11.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης: «Αποχαιρετισμός» σε Γραμματικάκη, Θέμελη και Μίνω

Ημερομηνία:

Η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης (ΙΛΑΕΚ) και το νεοεκλεγέν (τον περασμένο Ιούλιο) ΔΣ της, με πρόεδρο την επίτιμη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πρώην ΓΓ του ΥΠΠΟ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, αντιπρόεδρο την Ευγενία Παπαϊωάννου, γραμματέα την Σόνια Κωνσταντινίδου, ταμία τον Γιώργο Μουντογιαννάκη και μέλη τις Αλεξάνδρα Μελεμενή, Μαριλένα Παντελάκη και Ευαγγελία Σερδάκη-Χιωτάκη αποχαιρετούν «με βαθειά συγκίνηση και θλίψη τρεις επιφανείς επιστήμονες και οραματιστές, οι οποίοι έφυγαν όλοι μαζί μεσούντος του φθινοπώρου: τον Γιώργο Γραμματικάκη, τον Πέτρο Θέμελη και τον Νίκο Μίνω. Άνθρωποι ξεχωριστοί, με ήθος, παιδεία, ευγένεια, αξιοπρέπεια, απλότητα και αμεσότητα, πρόσφεραν πολλά στις επιστήμες και την πνευματική και πολιτιστική ζωή της χώρας. Τώρα δέχονται το δώρο της αιώνιας μνήμης.

»Ο Γιώργος Γραμματικάκης, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, μεγάλος δάσκαλος και σπουδαίος αστροφυσικός, «συνομιλώντας με το φως» και περιγράφοντας τη συγκλονιστική εικόνα του σύμπαντος, κατέστησε την επιστήμη του οικεία σε όλους. Συναρπαστικός ομιλητής, αυτός ο επιστήμονας-ποιητής συνέδεσε την επιστήμη με την ποίηση και τη μουσική. Είχε έντονη ευρωπαϊκή και διεθνή παρουσία ως πανεπιστημιακός και ενεργός πολίτης και πάντα στήριζε τους νέους, όντας ο ίδιος νέος στην ψυχή.

»Ο Πέτρος Θέμελης, ονομαστός αρχαιολόγος πεδίου και καθηγητής αρχαιολογίας, πρόσφερε μεγάλο έργο στην επιστήμη της αρχαιολογίας, τόσο ως ανασκαφέας όσο και ως δάσκαλος. Πολύ γνωστός στην Κρήτη για την διδασκαλία του στο Πανεπιστήμιο και τις ανασκαφές του στην Ελεύθερνα, έγινε ξακουστός στη χώρα για την ανασκαφή της αρχαίας Μεσσήνης. Εκεί πραγματοποίησε το όραμά του να ζει ένας αρχαιολογικός χώρος μια δεύτερη ζωή στο παρόν ως ανοικτό μουσείο, εμπνέοντας τις νέες γενιές. Μια επίσκεψη στη Μεσσήνη πείθει για το μεγαλείο του έργου του. Είχε το εκπληκτικό χάρισμα ξεναγώντας ο ίδιος να ξαναζωντανεύει ο αρχαιολογικός χώρος στα μάτια μας και να γινόμαστε μέρος του.

»Ο Νίκος Μίνως, συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και καθηγητής, ενθουσιώδης, γλυκός και ακούραστος, υπήρξε μεγάλος οραματιστής και πρωτοπόρος στον τομέα της συντήρησης. Ήταν ο άνθρωπος που ουσιαστικά οργάνωσε την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ο ίδιος συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του σημερινού Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπου και δίδαξε επί σειρά ετών. Αγαπούσε πολύ την Κρήτη και τα μνημεία της, όπως και όλης της Ελλάδας. Υπήρξε πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την αποκατάσταση και ανάδειξη της Κνωσού και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για την ανάδειξη των Οχυρώσεων στην Κρήτη. Το Υπουργείο Πολιτισμού και ο κόσμος της συντήρησης μνημείων στην Ελλάδα του οφείλουν μεγάλη ευγνωμοσύνη.

»Και οι τρεις, χαρισματικές, εμβληματικές και πολυδιάστατες προσωπικότητες, παθιασμένοι και ακατάβλητοι, με όραμα για μια καλύτερη κοινωνία, άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στους τομείς όπου διέπρεψαν και μεγάλο κενό σε μας τους ίδιους στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Η ΙΛΑΕΚ υποκλίνεται στην αφοσίωσή τους στην επιστήμη τους και στα υψηλά επιτεύγματα που δώρισαν με την ψυχή τους και αποτίνει φόρο τιμής στη μνήμη τους».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρχεται νέος φόρος, τώρα για τα κρυπτονομίσματα

«Αγοράστε ό,τι μπορείτε». Με αυτή τη φράση οι κρυπτο-ευαγγελιστές...

Τα κρυπτονομίσματα επιστρέφουν – Πώς θα αποφύγουμε την καταστροφή

Όλα δείχνουν πως το πάρτι των κρυπτονομισμάτων ξαναρχίζει. Το...

Κοντά στην εκλογή προέδρου από την πρώτη Κυριακή στον ΣΥΡΙΖΑ

Κοντά στην εκλογή από την πρώτη Κυριακή των εκλογών...