Και η περιφερειακή παράταξη “Ανυπόταχτη Κρήτη” καλεί σε συμμετοχή στην απεργία των εργαζόμενων στον τουρισμό αύριο. Σε σχετικό κείμενο αναφέρει τα εξής:
Στις 20 Ιουλίου, στο μέσον της τουριστικής περιόδου και μετά από χρόνια εκκωφαντικής σιωπής, προκηρύχθηκε απεργία στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού από την αντίστοιχη πανελλήνια ομοσπονδία. Την ίδια στιγμή που κυβέρνηση, τουριστικό κεφάλαιο και ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών επιχειρήσεων) πανηγυρίζουν εδώ και μήνες για τα εκατομμύρια των τουριστών που θα επισκεφθούν φέτος την Ελλάδα και για τα έσοδα από την «βαριά βιομηχανία της χώρας», οι εργαζόμενοι του κλάδου προκηρύσσουν απεργία. Είναι λοιπόν… αχάριστοι ή μήπως όλο αυτό το «πανηγύρι» όχι απλά δεν τους αφορά, αλλά έχει στηθεί και επάνω στις δικές τους πλάτες και την ψυχολογική και σωματική εξόντωση τους;
Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, το καλοκαίρι του 2016 ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν την χώρα μας ανήλθε σε 20.000.000, ενώ οι αφίξεις για την φετινή τουριστική σεζόν αναμένονται σε 27.000.000 τουρίστες, αριθμός υπερδιπλάσιος του πληθυσμού της χώρας. Για την Κρήτη αυτό μεταφράζεται σε 3 με 4 εκατομμύρια αφίξεις σε ένα νησί 700.000 κατοίκων, σχεδόν δηλαδή 5 φορές τον πληθυσμό της! Όσον αφορά την οικονομική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας τα παραπάνω αντιστοιχούν σε περίπου 30 δις ευρώ ή 18% για το 2016, ενώ για την Κρήτη το ποσοστό εκτινάσσεται στο 52%. Πόσοι εργάζονται όμως στον κλάδο του τουρισμού; Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά κλάδο με τους περισσότερους εργαζόμενους, μετά το εμπόριο και τον πρωτογενή τομέα, φτάνοντας τους 800.000 εργαζομένους ή 10% επί του συνόλου το 2016, ενώ για την Κρήτη το ποσοστό φτάνει το 18,5%.
Τι αντίκτυπο έχουν όμως όλα τα παραπάνω στην εργοδοσία και τους εργαζόμενους του κλάδου; Από την μία έχουμε έναν από τους δύο πλέον κερδοφόρους κλάδους του ελληνικού κεφαλαίου–μαζί με τη ναυτιλία- τα κέρδη του οποίου ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ κάθε χρονιά για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Δίπλα του φυσικά έχει διαχρονικά τόσο τις ελληνικές κυβερνήσεις και το τοπικό κράτος, όπως η Περιφέρεια Κρήτης τόσο και την ΕΕ, η οποία με τα ΕΣΠΑ στηρίζει το τουριστικό κεφάλαιο διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις. Τα φετινά voucher τουρισμού περιλαμβάνουν 6.650 θέσεις κακοπληρωμένης μαθητείας επιδοτούμενες με 30.000.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Πέρα από αυτά, το τουριστικό κεφάλαιο είναι από τα πιο αντιδραστικά στο νησί, χαρακτηριστικά παραδείγματα η άμεσες αντιδραστικές ανακοινώσεις όταν ανακοινώθηκαν οι αφίξεις μερικών εκατοντάδων προσφύγων στο νησί και η διαχρονική καταστροφή του περιβάλλοντος με καταπατήσεις αιγιαλών, αυθαίρετα κτίσματα κλπ.
Από την άλλη οι εργαζόμενοι του κλάδου: σερβιτόροι, μάγειρες, καμαριέρες, καθαρίστριες και ξενοδοχοϋπάλληλοι γενικότερα, όλοι αυτοί χωρίς τους οποίους κανένα ξενοδοχείο ή εστιατόριο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, αυτοί που παράγουν πλούτο δισεκατομμυρίων κάθε χρόνο για το τουριστικό κεφάλαιο. Γι αυτούς υπάρχουν μόνο εξαντλητικά ωράρια χωρίς ρεπό, απλήρωτες υπερωρίες, ελαστικές σχέσεις εργασίας, μαύρη εργασία και απόλυση στο τέλος της περιόδου. Χωρίς κλαδική σύμβαση εργασίας από το 2012 πλην ελαχίστων εξαιρέσεων σε κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες και τα μεροκάματα να καθορίζονται από την ΕΓΣΣΕ μιλάμε για ημερομίσθια της τάξεως των 22.87 €!
Ειδικά την τελευταία μνημονιακή 7ετία η κατάσταση χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο. Πλέον, όσοι εργάζονται την τουριστική περίοδο παίρνουν μισθούς κάτω ακόμα και από τον κατώτατο λόγω των ελαστικών σχέσεων εργασίας.Χαρακτηριστικότερη περίπτωση η ημιαπασχόληση στα χαρτιά, αλλά πλήρης απασχόληση στην πράξη. Τα φαινόμενα υπερεργασίας (σχεδόν πάντα πάνω από 10 ώρες την ημέρα) και απλήρωτων υπερωριών θεωρούνται κανόνας, η υποχρέωση για την εργοδοσία για παροχή δωρεάν στέγης και σίτισης δε θεωρείται αυτονόητη, ενώ η κατοχύρωση όλων των δεδουλευμένων ενσήμων αποτελεί συνήθως προϊόν ατομικής διαπραγμάτευσης. Δεν ξεχνάμε πως η εντατικοποίηση μέχρι τα όρια της ανθρώπινης αντοχής έχει οδηγήσει σε σειρά τραγικών γεγονότων, όπως ήταν ο θάνατος καμαριέρας σε ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο το 2015.
Η Ανυπόταχτη Κρήτη στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους, των ζωών τους, για να πάρουν στα χέρια τους τον πλούτο που παράγουν. Απέναντι στη νέα συμφωνία – σφαγείο κυβέρνησης – δανειστών που έρχεται να νομιμοποιήσει την ελαστική εργασία και την επισφάλεια που ζούμε καθημερινά.
Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ αντιστρατεύεται τα εργατικά συμφέροντα και διευκολύνει την κυβέρνηση να περάσει την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, του ΔΝΤ και του κεφαλαίου. Όχι μόνο δεν προτείνουν κανένα αγωνιστικό σχέδιο, αλλά έχουν σημάνει απεργοσπασία και παράδοση.
Τα σωματεία του κλάδου και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, στην Κρήτη και πανελλαδικά, οφείλουν να αναλάβουν δράση άμεσα με ενημέρωση στους χώρους δουλειάς, πρόγραμμα δράσης και αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση των εργαζόμενων στα πλαίσια της τουριστικής περιόδου. Να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλειάς ώστε κανένας εργαζόμενος να μη μείνει μόνος του απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία αυτό το καλοκαίρι.
Στηρίζουμε την απεργία των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού την Πέμπτη 20 Ιουλίου.
Καλούμε τους εργαζόμενους Κρητικούς στον τουρισμό και όχι μόνο να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις στις πόλεις του νησιού.
Ανυπόταχτη Κρήτη