12.8 C
Chania
Thursday, November 28, 2024

Καθηγητής Άρης Κατζουράκης στους “Times”: Αναγκαία η εφαρμογή συστημάτων παρακολούθησης των ανθρώπων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού” – 12 με 18 μήνες τα περιοριστικά μέτρα

Ημερομηνία:

Απαισιόδοξες είναι πολλές εκτιμήσεις για τον έλεγχο της επιδημίας.

Σε άρθρο τους οι “Times” αναφέρονται στην απάντηση της Μεγάλης Βρετανίας στην κορωνοϊό μετά και την έκδοση της έκθεσης του Imperial College του Λονδίνου σχετικά με τις επιπτώσεις μίας πιο χαλαρής αντιμετώπισης της επιδημίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δίχως την καραντίνα και την λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας η Βρετανία θα θρηνήσει 250.000 νεκρούς ενώ στις ΗΠΑ ο αριθμός θα φτάσει μεταξύ 1,1 εκατομμύριο και 1,2 εκατομμύρια νεκρούς.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μία προσέγγιση “περιορισμού”, που συμπεριλαμβάνει μέτρα κοινωνικής απόστασης για όλους και καραντίνας μέσα στα σπίτια των θυμάτων του ιού, “είναι η μόνο βιώσιμη στρατηγική την δεδομένη στιγμή”. Είναι η προσέγγιση που ακολούθησε η Κίνα και μία σειρά άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όμως η έκθεση προειδοποιεί και για άλλη μία “μεγάλη πρόκληση” αναφορικά με την προσέγγιση “περιορισμού”. Θα πρέπει να διατηρηθεί – με μικρά διαλείμματα – για όσο ο ιός κυκλοφορεί στον ανθρώπινο πληθυσμό ή ωσότου βρεθεί κάποιο εμβόλιο. Στην περίπτωση του κορωνοϊού Covid-19 θα χρειαστούν τουλάχιστον 12 με 18 μήνες για την παρασκευή εμβολίου. Μία δοκιμή εμβολίου πραγματοποιήθηκε σε ένα πρώτο στάδιο τη Δευτέρα στις ΗΠΑ, αλλά το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 12 με 18 μήνες, αν όλα πάνε καλά.

Οι ειδικοί λένε ότι οι κυβερνήσεις τώρα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το χρονικό διάστημα των μέτρων καραντίνας που θα πρέπει να εργαστούν. “Αυτή η συζήτηση αποφεύγεται σε χώρες όπως η Ιταλία, για παράδειγμα”, είπε η Elisabetta Gropelli, ιολόγος και λέκτορας στον τομέα της Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του St. George στο Λονδίνο. “Όταν ξεκινήσεις την απομόνωση, πώς αποφασίζεις πότε θα την σταματήσεις; Όταν μπεις μέσα σε αυτή τη διαδικασία, πότε εξέρχεσαι;”

Ως τώρα, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης που εφαρμόζουν αρκετές χώρες έχουν ανακοινωθεί για διάστημα μερικών εβδομάδων. Στην Ιταλία, σχολεία και πανεπιστήμια έχουν κλείσει και ταξίδια δίχως ειδική άδεια θα απαγορευτούν μέχρι τις 3 του Απρίλη. Στην Ολλανδία, σχολεία, εστιατόρια και γυμναστήρια έχουν κλείσει μέχρι τις 6 Απρίλη. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνει μία απαγόρευση 30 ημερών σε όλα τα ταξίδια που δεν είναι αναγκαία. Είναι πολύ πιθανό ότι κάποια από αυτά τα μέτρα θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται. “Οι άνθρωποι θα πρέπει να σκέφτονται ότι θα χρειαστεί η εφαρμογή αυτών των μέτρων για ένα μίνιμουν εβδομάδων έως μήνων και αναλόγως του πώς θα πάνε τα πράγματα, μπορεί να κρατήσει περισσότερο”, είπε ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Μεγάλης Βρετανίας.

Στην Κίνα, όπου ο κορωνοϊός έκανε την πρώτη εμφάνισή του στα τέλη του Δεκέμβρη, αυστηρά μέτρα καραντίνας επέτρεψαν στη χώρα να μειώσει δραματικά τη διάδοσή του, με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να πέφτει από τα 3.0000 τον Φεβρουάριο σε μόλις 16 τη Δευτέρα 23 Μαρτίου. Όμως οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας φοβούνται ότι μόλις οι άνθρωποι αρχίσουν να βγαίνουν από τα σπίτια τους και να αναμειγνύονται όπως παλιότερα, ο ιός θα αρχίσει και πάλι να διαδίδεται.

Η Έκθεση του Imperial College προειδοποιεί ότι αν δεν διατηρηθούν “δραστικές” στρατηγικές που θα στοχεύουν στον περιορισμό του ιού στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία “η διάδοση πολύ γρήγορα θα επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα, παράγοντας μία επιδημία όσο μεγάλη θα ήταν αν δεν είχε παρθεί κανένα απολύτως μέτρα”. Οι συγγραφείς της έρευνας τονίζουν ότι τα μέτρα κοινωνικής απόστασης θα μπορούσαν να χαλαρώσουν για μικρά χρονικά διαστήματα αλλά θα ήταν αναγκαίο να εφαρμόζονται ξανά “όταν και όποτε ο αριθμός των περιπτώσεων αυξάνει”.

Πάντως, σύμφωνα με το άρθρο των “Times” υπάρχουν λόγοι για να ελπίζουμε ότι τα μέτρα δε θα είναι εξίσου σκληρά καθόλη τη διάρκεια της περιόδου αναζήτησης κάποιου εμβολίου. Η μελέτη λέει ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στρατηγικές περιορισμού και ελέγχου του ιού. Για παράδειγμα, αν μία χώρα καταφέρει να μειώσει τη διάδοση του ιού με μέτρα καραντίνας, θα μπορούσε να δημιουργήσει εξελιγμένα συστήματα εντοπισμού και μέτρα καραντίνας, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στη Νότι Κορέα όπου πάνω από 270.000 άνθρωποι έχουν περάσει από τεστ κορωνοϊού.

Η Νότιο Κορέα όπου στις αρχές Μάρτη είχε περάσει τη χειρότερη επιδημία πέρα από την Κίνα κατάφερει να μειώσει την ταχύτητ διάδοσης δίχως να εφαρμόσει μέτρα καραντίνας. Αντ’ αυτού, η χώρα προχώρησε σε ένα εκτεταμμένο πρόγραμμα τεστ και ανίχνευσε ποιοι είναι οι ασθενείς και  με ποιους έχουν έρθει σε επαφή μέσω της κίνησης στις πιστωτικές κάρτες τους και στη χρήση των κινητών τους καθώς και μέσω της χρήσης των καμερών παρακολούθησης, επιτρέποντάς τους να θέσουν υπό απομόνωση αυτούς που αντιμετώπιζαν το ρίσκο της αρρώστιας. Μία διάφανη καμπάνια ενημέρωσης βοήθησε τους ανθρώπους να παραμείνουν μακριά από γειτονιές υψηλού ρίσκου και να πάρουν μέτρα προφύλαξής τους.

Ο Άρης Κατζουράκης (γιος του ζωγράφου Μιχάλη Κατζουράκη), Καθηγητής Εξελιγκτικής και Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφορδης λέει ότι επιθετικά μέτρα κοινωνικής απόστασης αν εφαρμοστούν τώρα θα μπορούσαν να “αγοράσουν χρόνο” για τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες έως ότου τελικώς εφαρμοστούν μέτρα υψηλής τεχνολογίας ανίχνευσης και παρακολούθησης.

Πρώτ’ απ’ όλα, όμως, λέει ότι οι χώρες θα πρέπει να ελαττώσουν το ρυθμό εξάπλωσης του ιού, μειώνοντας τη βασική αναπαραγωγική ικανότητα της πανδημίας – ο αριθμός των ανθρώπων που ο κάθε άνθρωπος που έχει τον ιό θα μολύνει – από το σημερινό μέσο όρο των 2 με 2,5 κάτω στο 1.

“Όταν θέσεις τα πράγματα υπό έλεγχο, με κάποια στοχευμένη παρακολούθηση, υπάρχουν τρόποι για χαλάρωση των περιορισμών και για μία επιστροφή σε κάποιες δραστηριότητες”, λέει ο καθηγητής Άρης Κατζουράκης. “Αλλά δε θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο μέχρι να βρεθεί κάποια θεραπεία ή κάποιο εμβόλιο. Η επιστροφή σε κάποια κανονικότητα είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να περιμένουμε για πολύ καιρό ακόμα”

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ