Ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος του Πολυτεχνείου Κρήτης καταγγέλλει τον Κοσμήτορα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ), κ. Καρυστινό, για αυταρχική συμπεριφορά και προσπάθεια παράκαμψης της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, σχετικά με τη συμμετοχή φοιτητών στην πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στις διαγραφές φοιτητών.
Η απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου
Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στις 4 Δεκεμβρίου αποφάσισε το κλείσιμο της σχολής στις 13 Δεκεμβρίου, ημέρα κινητοποίησης κατά τη Σύνοδο Πρυτάνεων στον Μυστρά, για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των φοιτητών χωρίς να διακυβευθούν οι ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις.
Παρά την απόφαση αυτή, ο Κοσμήτορας Καρυστινός ανακοίνωσε ότι τα μαθήματα στο Τμήμα ΗΜΜΥ θα πραγματοποιηθούν κανονικά και κάλεσε τους καθηγητές να μην τροποποιήσουν το πρόγραμμα διαλέξεων, εργαστηρίων και εξετάσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, ο κ. Καρυστινός είναι ο μόνος κοσμήτορας στο Πολυτεχνείο Κρήτης που υιοθέτησε αυτή τη στάση, προκαλώντας αντιδράσεις.
Το ζήτημα των διαγραφών φοιτητών
Οι φοιτητές αντιδρούν στην εφαρμογή του μέτρου διαγραφής, το οποίο προβλέπει τη διαγραφή περίπου 330.000 φοιτητών από τα ελληνικά πανεπιστήμια μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Όπως επισημαίνουν, το μέτρο αυτό πλήττει την δημόσια εκπαίδευση, με καταστροφικές συνέπειες ιδιαίτερα για τις Πολυτεχνικές Σχολές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο Σύλλογος, οι φοιτητές των επιστημών μηχανικής αποτελούν το 21,27% του φοιτητικού σώματος, με περίπου 70.000 εξ αυτών να αντιμετωπίζουν το φάσμα της διαγραφής.
“Το μέτρο έρχεται να συμπληρώσει την πολιτική αποδυνάμωσης του δημόσιου πανεπιστημίου μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που κάθε χρόνο αφήνει κενές χιλιάδες θέσεις σε ΑΕΙ, συμπεριλαμβανομένων 626 στο Πολυτεχνείο Κρήτης τα τελευταία τέσσερα χρόνια,” αναφέρει η ανακοίνωση.
Κάλεσμα για συσπείρωση
Ο Φοιτητικός Σύλλογος καταγγέλλει τη στάση του Κοσμήτορα, κατηγορώντας τον για συκοφάντηση και παράκαμψη των συλλογικών οργάνων, ενώ ζητά από τους καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης να απομονώσουν τέτοιες πρακτικές.
“Κανένας φοιτητής δεν θα διαγραφεί. Οι φοιτητικοί αγώνες, όπως αυτοί που μπλόκαραν τις διαγραφές από το 1979, συνεχίζονται. Ζητούμε την ενότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου.”
Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι η συλλογική αντίσταση των φοιτητών, ακαδημαϊκών και εργαζομένων στα ΑΕΙ αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τη διατήρηση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.