11.8 C
Chania
Tuesday, November 26, 2024

“Κλιματικοί πολέμοι: Κοινωνικές πρακτικές και μορφές παρέμβασης στη δημόσια σφαίρα” στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Ημερομηνία:

Το MedPhoto Festival επιχειρεί να συμβάλει στον διάλογο γύρω από την κλιματική και βιοσφαιρική κρίση, και τις κοινωνικοπολιτικές παραμέτρους που την συνοδεύουν. Καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του ζητήματος έχουν παίξει τα περιβαλλοντικά τοπικά κινήματα, τα οποία μέσα από την κοινωνική, πολιτική, και ερευνητική δράση τους έχουν συμβάλει στην ευαισθητοποίηση/κινητοποίηση του κοινού σε θέματα όπως η οικοκτονία, η πράσινη ανάπτυξη, η εξορυκτική οικονομία, ή το χρηματιστήριο της ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, η διασταύρωση της σύγχρονης τέχνης με την έρευνα και τη θεωρία φέρνει στο προσκήνιο πτυχές που κάνουν ορατό το τι σημαίνει όλη αυτή η συνθήκη σε εργασιακό, κοινωνικό, οικολογικό επίπεδο. Μέσα από την εκδήλωση θέλουμε να δούμε ποιες είναι οι απαντήσεις που μπορούν να δοθούν, αλλά και πώς συγκροτείται ένας διαφορετικός λόγος απέναντι στην ηγεμονική αφήγηση. Κι επίσης, πού συναντιούνται ο δρόμος της κοινωνικής και πολιτικής δράσης με αυτόν τής τέχνης και της αισθητικής;

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν, με τις αντίστοιχες εισηγήσεις:

Αριστείδης Παπαδάκης, μέλος της Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, πρόεδρος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου: «Ελληνική Τάφρος και Ήπειρος: hot spot βιοποικιλότητας ή οικόπεδα εξόρυξης;»

Ελεάνα Καζίλα, βιολόγος-περιβαλλοντολόγος: «Διαχρονικά “πράσινα” παράδοξα. Η σύγκρουση μεταξύ πράσινης ανάπτυξης και βιοποικιλότητας»

Γιώργος Σμπώκος, Δ.Ν. Δημοσίου Δικαίου, υπεύθυνος Επιτροπής Περιβάλλοντος ΔΣΗ: «Η σύγχρονη αρχιτεκτονική τής πολιτικής δράσης και η σημασία τού αναρχικού χαρακτήρα τής τέχνης»

Πηνελόπη Θωμαΐδη, φωτογράφος ντοκιμαντέρ, ερευνήτρια: «Under Pressure: Η παρουσίαση μιας φωτογραφικής και δημοσιογραφικής έρευνας για την ιστορία των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Αλβανία»

Ελένη Παγκαλιά, εκ μέρους τού MedPhoto Festival.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο πλαίσιο του 5ου MedPhoto Festival με τίτλο CLIMATE WARS. Κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ είναι η διεθνής έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Critical Archives VI: We Can’t Breathe, σε επιμέλεια Πάσκουα Βοργιά και Δημήτρη Κεχρή, και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση των Μαρία Μαραγκού και Παύλου Φυσάκη, που ανοίγει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο, στις 19 Ιανουαρίου 2024, 19.30.

κεντρική εικόνα στο event: (c) Πηνελόπη Θωμαΐδη

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Στους 44.235 οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Κόλαση» η κατάσταση για τους άμαχους

Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε...