11.8 C
Chania
Wednesday, January 1, 2025

Κανείς δεν έκλαψε για την Ρωσία

Ημερομηνία:

Περισσότερο από σαφής και ξεκάθαρη έγινε η ηχηρότατη υποτίμηση, εκ μέρους της Δύσης, της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Κανένα εμβληματικό κτίριο ή μνημείο των ευρωπαϊκών πόλεων δεν «βάφτηκε» στα χρώματα της ρωσικής σημαίας, σε αντίθεση με άλλες, αντίστοιχες περιπτώσεις που αφορούσαν πόλεις της Δύσης και σε αντίθεση με την ρωσική αντίδραση σε τρομοκρατικές επιθέσεις στις δυτικές χώρες, ενώ, αναλόγως «χλιαρή» ήταν και η έκφραση συλλυπητηρίων και συμπάθειας προς τα θύματα, εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας. Παρά το γεγονός ότι και η Δύση υποφέρει από αυτού του είδους την τρομοκρατία, η οποία, κατά τα άλλα, υποτίθεται ότι βρίσκεται στο κοινό στόχαστρο ΗΠΑ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα δυτικά ΜΜΕ «διάβηκαν τον Ρουβίκωνα», από δεοντολογικής και στοιχειωδώς ανθρώπινης πλευράς. Για παράδειγμα, όπως προκύπτει από σχετική σταχυολόγηση του «Russia Today», ο παρουσιαστής του BBC, μεταδίδοντας την είδηση για την επίθεση, έσπευσε να προσθέσει ότι «τα φιλελεύθερα ΜΜΕ ανακοίνωσαν, πως, πιθανά, πρόκειται για ένα είδος απόπειρας να αποσπασθεί η προσοχή από την πρόοδο των ερευνών για τις υποθέσεις διαφθοράς».

«Ο διπλωματικός μας συντάκτης, Ντομινίκ Βάγκχορν, λέει, ότι η έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για περαιτέρω περιορισμούς έναντι των διαδηλωτών» έγραφε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Sky News» στο Twitter, συνοδεύοντας το μεγαλύτερο μέρος των αναφορών του στο συμβάν με σχολιασμούς του «πουτινικού καθεστώτος».

Το CNN φιλοξένησε από την πρώτη στιγμή αναλυτές, όπως ο πρώην επικεφαλής τμήματος της CIA, Στιβ Χολ και ο σχολιαστής του καναλιού, Πολ Κρίκσενκ, με τον πρώτο να λέει ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα «απαιτήσει απαντήσεις» διότι του είναι «πολύ βασικό να διατηρήσει την εξουσία του» και τον δεύτερο να «υιοθετεί» την ρητορική της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας λέγοντας πως πρόκειται για «εκδίκηση των τζιχαντιστών για τον βομβαρδισμό αμάχων στην εισβολή στην Συρία». Θέση που δεν εκφράζεται ποτέ όταν πρόκειται για χτυπήματα σε χώρες της Δύσης.

Την ίδια λογική αναπαράγει και σχετικό δημοσίευμα της «Washington Post», το οποίο «εξηγεί» την διαφορετική αντιμετώπιση της Ρωσίας, λόγω της «προβληματικής διεθνούς φήμης της χώρας». Η «ρωσική επιθετικότητα» στην Ουκρανία και τη Συρία επηρεάζει ξεκάθαρα τον τρόπο που βλέπουν πολλοί άνθρωποι τις επιθέσεις σε Ρώσους αναφέρει η εφημερίδα.

«Τα τελευταία 20 χρόνια, η Ρωσία έχει δεχθεί πολλές πολύνεκρες επιθέσεις. Κατά μία άποψη, έχει υποστεί τις περισσότερες από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα από το 1970. Ομως, το ρωσικό κράτος έχει αντιδράσει σκληρά και αδέξια σε αυτά τα περιστατικά, σημειώνει το δημοσίευμα. Και κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι αυτές οι αντιδράσεις βάζουν τους Ρώσους πολίτες σε μεγαλύτερο κίνδυνο» προσθέτει.

Το γεγονός ότι ανάλογη «αιτιολογία» για την τζιχαντιστική τρομοκρατία στην Δύση, παρά το γεγονός ότι έχει επίσης εμπλακεί – και μάλιστα πριν την Ρωσία – στην Συρία, απουσιάζει από τον θρήνο των δυτικών ΜΜΕ είναι, αν μη τι άλλο, αξιοσημείωτο.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, λίγο μετά την επίθεση στο μετρό, σημείωσε, ότι η αμερικανική  εφημερίδα «The Washington Times», συνόδευσε το πρώτο δημοσίευμα της για το συμβάν με φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης για την διαφθορά που είχαν οργανωθεί μερικές μέρες πριν.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ αντέδρασε άμεσα και οι φωτογραφίες, οι οποίες προφανώς «συνέδεαν» με κάποιον μάλλον ακατανόητο τρόπο τα δύο αυτά άσχετα μεταξύ τους γεγονότα, κατέβηκαν.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ σχολίασε, ότι η συλλογιστική κάποιων μέσων ενημέρωσης ότι η επίθεση  είναι «εκδίκηση» προς την Ρωσία για την πολιτική της στην Συρία, είναι «κυνική».

Για τον δημοσιογράφο, ΡΙΚ Στέρλινγκ δεν αποτελεί έκπληξη αυτή η αντιμετώπιση προς την Ρωσία. Σχολιάζοντας αυτήν την κατάσταση στο RT σημείωσε, ότι «η Δύση κατά βάση αγνοεί την δράση των τρομοκρατών στην Συρία». Πρόσθεσε ότι η επίθεση στην Αγία Πετρούπολη δεν προσέλκυσε την ίδια προσοχή με την επίθεση στο Λονδίνο στις 22 Μαρτίου. «Πράγματι, σε πολλά αμερικανικά ειδησεογραφικά portal, όπως για παράδειγμα η ιστοσελίδα του Fox News ή των The New Yorks Times, δεν είναι δύσκολο να παρατηρηθεί ότι τα τραγικά νέα από την Ρωσία δεν εμφανίστηκαν ούτε καν στην πρώτη σειρά».

Ωστόσο, υπήρξαν και αντιδράσεις ενάντια σε αυτήν την τακτική της Δύσης. Ετσι, η απόφαση του Βερολίνου να μην φωταγωγήσει την Πύλη του Βραδεμβούργου με τα χρώματα της ρωσικής σημαίας σε ένδειξη αλληλεγγύης μετά τη βομβιστική επίθεση στην Αγία Πετρούπολη προκάλεσε οργή, με τους επικριτές της να την χαρακτηρίζουν «σκανδαλώδη».

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο παρελθόν, μετά από επιθέσεις σε άλλες χώρες, η Πύλη έχει «βαφτεί» με τα χρώματα της γαλλικής, της τουρκικής, της βρετανικής και της ολλανδικής σημαίας. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου είπε ότι ο δήμαρχος αποφάσισε ότι αυτό θα γίνεται μόνο όταν εκδηλώνονται επιθέσεις σε «αδελφοποιημένες πόλεις». Η Αγία Πετρούπολη δεν είναι μία από αυτές.

Οι επικριτές του δημάρχου υπενθύμισαν ότι η Πύλη του Βραδεμβούργου φωταγωγήθηκε στα χρώματα του ουράνιου τόξου πέρσι, όταν ένας ένοπλος σκότωσε 49 ανθρώπους μέσα σε ένα γκέι μπαρ του Ορλάντο, στη Φλόριντα. Το ίδιο έγινε και μετά από μια επίθεση στην Ιερουσαλήμ, όταν «χρωματίστηκε» με τη σημαία του Ισραήλ. Ούτε το Ορλάντο, ούτε η Ιερουσαλήμ είναι «αδελφοποιημένες» με το Βερολίνο.

Μολονότι ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι έσβησε τα φώτα του, στη μνήμη των θυμάτων της Αγίας Πετρούπολης, πολλά άλλα ευρωπαϊκά μνημεία παρέμειναν φωτισμένα ως συνήθως.

Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας της Deutsche Welle Ίνγκο Μαντόιφελ είπε ότι η απόφαση αυτή υποτιμά τα θύματα της Αγίας Πετρούπολης και μάλιστα σε μια περίοδο που η γερμανική κυβέρνηση διαμηνύει ότι εκτιμά τον ρωσικό λαό έστω και αν διαφωνεί με το Κρεμλίνο. Η Δύση «έχει ηθικό και πολιτικό καθήκον να δείξει αλληλεγγύη στα θύματα της τρομοκρατίας στη Ρωσία. Κατά συνέπεια, ήταν λάθος να μην φωταγωγηθεί η Πύλη του Βραδεμβούρου με τα ρωσικά χρώματα, ναι, ήταν σκάνδαλο», έγραψε.

Ο Αντρέας Πέτσολντ, ο εκδότης του περιοδικού Stern, χαρακτήρισε «στενόμυαλους» τους ηγέτες του Βερολίνου σε ένα μήνυμά του στο Twitter.

Τελικά, όμως, τι κρύβεται πίσω από αυτήν την φανερή υποτίμηση των θυμάτων στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης; Ο πλέον προφανής λόγος είναι ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, ο οποίος, όχι μόνο δεν σταμάτησε μετά το τέλος του «Ψυχρού Πολέμου» και την διάλυση της ΕΣΣΔ, αλλά εντάθηκε με διαφορετικούς όρους, κλιμακώθηκε κατακόρυφα από την ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Δύσης – Ρωσίας, μετά την ένωση της Κριμαίας με την Ρωσία το 2014 και με αυτό που στην Δύση εκλαμβάνουν ως «εμπλοκή» της Ρωσίας στον εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζεται από την Άνοιξη του 2014.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, είναι προφανές, ότι το αίμα αθώων αντιμετωπίζεται με διαφορετικά μέτρα και σταθμά στο πλαίσιο του παγκόσμιου γεωπολιτικού ανταγωνισμού.

tvxs.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεν πρόλαβε το 2025 ο 7χρονος Αλέξανδρος – Θρήνος στο Ρέθυμνο

Κανείς δεν ήθελε να πιστέψει στο Ρέθυμνο ότι είναι...

Η δραματική ιστορία της φίλης του Λέοναρντ Κοέν που έγινε «μπαλάκι» από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και κατέληξε στο Δρομοκαϊτειο

Οι απαράδεκτες ελλείψεις στον τομέα των προνοιακών δομών, για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, που δεν...