12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Κατάθεση ερώτησης: “Αναβολικοί παράγοντες – Πεπτιδικές ορμόνες, αναπτυξιακοί παράγοντες και ντόπινγκ”

Ημερομηνία:

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας κ. Μαυρούδη Βορίδη, Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Τασούλα και Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Νικόλαο Δένδια με θέμα «Αναβολικοί παράγοντες – Πεπτιδικές ορμόνες, αναπτυξιακοί παράγοντες και ντόπινγκ», κατέθεσε την Τρίτη 2/9/2014 ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Στην ερώτησή του ο κ. Βιρβιδάκης αναφέρει:

«Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός τις μέρες μας είναι το doping. Η αρχή του doping χάνεται στα βάθη των αιώνων, αφού η προσπάθεια του ανθρώπου για βελτίωση των ικανοτήτων ή των επιδόσεών του είναι συνυφασμένη με την ίδια του την ύπαρξη. Η προσπάθεια αυτή είχε αρχικά ως σκοπό τη βελτίωση της εμφάνισής του, δηλαδή να γίνει ωραιότερος, ή των πολεμικών του ικανοτήτων, δηλαδή να γίνει ισχυρότερος, και αργότερα τη βελτίωση των αθλητικών του ικανοτήτων. Η ρίζα του όρου (dop) προέρχεται από την διάλεκτο των Κάφρων της Νοτιοανατολικής Αφρικής και σήμαινε “απόσταγμα φυσικής μάλλον προέλευσης, με διεγερτικές ικανότητες το οποίο χρησιμοποιούσαν κατά την διάρκεια θρησκευτικών τελετών”. Ο όρος doping, εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αγγλικό λεξικό το 1889 για να δηλώσει “τη χορήγηση μίγματος ναρκωτικών ουσιών σε άλογα αγώνων για να έχουν καλύτερη απόδοση”. Με το πέρασμα του χρόνου ο ίδιος όρος χρησιμοποιήθηκε και στους ανθρώπους.

Ως doping (Ντόπινγκ), σήμερα, ορίζεται η παραβίαση ενός ή περισσοτέρων κανονισμών Αντι – Ντόπινγκ όπως αναγράφονται στο άρθρο 2.1 έως το άρθρο 2.8 του Παγκόσμιου Κώδικα Αντι – Ντόπινγκ.

Στον ισχύοντα κατάλογο απαγορευμένων ουσιών του Παγκόσμιου Κώδικα Αντι – Ντόπινγκ πρώτοι αναγράφονται οι αναβολικοί παράγοντες οι οποίοι χωρίζονται σε αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή (εξωγενή και ενδογενή) και σε άλλους αναβολικούς παράγοντες και στη συνέχεια αναφέρονται οι πεπτιδικές ορμόνες, οι αυξητικοί παράγοντες και οι σχετιζόμενες ουσίες.

Σε μελέτη, σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, η οποία πραγματοποιήθηκε, από τον Οκτώβριο του 2000 έως τον Νοέμβριο του 2001, με χρηματοδότηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) από το διαπιστευμένο από την ΔΟΕ Εργαστήριο Βιοχημείας της Κολωνίας της Γερμανίας διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής:

Από τα 634 δείγματα συμπληρωμάτων διατροφής που εξετάστηκαν, 94 (ποσοστό 14,8%) περιείχαν προορμόνες οι οποίες δεν αναφέρονταν στην ετικέτα, ενώ άλλα 66 (ποσοστό 10,4%) έδωσαν οριακά αποτελέσματα για διάφορες μη αναγραφόμενες ουσίες. Από τα θετικά δείγματα 23(ποσοστό 24,5%) περιείχαν προορμόνες της νανδρολόνης και της τεστοστερόνης, 64 δείγματα (ποσοστό 68,1%) περιείχαν προορμόνες της τεστοστερόνης, ενώ 7 δείγματα (ποσοστό 7,5%) περιείχαν προορμόνες της νανδρολόνης.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα προέλευσης τα περισσότερα θετικά συμπληρώματα διατροφής αγοράστηκαν στην Ολλανδία (25,8%) την Αυστρία (22,7%) το Ηνωμένο Βασίλειο(18,8%) και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής(18,8%).

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να περιέχουν μη αναγραφόμενες στην ετικέτα ουσίες και συγκεκριμένα προορμόνες.

Από την απάντηση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ιωάννη Ανδριανού στην με Α.Π. 229/19-6-2014 ερώτησή μου, με θέμα «Συμπληρώματα διατροφής – Επανακατάθεση της 7825/24-4-2014 ερώτησης» και συγκεκριμένα από το συνημμένο έγγραφο της Προέδρου του ΕΣΚΑΝ – Καθηγήτριας Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας ΕΚΠΑ κ. Χαράς Σπηλιοπούλου, προκύπτει ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα στο θέμα του ελέγχου της διακίνησης των συμπληρωμάτων της διατροφής.

Επίσης στην απάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, στην ίδια ερώτηση (Α.Π. 229/19-6-2014), αναφέρεται «Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι η εν λόγω ερώτηση έχει αποσταλεί και στον ΕΟΦ, ο οποίος ως αρμόδιος για το όλο ζήτημα μπορεί εμπεριστατωμένα να διατυπώσει απόψεις για το παραπάνω νομοθετικό πλαίσιο και να εντοπίσει ενδεχομένως τα προβλήματα και κενά που περιλαμβάνει. Οι προτάσεις, που τυχόν θα διαμορφωθούν από τον ΕΟΦ, θα υποβληθούν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου προς εξέταση»».

Από όλα τα παραπάνω, αλλά και από το γεγονός ότι από την ειδησεογραφία προκύπτουν περιστατικά παράνομης διακίνησης αναβολικών παραγόντων, πεπτιδικών ορμονών και αυξητικών παραγόντων, ο κ. Βιρβιδάκης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:

‘‘Ποιο είναι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τη διακίνηση των αναβολικών παραγόντων, των πεπτιδικών ορμονών και των αυξητικών παραγόντων και αν προβλέπεται να τροποποιηθεί έτσι ώστε ο έλεγχος να είναι αποτελεσματικότερος;’’

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ