12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Κι όμως ο Κασσελάκης πήγε στην… Ολομέλεια της Βουλής – Η αμηχανία, τα πικρόχολα σχόλια Βορίδη-Πλεύρη και η θλιμμένη μοναξιά του Τσακαλώτου

Ημερομηνία:

Πρώτη επίσημη για τον Στέφανο Κασσελάκη στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην Ολομέλεια με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών και την ομιλία του επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος Σωκράτη Φάμελλου. Εμφανίστηκε με σκούρο κουστούμι και γραβάτα και ήταν αναμενόμενο η παρουσία του να προσελκύσει το ενδιαφέρον δημοσιογράφων αλλά και βουλευτών. Επικρότησε πολλές αναφορές του κ. Φάμελλου και ενίοτε χειροκροτώντας μαζί με τους βουλευτές του κόμματος.

Σημειώνεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι βουλευτής και ως εκ τούτου κάθισε στα έδρανα των κρατικών αξιωματούχων που βρίσκονται πλάι από το βήμα της Βουλής, σχετικά αμήχανος και χωρίς να έχει ενημερωθεί από τους συνεργάτες του ότι δεν είθισται οι επισκέπτες είτε από τα συγκεκριμένα έδρανα είτε από τα θεωρεία, να χειροκροτούν.

Πικρόχολο σχόλιο από Πλεύρη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης έκανε ένα πικρόχολο σχόλιο όταν αποχώρησε από την αίθουσα ο κ. Κασσελάκης: «Χειροκροτητής πρόεδρος για πρώτη φορά…», προκαλώντας αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πριν μια εβδομάδα ανέβασε ένα βίντεο στο τικ τοκ, όπου στην πραγματικότητα χαρακτήριζε τους βουλευτές ως χειροκροτητές και ότι εμείς είμαστε εδώ και χειροκροτούμε τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, αλλά αυτός θα εγκαινιάσει μία νέα διαδικασία όπου τα νομοσχέδια θα έρχονται σε διαβούλευση με τους πολίτες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και σχολίασε: «Ο κ. Κασσελάκης σήμερα, προσήλθε ως χειροκροτητής στην ολομέλεια. Ας τον ενημερώσει κάποιος ότι όσοι δεν είναι αιρετοί δεν χειροκροτούν, απλώς παρακολουθούν. Κάθισε εκεί πέρα. Τον φέρατε, άκουσε μόνο τον κ. Φάμελλο, μίλησε σε 20 βουλευτές από τους 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, γνώριζε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι σήμερα θα έχει την πρώτη άτυπη εμφάνιση του ο νέος αρχηγός και προσήλθαν οι 20 από τους 47 βουλευτές. Αυτό είναι θέμα που απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Πλεύρης επέμεινε στην προσωπική επίθεση σε βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, και σημείωσε: «Ο κ. Κασσελάκης ήρθε, λειτούργησε ως χειροκροτητής και απήλθε. Δεν άκουσε καν τη συζήτηση. Δεν έδειξε ένα ενδιαφέρον να πει ‘μια που ήρθα, ας δω πως λειτουργεί η Βουλή’. Ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε να είναι μέλος της ελληνικής Βουλής. Θα μπορούσε. Έχετε τρεις βουλευτές επικρατείας. Ένας αν παραιτηθεί και δεν πάρουν τη σειρά του οι επόμενοι, μπαίνει στο εθνικό κοινοβούλιο. Δεν τολμάει να μπει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Γιατί άμα μπει, δεν θα έχουμε τη διαδικασία του χειροκροτητή που φεύγει, θα έχουμε τη διαδικασία να έρχεται εδώ και να αντιπαρατίθεται και να ακούσουμε και τα πολιτικά του επιχειρήματα».

Ο… Φαμελλάκης και ο… Βαρίδης

Με ειρωνικό τρόπο αναφέρθηκε στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Με αφορμή την πρώτη παρουσία του Κασσελάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, στα έδρανα των καλεσμένων, ο Βορίδης είπε ειρωνικά πως «ελπίζω η πρώτη παρουσία υπο την ιδιότητα του ακροατή της διαδικασίας για τον κ. Φαμελλάκη… συγγνώμη τον κ. Κασσελάκη… να μην ήταν απογοητευτική γιατί αυτά που ακούσαμε από τον κ. Φάμελλο ήταν εντυπωσιακά».

Αυτή η αναφορά του υπουργού Επικρατείας προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Βορίδη να ισχυρίζεται στη συνέχεια πως επρόκειτο για… σαρδάμ.

«Έκανα λάθος και το διόρθωσα», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας.

Πάντως ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, απάντησε στο ίδιο μήκος κύματος, αναφέροντας σε ανάρτησή του:

«Αφού του αρέσουν τόσο τα λογοπαίγνια, ας του πει κάποιος ότι με όρους δημοκρατίας και κράτους δικαίου θα έπρεπε να λέγεται “Βαρίδης”».

Μόνος ο Τσακαλώτος

Η παρουσία του νέου προέδρου ενεργοποίησε την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, με πολλούς βουλευτές να βρίσκονται στην αίθουσα, στην συντριπτική πλειοψηφία τους όσοι στηρίζουν Κασσελάκη. Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρακολούθησε την ομιλία του κ. Φάμελλου, μόνος, πίσω από τα έδρανα των Σπαρτιατών.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από Φάμελλο

Σε προεκλογική αντιπαράθεση ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής για την Αυτοδιοίκηση εξελίχθηκε η κοινοβουλευτική «αντιμαχία» του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα των πολιτικών των «γαλάζιων» δημάρχων και περιφερειαρχών, που φάνηκαν στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, άσκησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο Σ. Φάμελλος σχολίασε πως στις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης «που φάνηκαν 1.000 στον πρωθυπουργό», έχουν φανεί «σοβαρά προβλήματα αρρυθμίας και αποτυχίες της κυβέρνησης», ενώ τόνισε πως έχει εδραιωθεί «ένα κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία και στην οικονομία» και η πεποίθηση ότι «τα πράγματα στην χώρα δεν πάνε καλά».

Αναφέρθηκε με έμφαση λεγόμενο από το 2019 «επιτελικό κράτος των αρίστων», σημειώνοντας πως αυτό το αφήγημα «κατέρρευσε» με «μεγάλο κόστος» για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία, αλλά και «στους θεσμούς και στην καθημερινότητα». Μάλιστα, υπενθύμισε ότι τις αντίστοιχες πρώτες μέρες της προηγούμενης διακυβέρνησης, είχε περάσει η «απαράδεκτη τροπολογία» με την οποία τοποθετήθηκε ο κ. Κοντολέοντας επικεφαλής της ΕΥΠ αν και δεν είχε πτυχίο από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και «εκδιώχτηκε» όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών «για να καλύψει τις ευθύνες του κ. Μητσοτάκη».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία, την οποία επισκέφτηκε χθες με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, σχολιάζοντας πως «μία λέξη ταιριάζει στο αποτύπωμα των κυρίων Μητσοτάκη και Αγοραστού στη Θεσσαλία: απόγνωση».

Επισήμανε την παραίτηση του κ. Θωμά Ιωάννη, υποψηφίου περιφερειακού συμβούλου του κ. Αγοραστού, ως ένδειξη διαφωνίας με τον τρόπο διαχείρισης της έκτακτης κατάστασης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και με τη στρατηγική του κ. Αγοραστού, μεταφέροντας την έκφρασή του, ότι η «παρωδία» της περιφέρειας «έπνιξε» τον Δήμο Παλαμά.

Σχολιάζοντας, δε, την φράση του κ. Βορίδη για το Βόλο ότι ήταν «άτυχος», είπε πως είναι «μεγάλη ατυχία και για τη Θεσσαλία, και για τη Ρόδο, και για τον Έβρο, και για την Εύβοια, αλλά και για την Αττική, η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Στη συνέχεια, ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε αναλυτικά και στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές που επισκέφτηκε, τονίζοντας πως παντού υπήρχε δυσαρέσκεια γιατί «η Πολιτεία δεν έχει έρθει». «Δεν είναι όλα αυτά τυχαία. Και δεν είναι όλα αυτά ατυχία. Είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι άφησε τη χώρα αθωράκιστη και απροστάτευτη στις μεγάλες φυσικές καταστροφές», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είχε στα χέρια της «όλα τα δεδομένα» και την «απαραίτητη προετοιμασία» από το 2018-19.

Επιπρόσθετα, επέρριψε την ευθύνη στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, που «τόλμησε να περηφανευτεί στη Σύνοδο της Μάλτας» ότι η χώρα μας είχε «λιγότερες επιπτώσεις» από τη Λιβύη, συγκρίνοντας μια χώρα της ευρωζώνης και των «αρίστων» με «μια χώρα χωρίς υποδομές, σε εμφύλιο πόλεμο εδώ και 10 χρόνια». Έκανε λόγο μάλιστα και για «θράσος» να μιλάει για «ευκαιρία» για διεύρυνση του «τουριστικού προϊόντος».

Κάνοντας αναφορά και στο πόρισμα της ολλανδικής εταιρείας για την Θεσσαλία, είπε πως μιλάμε για μια «Πολιτεία χωρίς δομές, χωρίς προσωπικό, χωρίς σχέδιο». «Αυτοί είναι οι άριστοι; Αυτή είναι η επιτελικότητα;», διερωτήθηκε και πάλι, ενώ εγκάλεσε τον πρωθυπουργό που δεν έχει ακόμα προσκομίσει στη Βουλή τα έγγραφα που έστειλε στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση, καταλογίζοντας «ανεπάρκεια».

Επίσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερήσια συζήτηση στη Βουλή για τις πλημμύρες, σχολιάζοντας ότι «είναι απαράδεκτο από τη μία να μην απαντάει στις θεσμικές ερωτήσεις μας και από την άλλη να μας κατηγορεί ότι δεν έχουμε προτάσεις». Αναφερόμενος στη χθεσινή συνέντευξη, επισήμανε ότι ο Κ. Μητσοτάκης «παραδέχτηκε» πως «δεν ξέρει που πήγανε τα λεφτά» για τα έργα του «Ιανού» και σχολίασε ότι δεν νοιάζεται για τη Θεσσαλία, «μόνο για το πολιτικό όφελος».

Προανήγγειλε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη Θεσσαλία, ενώ απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τρεις προτεραιότητες: πλήρη αποζημίωση πληττόμενων οικογενειών για οικοσκευή, άμεση προκαταβολή σε αγρότες ως ποσοστό της πλήρους αποζημίωσης της παραγωγής και νέα χρηματοδότηση στους δήμους.

Ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, εκτίμησε πως έρχεται «μία νέα δύσκολη κατάσταση για την οικονομία και το επιχειρείν», σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση ξύνει τον πάτο του βαρελιού όχι για όσους έχουν ανάγκη, αλλά για όσους βγάζουν υπερκέρδη εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας, όπως τα διυλιστήρια, οι εταιρείες ρεύματος και οι τράπεζες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις «αρρυθμίες» στο εσωτερικό της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «συγκρουόμενα αυτοκινητάκια» και στάθηκε στην υπόθεση της «παρέμβασης» της κυβέρνησης στις Ανεξάρτητες Αρχές, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα εκ μέρους της κυβέρνησης σε αγαστή συνεργασία με την ακροδεξιά Ελληνική Λύση». «Υπάρχει μια συνεχής υποβάθμιση του κράτους δικαίου, με βασικό σκοπό την εξυπηρέτηση του καθεστώτος που υπηρετεί ο κ. Μητσοτάκης » είπε, υπογραμμίζοντας πως «σ΄ αυτό πρέπει να αντιδράσουμε, γιατί πρόκειται για ένα μείζον θέμα δημοκρατίας που αμφισβητεί τα θεμέλια του κράτους δικαίου και της ευρωπαϊκής κανονικότητας για την Ελλάδα».

Παρέπεμψε επίσης στη χθεσινή κοινή ανακοίνωση του πρόεδρου του ΔΣΑ και των πρώην προέδρων Φώτιου Κουβέλη, Αντωνίου Ρουπακιώτη, Δημητρίου Παξινού, ενώ κάλεσε σε συνεργασία «όλων των προοδευτικών δυνάμεων ».

Σχετικά με το νομοσχέδιο αυτοδιοίκησης, είπε πως γίνεται με διαδικασία «fast track», τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές και σημείωσε πως «η κυβέρνηση έχει γράψει στα παλιά της τα παπούτσια οτιδήποτε έχει να κάνει με θεσμική κανονικότητα, με λειτουργίες του δημόσιου διαλόγου, αλλά και με εκπροσώπηση», καθώς την ενδιαφέρει μόνο «να γίνει γρήγορα η δουλειά».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για «κατάργηση ή ενσωμάτωση των νομικών προσώπων και των κοινωφελών επιχειρήσεων στους δήμους », το οποίο, όπως είπε, απώτερο στόχο έχει, αφού δεν μπορέσουν οι δήμοι να ανταποκριθούν να μεταφερθούν σε «αναπτυξιακούς οργανισμούς με κομματικούς εγκάθετους» ή «απευθείας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις».

Επιπλέον, έκανε λόγο για προώθηση μιας «αποδυναμωμένης», «δημαρχοκεντρικής αυτοδιοίκησης» που ευνοεί το «ρουσφέτι», με τα «γαλάζια παιδιά» πάντα μέσα για να «αναπαράγεται το σύστημα εξουσίας». «Γι΄αυτό και η σιωπή» όσον αφορά την περίπτωση του Αχιλλέα Μπέου, υπογράμμισε.

Αντίθετα, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει σε μια «ισχυρή, προοδευτική αυτοδιοίκηση», που θα «βελτιώνει τη ζωή των πολιτών» και υπογράμμισε τη σημασία να εκλεγούν «ενεργοί πολίτες, που νοιάζονται για τον τόπο τους» και όχι κομματικά στελέχη, γι’ αυτό και όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει κυρίως ανεξάρτητους σχηματισμούς. Κάλεσε τέλος, τους πολίτες να συμμετάσχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές για να στηρίξουν «προοδευτικές δυνάμεις».

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ