13.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Κάθε εβδομάδα του 2020 ένα παιδί έπεφτε θύμα βιασμού – Δράστες «άτομα εμπιστοσύνης» αλλά και κληρικοί, δάσκαλοι, γιατροί – Σιωπούν τα θύματα

Ημερομηνία:

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα για την σεξουαλική κακοποίηση των ανηλίκων στην Ελλάδα. Σύμφωνα μ’ αυτά ένα ανήλικο παιδί κάθε εβδομάδα του 2020 έπεφτε θύμα βιασμού, ενώ τουλάχιστον 43 παιδιά κάθε χρόνο βίωναν βιασμό σώματος και ψυχής την τελευταία πενταετία. Πρόκειται για τον ανησυχητικό μέσο όρο που αποτελεί όμως μια θλιβερή πραγματικότητα στην Ελλάδα με δεκάδες παιδιά να βιώνουν τον εφιάλτη της κακοποίησης.

Οι ανατριχιαστικοί αριθμοί προκύπτουν από στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, μόνο από τις περιπτώσεις που καταγγέλλονται σε υπηρεσίες της, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό τους παραμένει στο… σκοτάδι.

Τα τελευταία πέντε χρόνια οι αστυνομικοί έχουν ασχοληθεί συνολικά με 1.028 περιπτώσεις βιασμών, απόπειρες, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, κατάχρηση σε ασέλγεια, αποπλάνηση παιδιών, κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια, με τον αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται σε 1.181…

Μόνο μέσα στο 2020, οι αστυνομικές Αρχές ασχολήθηκαν συνολικά 244 υποθέσεις εκμετάλλευσης γενετήσιας ζωής ανηλίκων, με τα θύματα να φτάνουν τα 278, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής». Οι τρομακτική αυτοί αριθμοί όμως δεν αποτυπώνουν το πραγματικό πρόβλημα, με το πρόσφατο κύμα καταγγελιών του #metoo, να αποκαλύπτει ότι όσοι δεν κατάφεραν να μιλήσουν στις αρχές ενδεχομένως να είναι πολύ περισσότεροι. Ενήλικοι, σήμερα βρίσκουν την δύναμη να σπάσουν τη σιωπή τους, φέρνοντας στη δημοσιότητα ένα σκοτεινό κύμα εγκληματικής δράσης που σε μεγάλο βαθμό παρέμενε κρυμμένο για πολλά χρόνια κάτω από το… χαλί του φόβου και των τραυμάτων που δεν επουλώθηκαν.

Κληρικοί, δάσκαλοι, γιατροί -Δράστες «άτομα εμπιστοσύνης»

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τα 217 έχουν ξεπεράσει τα ανήλικα θύματα βιασμού στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια, με την αστυνομία να έχει διαχειριστεί μέχρι το τέλος του 2020 συνολικά 199 υποθέσεις. Τον περασμένο χρόνο μάλιστα, τα ανήλικα θύματα βιασμού είχαν αυξηθεί κατά 82% σε σύγκριση με το 2016 και έφτασαν τα 51, περίπου ένα την εβδομάδα. Ο αριθμός θα μπορούσε να ήταν ακόμη μεγαλύτερος, καθώς μέσα στο 2020, καταγράφηκαν και 13 απόπειρες. Δραματικά μεγάλα είναι και τα νούμερα όσον αφορά τις υποθέσεων προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας και ασέλγειας, που μόνο τον περασμένο χρόνο έφτασαν τις 82 με θύματα 95 ανήλικα παιδιά.

Από το 2016, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν διαχειριστεί 326 υποθέσεις προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων, με τα θύματα να φτάνουν τα 391. Μόνο το 2019, ο αριθμός των θυμάτων ήταν τριψήφιος (106), ενώ πέρυσι έφτασαν τα 78. Παράλληλα μέσα στο 2020, υπήρξαν 13 υποθέσεις όπου γονείς εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους σε οικεία άτομα, εκπαιδευτικούς, κληρικούς ή γιατρούς και αυτά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.

Σε δύο άλλες περιπτώσεις, δράστες ασέλγησαν σε βάρος ανηλίκων που για λόγους υγείας δεν μπορούσαν να αντισταθούν.

Μια τέτοια υπόθεση αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Δυτική Αττική. Ένας 62χρονος εν ενέργεια φιλόλογος σε σχολείο της Δυτικής Αττικής, συνελήφθη από τις αρχές καθώς φαίνεται ότι κακοποιούσε σεξουαλικά για 7 χρόνια έναν 15χρονο σήμερα μαθητή με αυτισμό. Οι γονείς του αγοριού που είχαν για χρόνια εμπιστευτεί το παιδί τους στον καθηγητή λόγω συγγένειας, αντιλήφθηκαν πρόσφατα πως κάτι δεν πάει καλά.

Το αγόρι τους εκμυστηρεύτηκε τον Γολγοθά που περνούσε κάθε φορά που επισκεπτόταν το σπίτι του καθηγητή για μάθημα. Ο 62χρονος εκμεταλλευόμενος την διανοητική κατάσταση του παιδιού ασελγούσε επανειλημμένα σε βάρος του, ενώ σε μια τουλάχιστον περίπτωση το έκανε παρουσία 4 ατόμων.

Εκτός από τις περιπτώσεις βιασμών και ασέλγειας, οι αρμόδιες υπηρεσίες τις ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκαν μέσα στο 2020 και 53 υποθέσεις αποπλάνησης ανηλίκων με τα θύματα να φτάνουν τα 63. Από το 2016, ο αριθμός των δηλωμένων περιστατικών που έχει καταγράψει η αστυνομία φτάνει τα 327, με τα θύματα να αγγίζουν τα 370, περισσότερα από 70 το χρόνο.

«Μαμά με πήρε κάποιος και μου κατέβασε το βρακάκι. Μετά με ακουμπούσε με… κάτι από πίσω». Με αυτά τα ανατριχιαστικά λόγια είχε περιγράψει στην εμβρόντητη μητέρα του ένα 5χρονο κορίτσι την σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε λίγες βδομάδες πριν από έναν 20χρονο Πακιστανό. Το αποτρόπαιο περιστατικό ασέλγειας, είχε καταγραφεί στις 9 Ιανουαρίου σε ιππικό όμιλο της Ανατολικής Αττικής, με τον δράστη να συλλαμβάνεται από τις αρχές. Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που ανήλικα παιδιά τόσο μικρής ηλικίας βρίσκουν τρόπο να μιλήσουν για αντίστοιχα περιστατικά.

Κακοποίηση

«Ομερτά» δραστών-Σιωπή θυμάτων

Βαθιά ενοχή, φόβος και ντροπή από την μακροχρόνια κακοποίηση, εμποδίζουν τα νεαρά θύματα να σπάσουν τις σιωπή τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικότερα στις πολύ μικρές ηλικίες, δεν αντιλαμβάνονται καν την σεξουαλική κακοποίηση. «Είναι πιο εύκολο όταν ο δράστης είναι άγνωστος, δεν σχετίζεται με το θύμα, τότε το παιδί σχεδόν άμεσα εκμυστηρεύεται.

Όσο πιο κοντά είναι ο δράστης, τόσο περισσότερα χρόνια κάνει να το αποκαλύψει», διευκρινίζει η Δρ. Κωνσταντίνα Κωστάκου, ψυχολόγος της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων. Διαφορετικές ηλικίες, αποκαλύπτουν σε διαφορετικούς χρόνους και με διαφορετικό τρόπο την κακοποιητική σχέση.

«Στις μικρές ηλικίες των, 5-7 ετών τα παιδιά αποκαλύπτουν τυχαία το περιστατικό. Θεωρούν ότι είναι παιχνίδι με τον θείο, τον προπονητή κτλ. Στην προεφηβεία, τα θύματα αποκαλύπτουν συνήθως όταν οι πράξεις γίνουν ένα κλικ πιο παραβιαστικές. Τότε αρχίζει να υπάρχει φόβος, εκεί μπορεί να εκμυστηρευτεί ένα παιδί. Στην εφηβεία τα θύματα είναι πιο συνειδητοποιημένα, αν οι πράξεις έχουν συμβεί στο παρελθόν», περιγράφει η Δρ. Κωνσταντίνα Κωστάκου.

Παιδικές εξομολογήσεις on «camera»

Τα «ανατριχιαστικά» μυστικά των ανήλικων θυμάτων κακοποίησης, αποκαλύπτονται εδώ και λίγο καιρό σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας στον 8ο όροφο της Γ.Α.Δ.Α., με την επίπονη διαδικασία των καταθέσεων να βιντεοσκοπείται.

«Αυτό βοηθάει για να μην υπάρχουν επαναλαμβανόμενες καταθέσεις από τα παιδιά. Να μην τα υποβάλουμε συνέχεια σε αντίστοιχες δύσκολες διαδικασίες», δηλώνει η Δρ. Κωνσταντίνα Κωστάκου μια από τους ψυχολόγους που διαχειρίζονται αυτές τις ειδικού και λεπτού χειρισμού καταθέσεις. Μέσα στον χώρο βρίσκεται ο ψυχολόγος, ενώ μέσω ακουστικού επεμβαίνει όταν κρίνεται σκόπιμο ανακριτικός υπάλληλος που επιβλέπει εκτός του δωματίου τη διαδικασία. Όλα τα ανήλικα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν την κατάθεση αξιολογούνται σε ψυχολογικό και συναισθηματικό επίπεδο, ενώ ενημερώνονται και για όλα τα στάδια της διαδικασίας. Τελικός στόχος η εξομολόγηση σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ