Για ένα μήνυμα έντονης αποδοκιμασίας της κυβέρνησης, έκανε λόγο ο Μιχάλης Κατρίνης, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα της Ευρωεκλογών.
Μιλώντας στο “Πρώτο Πρόγραμμα”, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας την αβεβαιότητά του για το αν ο Πρωθυπουργός αντιλήφθηκε το μέγεθος του εκλογικού αποτελέσματος σε σχέση με το τι πήρε η Νέα Δημοκρατία ένα χρόνο μετά την τελευταία εκλογική της επικράτηση.
«Έχουμε λοιπόν ένα σκηνικό όπου η αδιαμφισβήτητη υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας αρχίζει σιγά σιγά και κλονίζεται. Η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, δεν είναι όμως σε αυτά τα ποσοστά της αλαζονικής επικράτησης» τόνισε.
«Κατά την προσωπική μου εκτίμηση αυτή η φθορά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κυρίου Μητσοτάκη είναι μη αντιστρεπτή» προσέθεσε.
Ωστόσο, σημείωσε, υπάρχει «ένα πολιτικό παράδοξο, ένα πολιτικό αδιέξοδο» το οποίο συνίσταται στο ότι παρότι ο κόσμος αποδοκιμάζει την κυβερνητική πρακτική και δίνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στη Νέα Δημοκρατία, την ίδια στιγμή δεν δίνει ένα σαφές πρόκριμα στην αντιπολίτευση ώστε να είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου.
«Θέλω να είμαι ειλικρινής και εμείς περιμέναμε ένα μεγάλο ποσοστό αποδοκιμασίας της Νέας Δημοκρατίας να στραφεί θετικά προς το ΠΑΣΟΚ και αυτό δεν το καταφέραμε» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράλληλα πως το ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι αντικειμενικό δεδομένο, είναι το μόνο από τα κυβερνητικά κόμματα που σε αυτό το σκηνικό αντικυβερνητικής, χαλαρής, αντισυστημικής ψήφου έχει αυξήσει το ποσοστό. (…) Αυτά βεβαίως δεν μας επιτρέπουν να πανηγυρίζουμε. Πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή αποτίμηση και θα την κάνουμε» συμπλήρωσε ο κ. Κατρίνης.
«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η αντιπολίτευση και θα μιλήσω για το ΠΑΣΟΚ, δεν εισπράττει το κομμάτι της στο ποσοστό που θα έπρεπε ώστε να αναπτύξει αυτή τη δυναμική της εναλλακτικής» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, ενώ ερωτηθείς ποια είναι η αιτία, ανέφερε πως είναι πολυπαραγοντικό και θα συζητηθεί στα όργανα. «Είναι μια εσωτερική συζήτηση και θα είναι μια συζήτηση γενναία που εκτιμώ ότι θα γίνει άμεσα» τόνισε.
“Πρέπει να συγκροτηθεί μέτωπο από τη βάση”
«Θα πρέπει να δούμε ποιο μήνυμα δεν πέρασε καθαρά. Ποιος κόσμος δεν κινητοποιήθηκε και δεν πείστηκε ότι πραγματικά μπορεί να είμαστε εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης. Πρέπει να επιταχυνθούν οι πρωτοβουλίες συγκρότησης ενός μετώπου με ευρέα χαρακτηριστικά, κοινωνικά και πολιτικά. Θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν η παράταξη που πριν από τρεις μήνες πήρε την πρωτοβουλία και συγκέντρωσε τις υπογραφές των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου και αυτή η αντιπολιτευτική συσπείρωση οδήγησε στην αποπομπή δύο μελών της κυβέρνησης. Άρα το ΠΑΣΟΚ το έκανε. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί.
Είναι υποχρεωμένο πλέον. Το ζητάει όχι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, το ζητάει ο δημοκρατικός κόσμος. Αυτή η σιωπηρή δημοκρατική πλειοψηφία που δεν βλέπει αυτή τη στιγμή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης ορατή στον ορίζοντα, ζητά λοιπόν να συγκροτηθεί, αλλά να συγκροτηθεί από τη βάση με όρους πολιτικούς και όχι παραπολιτικούς και lifestyle και με όρους που θα δίνουν λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.
«Αυτή είναι μια κουβέντα η οποία δεν μπορεί να καταλήξει ούτε σήμερα, ούτε σε μια εβδομάδα, αλλά ούτε μπορεί να περιμένει πάρα πολύ. Το σχήμα, ο τρόπος που θα γίνει αυτή τη στιγμή η σύγκλιση των δυνάμεων κοινωνικών και πολιτικών, είναι ένα αντικείμενο συζήτησης, το οποίο δεν μπορεί να περιμένει πολύ. (…) Όμως, δεν είναι το ΠΑΣΟΚ αυτό που βιάστηκε προ της εκλογικής αναμέτρησης σε μία ένδειξη αμετροέπειας, ναρκισσισμού και αλαζονείας, να πει ότι δεν έχει να συζητήσει τίποτα με καμία άλλη πολιτική δύναμη με την οποία πριν από ένα μήνα βρέθηκε να συνυπογράφει την πρόταση δυσπιστίας.
Εμείς λοιπόν, επειδή επιμένουμε πολιτικά, πατάμε στο έδαφος και παίρνουμε τα μηνύματα των πολιτών που μας εμπιστεύθηκαν, αλλά που κυρίως δεν ήρθαν να ψηφίσουν, λέμε ναι, θα επιμείνουμε με πολιτικές προτάσεις και λύσεις, θέλουμε να γίνει κάτι ευρύτερο για να βλέπει ο κόσμος ότι υπάρχει και πρόταση διακυβέρνησης, εναλλακτική αλλά αυτό θα γίνει με μια σοβαρή συζήτηση και όχι με όρους συναλλαγής κορυφής που ο κόσμος τις αποστρέφεται και είναι βέβαιο ότι δεν αθροίζουν ποσοστά. Αθροίζουν μόνο φιλοδοξίες» είπε ο κ. Κατρίνης, καταλήγοντας.