Προσοχή στα μέτρα ατομικής προφύλαξης για τα κουνούπια, ζητά το υπουργείο Υγείας, με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου.
Οπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει πλέον εγκατασταθεί στην Ελλάδα και περιστατικά της νόσου αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα καθ’ όλη τη διάρκεια της κυκλοφορίας των κουνουπιών, λόγω καλοκαιριού. Ταυτόχρονα, ο ιός παρουσιάζει ενδημικότητα με εποχικές εξάρσεις και συχνά απρόβλεπτη γεωγραφική εξάπλωση.
Ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των πτηνών μέσω δήγματος μολυσμένων κουνουπιών, τα οποία μπορούν να μολύνουν, παρεμπιπτόντως, ανθρώπους και άλλα θηλαστικά.
Οι άνθρωποι θεωρούνται αδιέξοδοι ξενιστές («dead-end hosts») της νόσου και δεν συμμετέχουν στην αλυσίδα μετάδοσης.
Η πλειοψηφία των ατόμων, όπως αναφέρει το iefimerida.gr, που μολύνονται από τον ιό, δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση).
Ωστόσο, όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα, τα 5 από τα 6 πρόσφατα περιστατικά εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έκθεση: Από την αρχή της περιόδου 2020, μέχρι τις 23/07/2020 (ώρα 14.00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί έξι
(6) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα πέντε (5) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα (1) είχε ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ (Πίνακας 1). Δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό.
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του ΕΟΔΥ για τον ιό του Δυτικού Νείλου, μέχρι τις 23-07:
Ο ΙΣΑ υπενθυμίζει τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, τα οποία μεταξύ άλλων, συνίστανται στα εξής:
- χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα.
- τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών).
- χρήση κουνουπιέρων, εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος.
- απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κλπ.
- κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών.
- πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες.
- κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν.
Οδηγίες του ΕΟΔΥ για την προστασία από τα κουνούπια
Πώς μπορώ να προστατευθώ από τα τσιμπήματα των κουνουπιών;
Φοράτε κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος γίνεται (μακριά μανίκια και παντελόνια), όταν αυτό είναι ανεκτό. Πιο κατάλληλα είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
Χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά σώματος (εγκεκριμένα στη χώρα*) (σε μορφή σπρέι, λοσιόν ή άλλη), στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα. Τα εντομοαπωθητικά θα πρέπει να περιέχουν δραστικές ουσίες με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, όπως π.χ.:
- DEET (N,N – διεθυλοτολουαμίδη)
- Iκαριδίνη (icaridin)
- IR 3535
- Citriodiol ή Eucalyptus citriodora oil, hydrated, cyclized (ec oil (h/c))
- Kάνετε συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα (ο ιδρώτας προσελκύει τα κουνούπια).
- Τοποθετείστε και χρησιμοποιείτε αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, μπαλκονόπορτες, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού ή άλλα ανοίγματα του σπιτιού. Ελέγχετε τακτικά και επιδιορθώνετε τις σήτες.
- Χρησιμοποιείτε κουνουπιέρα, ιδίως σε περιοχές με πολλά κουνούπια ή όταν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα προστατευτικά μέσα, π.χ. σε μικρά βρέφη (βάζετε κουνουπιέρα στις κούνιες και στα καρότσια τους). Σιγουρευτείτε ότι δεν έχουν εγκλωβιστεί κουνούπια στην κουνουπιέρα.
- Χρησιμοποιείτε εντομοκτόνα/ εντομοαπωθητικά χώρου (εγκεκριμένα στη χώρα), όπως π.χ. ηλεκτροθερμαινόμενες ταμπλέτες ή υγρά (στην πρίζα), «φιδάκια», αεροζόλ κλπ. Εάν χρειασθεί, μπορείτε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Τα εντομοκτόνα/ εντομοαπωθητικά χώρου δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Ακολουθείτε πάντα αυστηρά τις οδηγίες χρήσης των προϊόντων.
- Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά. Ο (δροσερός) αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και δυσχεραίνει την προσέγγισή τους.
ΕΟΔΥ, συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τον ιό του Δυτικού Νείλου: