Του Δημήτρη Χρυσικόπουλου
«Το ’να του μάτι στο Μισίρι, τ’ άλλο του μάτι στην Αρβανιτιά». Προς Θεού, παρελθέτω αφ’ ημών η οιαδήποτε σύγκριση του ΚΙΝΑΛΛ / ΠΑΣΟΚ με… δραγουμάνο του βεζίρη. Απλώς ο στίχος του Λευτέρη Παπαδόπουλου από το τραγούδι του αείμνηστου Λουκιανού Κηλαηδόνη ταιριάζει «γάντι» στη στρατηγική που το κόμμα ακολουθεί μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στη θέση του προέδρου, όσον αφορά την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι στόχοι και η στρατηγική
Καθώς το ΚΙΝΑΛΛ επιχειρεί σταδιακά να αρθρώσει λόγο που θα ανταποκρίνεται στο προφίλ και στα θέλω του νέου προέδρου του, είναι προφανές ότι στόχος του είναι να «πλήττει» τόσο την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση, επιδιώκοντας δύο βασικά πράγματα:
● Από τη μία να εδραιωθεί ως μια διακριτή φωνή στο πολιτικό σκηνικό, η οποία, εν πολλοίς, θα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας στη χώρα.
● Από την άλλη, να «ακυρώσει» όποιες προβλέψεις / εκτιμήσεις το θέλουν να αποτελεί απλώς και μόνο δυνάμει σύμμαχο του ενός ή του άλλου σε πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το ΚΙΝΑΛΛ δεν θα συμμετάσχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, αν αυτό κριθεί αναγκαίο για τη σταθερότητα και την ομαλή πορεία της χώρας. Ωστόσο, όπως φαίνεται, στόχος είναι η όποια μελλοντική συνεννόηση να γίνει στη βάση προγραμματικής συμφωνίας στην οποία το ΚΙΝΑΛΛ θα έχει ξεκάθαρα θέσει τους όρους και τις προϋποθέσεις του.
Πυρά κατά της κυβέρνησης
Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και στο πλαίσιο της άσκησης ουσιαστικής αλλά και σκληρής αντιπολίτευσης, το ΚΙΝΑΛΛ σχολίασε με αυστηρό τρόπο τα νέα μέτρα για την πανδημία που ανακοίνωσε προχθές ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναφέροντας:
«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει να πρωτοτυπεί αρνητικά, καθώς προτεραιότητα γι’ αυτήν έχει η διαχείριση του πολιτικού κόστους και όχι η προστασία της δημόσιας υγείας. Η στρατηγική αυτή όμως απέτυχε και εγκυμονεί κινδύνους, με δεδομένη την οριακή κατάσταση του ΕΣΥ, αλλά και την επιμονή της να μην το ενισχύει ουσιαστικά και βιώσιμα».
Αντίστοιχου ύφους και κριτικής ανακοίνωση για τα μέτρα πριν από τα Χριστούγεννα, μάλιστα, είχε προκαλέσει τη δημόσια έκφραση δυσφορίας από το Μαξίμου, πηγές του οποίου είχε κατηγορήσει το ΚΙΝΑΛΛ ότι το κείμενο «είναι σαν να διαβάζεις τις γενικόλογες και καταγγελτικές ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ». Από την αντίδραση γίνεται προφανές ότι οι προσπάθειες της Ν.Δ. να «προσεταιριστεί» το ΚΙΝΑΛΛ ή εν πάση περιπτώσει να το τοποθετήσει στη θέση της «σώφρονος αντιπολίτευσης» (σε αντιπαραβολή με τον ΣΥΡΙΖΑ) για την ώρα δεν έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Στο ίδιο πλαίσιο το ΚΙΝΑΛΛ ζήτησε από την κυβέρνηση να βάλει πλαφόν στην τιμή της μάσκας τύπου ΚΝ95, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα κερδοσκοπίας, σημειώνοντας, μάλιστα, με δηκτικό τρόπο ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. εδώ και έξι μήνες παρακολουθεί αμέτοχη την αύξηση των τιμών στην αγορά που επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό».
«Αγκάθια» για την Κουμουνδούρου
Από την άλλη, με αφορμή τον θάνατο του Καρόλου Παπούλια, το ΚΙΝΑΛΛ φρόντισε να «βγάλει αγκάθια» κατά του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι για την επεισοδιακή ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης τον Οκτώβριο του 2011 (εν μέσω της θύελλας του μνημονίου) το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η μετατροπή τελικά της παρέλασης σε μια αυθόρμητη λαϊκή εκδήλωση ιερής αγανάκτησης και οργής είναι αντάξια των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας για εθνική αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία».
Η αιχμή αυτή κατά του ΣΥΡΙΖΑ κάνει εμφανές ότι το ΚΙΝΑΛΛ επιδιώκει να τον «χτυπά» με κάθε τρόπο, καθώς – αυτό, βέβαια, μένει να αποδειχθεί και από τις δημοσκοπήσεις – θεωρεί ότι από εκεί είναι πιθανόν να προέλθουν οι περισσότερες μετακινήσεις ψηφοφόρων που θα καταστήσουν δυνατή τη «μεγάλη επιστροφή» του κόμματος, κάτι που ο νέος πρόεδρος ευαγγελίζεται σε κάθε ευκαιρία.
Παράλληλα, το ΚΙΝΑΛΛ, αν και δεν φάνηκε να «σοκάρεται» από το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές, εν τούτοις βρήκε την ευκαιρία να του ασκήσει κριτική για το γεγονός ότι ζητάει κάλπες εν μέσω πανδημίας, με τον νέο επικεφαλής της Κ.Ο. Μιχάλη Κατρίνη να σημειώνει στη «Μακεδονία της Κυριακής» ότι «με 100 νεκρούς την ημέρα, χιλιάδες κρούσματα και με μια γενικευμένη εικόνα ανασφάλειας, δεν υπάρχει λογική σε ένα αίτημα για να γίνουν τώρα εκλογές».
Κομματικές διεργασίες
Κατά τα λοιπά, σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται ότι βρίσκονται οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΚΙΝΑΛΛ, με τον νέο πρόεδρο να επιχειρεί να δώσει το στίγμα του και, ταυτόχρονα, να προωθήσει στελέχη που βρίσκονται κοντά του, μέχρι το συνέδριο της άνοιξης. Μάλιστα, φαίνεται ότι καταγράφεται και η πρώτη δυσφορία από στελέχη που αισθάνονται ότι ο Ν. Ανδρουλάκης τα… παραγκωνίζει.
Για παράδειγμα, πληροφορίες φέρουν τον τέως γραμματέα της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛΛ Βασίλη Κεγκέρογλου να μαθαίνει την αντικατάστασή του από την Ευαγγελία Λιακούλη μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά ο Β. Κεγκέρογλου είχε θέσει θέμα συνδρομών στο κόμμα από τους δύο ευρωβουλευτές του κόμματος (Ανδρουλάκη και Εύα Καϊλή), ενώ στις εκλογές είχε ταχθεί υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου.
Μια άλλη πληροφορία που αναμένεται να επιβεβαιωθεί (ή και όχι) το επόμενο διάστημα είναι ότι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ θα ζητήσει τις παραιτήσεις των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος σε όλη τη χώρα, ώστε να εκλεγούν νέες διοικήσεις των τοπικών οργανώσεων στο συνέδριο του κόμματος. Για την ώρα, πάντως, η βασική επιχείρηση εντός του ΚΙΝΑΛΛ είναι η ηρεμία και η σύνθεση, αλλά και η ψύχραιμη ανάλυση των δημοσκοπήσεων που δείχνουν «άνοιξη» στα ποσοστά του.