουν θέσεις εργασίας αυξάνεται. Σχεδόν όλοι οι κλάδοι εξετάζουν περικοπές θέσεων εργασίας».