Οπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, καταγγέλει ότι στα νησιά δεν δηλώνεται ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού.
Ένας χάος επικρατεί στα νησιά με την καταγραφή των κρουσμάτων κορονοϊού σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο. «Άνοιξαν τα σύνορα για τους τουρίστες χωρίς να υπάρχει η υποδομή σε νησια και άλλα τουριστικά μέρη να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, καταγγέλλει ότι στα νησιά δεν υπάρχουν συνεργεία του ΕΟΔΥ να πάρουν δείγματα και τα λίγα που λαμβάνονται στέλνονται στην Αθήνα για έλεγχο. Επίσης, καθυστερούν δυο ημέρες να εκδοθούν τα αποτελέσματα. και σε πολλά νησιά και άλλα τουριστικά μέρη τα κέντρα υγείας δεν παίρνουν ούτε δείγματα.
Ένα ακόμη πρόβλημα που υπάρχει πέρα από την απουσία συνεργείων ΕΟΔΥ είναι οι οι κατευθύνσεις που δίνονται σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα.
«Όσοι κάτοικοι ή επισκέπτες εμφανίζουν συμπτώματα τους λένε να πάνε στο κοντινότερο Νοσοκομείο. Δεν ελέγχονται εάν πήγαν. Με ήπια συμπτώματα κανείς τουρίστας δεν επισκέπτεται νοσοκομείο και συνεχίζουν τις διακοπές τους. Πολλοί φεύγουν με ιδιωτικά σκάφη από νησιά και κάνουν τεστ σε νοσοκομεία άλλης πόλης και δηλώνονται εκεί ως κρούσματα» καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Η επικίνδυνη καθυστέρηση έκδοσης αποτελεσμάτων
Στη Κέρκυρα δείγματα παίρνουν στο λιμάνι οι ελάχιστοι νοσηλευτές του νοσοκομείου «που δεν είναι δουλειά τους» επειδή δεν υπάρχουν συνεργεία του ΕΟΔΥ
Ένα ακόμη πρόβλημα που αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του ιού είναι η καθυστέρηση έκδοσης των αποτελεσμάτων, καθώς τα δείγματα στέλνονται Αθήνα και γίνονται γνωστά σε 2 ημέρες. «Οι τουρίστες αλωνίζουν μέχρι να ειδοποιηθούν ότι είναι θετικοί και να μπουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο αναφοράς» υπογραμμίζει ο κ. Γιαννάκος.
Προβλήματα και στις δηλώσεις
Προβλήματα καταγγέλλει και στην δήλωση των κρουσμάτων στη σωστή τοποθεσία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δηλώνονται λιγότερα κρούσματα στα νησιά και περισσότερα στα αστικά κέντρα σε σχέση με αυτό που ισχύει πραγματικά.
Όπως τονίζει «κρούσματα που προσβλήθηκαν στα νησια δεν δηλώνονται εκεί. Ταυτοποιούνται και δηλώνονται στα τόπο μόνιμης κατοικίας. Εμφανίζεται η Αθήνα και Θεσσαλονίκη με πολλά Κρούσματα ενώ στη πραγματικότητα οι εστίες βρίσκονται εκεί που πήγαν διακοπές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Πάρος. Εκεί μέχρι τώρα στο κέντρο υγείας ταυτοποιήθηκαν πάνω από 30 κρούσματα από Παρο και Αντίπαρο, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν τουρίστες».
Ο κ. Γιαννάκος προσθέτει ότι «λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων πολλά δείγματα φεύγουν για έλεγχο στην Αθήνα. Επίσης ένα συνεργείο του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί ελέγχους στο νησί. Τα δείγματα του ΕΟΔΥ πηγαίνουν Αθήνα και τα αποτελέσματα βγαίνουν σε δυο ημέρες. Για τις ανάγκες του τουρισμού δεν ταυτοποιούνται τα Κρούσματα στα νησιά. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων μόνιμων και επισκεπτών. Ειδικά τώρα Δεκαπενταύγουστο»