11.8 C
Chania
Sunday, January 19, 2025

Καθηγητής Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος: “Η Ελλάδα θα εμπλακεί σε εναν ενδεχόμενο πυρηνικό πόλεμο άμεσα με την αντιβαλλιστική ασπίδα του ΝΑΤΟ που υπάρχει στην Κρήτη”

Ημερομηνία:

Καθηγητής Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος: Αν. Κοσμήτορας και Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής & Στρατιωτικών Επιστημών (ΣΣΕ)

H μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την ανακατάλυψη αρκετών πόλεων από του Ουκρανούς και οι απειλές του Ρώσου προέδρου για χρήση πυρηνικών όπλων αλλάζει τα δεδομένα στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. Για τις νέες εξελίξεις σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο μίλησαν στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος: Αν. Κοσμήτορας και Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής & Στρατιωτικών Επιστημών (ΣΣΕ) .

Ο κ. Λιόλιος, σχολιάζοντας την είδηση ότι στην Πολωνία έχουν αρχίσει πάλι να μοιράζουν χάπια ιωδίου για τον κίνδυνο πυρηνικής απειλής δήλωσε ότι «ως καθηγητής Στρατιωτικής Άμυνας Πυρηνικών Όπλων στον Ελληνικό Στρατό γνωρίζουμε τον τεράστιο (πυρηνικό) κίνδυνο που υπάρχει εκεί».

Αναφερόμενος o κ. Λιόλιος στα χάπια ιωδιού τόνισε ότι σκοπό έχουν να μπλοκάρουν το ραδιενεργό ιώδιο 131 που φεύγει από μια πυρηνική μόλυνση (έκρηξη ή πυρηνικό αντιδραστήρα) με σκοπό να μην υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο στον θυροειδή.

«Είναι υπερβολή. Στην Ελλάδα δεν πρέπει να πάρει κανείς αν δεν δώσουν οι Αρχές» τόνισε ο καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής. Mιλώντας για την πυρηνική σκακιέρα στην περιοχή διευκρίνισε ότι ο κίνδυνος υπάρχει από την χρήση των τακτικών πυρηνικών όπλων, μικρής ισχύος.

«Αυτά είναι 100 φορές μικρότερα από τη βόμβα της Χιροσίμας» υποστήριξε ο καθηγητής Στρατιωτικής Άμυνας Πυρηνικών Όπλων δείχνοντας τους χάρτες που βρίσκονται οι βάσεις όπου φυλάσσονται τα ρωσικά όπλα που φέρουν πυρηνικές κεφαλές που μπορούν να πλήξουν περιοχές της Πολωνίας και Γερμανίας.

Πώς αντιμετωπίζονται τα πυρηνικά όπλα των Ρώσων

Σύμφωνα με στον καθηγητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων «ο κίνδυνος είναι να τοποθετηθούν πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία καθώς τότε θα καλύπτουν και άλλες νατοϊκές χώρες όπως είναι η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Μολδαβία ακόμα και τη Ρουμανία».

Δείχνοντας τους χάρτες με τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας διευκρίνισε ότι κάθε κόκκινος ομόκεντρος κύκλος δείχνει το βεληνεκές των τακτικών πυρηνικών όπλων της Ρωσίας.

Όπως είπε οι υπερηχητικοί πύραυλοι της Ρωσίας αναχαιτίζονται μόνο με την τοποθέτηση αντιβαλιστικών βάσεων στην Ουκρανία, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εξουδετερώσουν το τακτικό πυρηνικό οπλοστάσιο της προώθησης.

Τα αυτοκινούμενα πυρηνικά όπλα μετακινούνται εύκολα

Ο κ. Λιόλιος αναφέρθηκε επίσης και στα σενάρια να τοποθετηθούν πυρηνικά όπλα από τον Ρωσικό Στρατό και στην Κριμαία που θα μπορούν να πλήξουν και άλλες χώρες.

«Οι πυρηνικές βάσεις είναι εύκολο να εντοπιστούν. Τα αυτοκινούμενα πυρηνικά όπλα μπορούν να μετακινηθούν πολύ γρήγορα» δήλωσε ο κ. Λιόλιος μη παραλείποντας να πει ότι για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος πρέπει να δηλώσει το ΝΑΤΟ ότι δεν απειλείται η Ρωσία και το πυρηνικό της οπλοστάσιο στην περιοχή.

«Δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η πρόκληση. Στις τρεις χώρες που μπαίνουν στο ΝΑΤΟ πρέπει να ισχύσουν τα τρία “ΔΕΝ” του πυρηνικού δόγματος: δεν τοποθετώ πυρηνικά όπλα, δεν έχω πρόθεση να τοποθετήσω πυρηνικά όπλα και δεν έχω λόγο να τοποθετήσω όπλα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιόλιος.

Ο κ. Λιόλιος στη συνέχεια αναφέρθηκε σε σενάρια για το τι μπορεί να ακολουθήσει και τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία αισθάνεται κίνδυνο προς την ασφάλειά της:

“Τώρα περιμένουμε στη συνέχεια να υπάρξουν κλιμακουμενες απειλές σχετικά με το πυρηνικό οπλοστάσιο, περιμέμουμε να δούμε τι θα κάνει το ΝΑΤΟ γιατί το ΝΑΤΟ έχει εκατοντάδες πυρηνικά όπλα, τακτικά πυρηνικά όπλα στη γειτονιά μας. Εχουν στο Αβιάνο, στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, υπάρχουν παντού τακτικά πυρηνικά όπλα και υποβρύχια και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο. Η Ρωσία όπως ισχυρίζεται δεν έχει τακτικά πυρηνικά όπλα εκτός της Ρωσίας αυτή τη στιγμή ενώ το ΝΑΤΟ έχει. Άρα λοιπον να είμαστε σε κάποιο βαθμό δίκαιοι σε αυτό το θέμα. Δεν πρέπει να απειληθεί η Ρωσία.”

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Λιόλιο και η Ελλάδα εμπλέκεται μέσω της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ:

Ξέρεται ακόμη και η Ελλαδα ειναι μέρος της αντιβαλλιστικής ασπίδας του ΝΑΤΟ. Πριν από 10 περίπου χρόνια συμμετείχαμε στην άσκηση Rapid Arrow όπου εκτοξεύθηκε πύραυλος εικονικός από τη Σαντορίνη – δεν το ξέρουν αυτό οι πολίτες – χωρίς να φέρει πυρηνικά απειλή και αναχαιτίστηκε με πυραύλους που ξεκίνησαν από την Κρήτη, από πυραύλους Patriot που είναι μέρος της αντιβαλλιστικής ασπίδας.

Η Ελλάδα θα εμπλακεί σε εναν ενδεχόμενο πυρηνικό πόλεμο άμεσα με την αντιβαλλιστική ασπίδα του ΝΑΤΟ που υπάρχει στην Κρήτη, αναχαιτίζοντας ή επιχειρώντας την αναχαίτιση τους πυρηνικούς πυραύλους της Ρωσίας. Αυτός θα είναι ο πρωτος ρόλος μας, για όσους είναι περίεργοι για το πώς μπορούμε να εμπλακούμε.”

Με πληροφοριες από ertnews.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ