«Κάθε μνημόνιο και ένας πρωθυπουργός». Αυτό είναι σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη το σχέδιο που έχει εκπονήσει και εκτελεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Ελλάδα.
Στη συνέντευξη που έδωσε στο ΒήμαFM ο πρώην υπουργός Οικονομικών, προέβη σε νέες αποκαλύψεις σε συνέχεια εκείνων που έκανε κατά στην προχθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του «Η αρπαγή της Ευρώπης».
Τόνισε ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ συμπεριφέρθηκε με «σκαιό» τρόπο στον Αντώνη Σαμαρά, επαναλαμβάνοντας ότι είχε προαποφασίσει να «ρίξει» την κυβέρνηση του, προκειμένου να αιχμαλωτίσει την Ελλάδα σε ένα τρίτο μνημόνιο, καθυστερώντας παράλληλα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που είχαν συμφωνηθεί το Νοέμβριο του 2012.
«Η αντιμετώπιση του κ. Σαμαρά και της κυβέρνησής του από το Βερολίνο ήταν απαράδεκτη. Είχαν κάνει κάποιες δεσμεύσεις απέναντι στον κ. Σαμαρά στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 και υπήρχε μεγάλη στήριξη στον Σαμαρά μέχρι τον Απρίλιο του 2014. Ωστόσο, από τον Ιούνιο του 2014 το Βερολίνο δεν ήταν πια διατεθειμένο να κρατήσει τις δεσμεύσεις του», είπε.
Στην κομβική ερώτηση αν θα είχαμε βγει από την κρίση σε περίπτωση που ο Σόιμπλε δεν έκανε όσα ισχυρίζεται ο κ. Βαρουφάκης ότι έκανε, ο πρώην υπουργός απάντησε: «Ο Σόιμπλε δεν είχε άλλη επιλογή και απέσυρε την στήριξή του. Υπήρχαν δύο επιλογές την περίοδο Σαμαρά: ή να υπάρξει τρίτο μνημόνιο και ο Σαμαράς να περάσει όλα τα μέτρα, ή να υπάρξει βαθιά αναδιάρθρωση χρέους. Ο Σόιμπλε όμως δεν ήθελε την αναδιάρθρωση, ενώ ήξερε παράλληλα ότι εκείνη η κυβέρνηση δεν είχε τη δυνατότητα να περάσει τα μέτρα ενός τρίτου μνημονίου. Έτσι αποφασίστηκε να συνεχιστεί η πρακτική κάθε πρωθυπουργός και ένα μνημόνιο».
Ερωτηθείς για τον Αλέξη Τσίπρα, εκτίμησε ότι δεν θα έχει καλό τέλος για τον ίδιο και για την πολιτική του κληρονομιά το μονοπάτι που έχει πάρει και είναι η υποταγή στο δόγμα Παπακωνσταντίνου, ήτοι «νυν υπέρ πάντων, η επόμενη δόση». Εξέφρασε την ελπίδα ότι «ως νέος άνθρωπος που είναι» ο πρωθυπουργός θα αλλάξει έστω και την ύστατη ώρα μονοπάτι («ελπίζω ότι θα έρθει η επιφοίτηση σε κάποιον από τους πρωθυπουργούς τα χρόνια της κρίσης», είπε χαρακτηριστικά), επιλέγοντας τη ρήξη. «Είναι πάρα πολύ απλό δεν αποπληρώνουμε την επόμενη δόση του ΔΝΤ. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να δανειζόμαστε από τον ESM, για να πληρώσουμε το ΔΝΤ, μόνο και μόνο στη βάση πολιτικών που το ίδιο το ΔΝΤ και η ίδια η Κομισιόν συμφωνούν, ότι δεν είναι βιώσιμες», εξήγησε και προδίκασε ότι «η ρήξη θα γίνει, είναι νομοτελειακά δεδομένη».
Χαρακτήρισε επίσης νομοτελειακό ότι «όταν έχεις δεχθεί ένα τοξικό δάνειο, το οποίο είναι αδύνατο να αποπληρωθεί, αυτός ο πρωθυπουργός ”καίγεται”. Κάθε μνημόνιο “καίει” έναν πρωθυπουργό», υποστήριξε, ενώ ερωτηθείς για το αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα, προέβλεψε -εμμέσως πλην σαφώς- ότι αυτό θα συμβεί σύντομα. «Δεν την έχει αποσύρει. «Προς το παρόν όχι. Θα την αποσύρει όταν το κρίνει ο ίδιος. Είπαμε κάθε μνημόνιο και ένας πρωθυπουργός…»
Για την στάση του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σχολίασε ότι έχει δίκιο ότι το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος, «είναι γελοιωδέστατο», καθότι «απάνθρωπο για την κοινωνική οικονομία», ενώ σχετικά με το τι θα έκανε ο ίδιος αν ήταν στη θέση του κ. Τσακαλώτου σήμερα, ανέφερε ότι θα διεκδικούσε ό,τι είχε διεκδικήσει και ως υπουργός Οικονομικών. «Θα έπρεπε να απαιτηθεί 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα για κάθε χρόνο, για τα επόμενα 15 χρόνια και αναδιάρθρωση χρέους αυτή τη στιγμή ώστε να επιτευχθεί αυτό.