«Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί περισσότερα από 300.000 κρούσματα του Covid-19 στον ΠΟΥ, από σχεδόν κάθε χώρα του πλανήτη. Η πανδημία επιταχύνεται. Χρειάστηκαν 67 μέρες από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα για να φτάσουμε τα 100.000, 11 μέρες ακόμα για να φτάσουμε στις 200.000 και μόλις ακόμα τέσσερις για τις 300.000», τόνισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

«Δεν είμαστε φυλακισμένοι των στατιστικών. Δεν είμαστε αβοήθητοι παρατηρητές. Μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της πανδημίας του Covid-19. Οι αριθμοί μετράνε γιατί δεν είναι απλοί αριθμοί. Είναι άνθρωποι, των οποίων οι ζωές και οι οικογένειες έχουν γυρίσει ανάποδα».

«Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι αυτό το οποίο κάνουμε. Δεν μπορείς να κερδίσεις έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μόνο παίζοντας άμυνα. Πρέπει να επιτεθείς κιόλας. Το να ζητάμε από τον κόσμο να μείνει σπίτι και άλλα μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης είναι σημαντικά για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού και για να κερδίσουμε χρόνο, αλλά είναι αμυντικά μέτρα».

«Για να κερδίσουμε, θα πρέπει να επιτεθούμε στον κορονοϊό με επιθετικές και στοχευμένες τακτικές – τεστάροντας κάθε πιθανή περίπτωση Covid-19, απομονώνοντας και δείχνοντας ενδιαφέρον για κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα και ιχνηλατώντας και θέτοντας σε καραντίνα κάθε στενή επαφή».

«Αναγνωρίζουμε ότι ορισμένες χώρες δυσκολεύονται με τα αποθέματα για να διεξάγουν αυτά τα επιθετικά μέτρα.  Πολλές χώρες έχουν κινητοποιήσει εσωτερικές πηγές από τις περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο από τον ιό για να αυξήσουν με αυτό τον τρόπο τα αποθέματα»,  προσέθεσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ .

«Μέτρα τα οποία πάρθηκαν για να περιορίσουν τον ιό, μπορεί άθελα τους να είχαν επιπτώσεις στο να επιδεινώσουν τις ελλείψεις σε ουσιαστικό προστατευτικό εξοπλισμό και στα υλικά που χρειάζονται για την παρασκευή του».

«Η επίλυση αυτού του προβλήματος απαιτεί πολιτικό συντονισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα απευθυνθώ στους επικεφαλής των χωρών της G-20. Θα τους ζητήσω να εργαστούν μαζί και να αυξήσουν την παραγωγή, αποφεύγοντας περιορισμούς στις εξαγωγές και να εξασφαλιστεί την ισότητα της κατανομής με βάση τις ανάγκες».

«Επίσης αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ανάγκη για αποτελεσματική θεραπεία. Καθώς ακόμα δεν έχει βρεθεί μία θεραπεία που να θεωρείται αποτελεσματική απέναντι στον Covid-19. Είναι σπουδαίο να βλέπεις την ενέργεια που διοχετεύεται στην έρευνα ενάντια στον Covid-19».

«Μικρές, παρατηρητικές και μη αναγνωρισμένες μελέτες δεν θα μας δώσουν τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε. Χρησιμοποιώντας μη ελεγμένα φάρμακα χωρίς στοιχεία μπορεί να αυξήσει λανθασμένα την ελπίδα και να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό και να προκαλέσει ελλείψεις σε φάρμακα που χρειάζονται για τη θεραπεία άλλων ασθενειών».

«Γι’ αυτό το λόγο ο ΠΟΥ δημιούργησε τη δοκιμή Αλληλεγγύης, για να ενεργοποιήσει ισχυρά και υψηλής ποιότητας στοιχεία το συντομότερο δυνατόν. Όσο περισσότερες χώρες και μεγαλύτερες μελέτες συμμετέχουν στη δοκιμή, τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε τα αποτελέσματα για τα φάρμακα τα οποία έχουν αποτέλεσμα και θα σωθούν περισσότερες ζωές».

«Ο κανόνας του παιχνιδιού για να “κλωτσήσουμε” μακριά τον Covid-19  είναι η αλληλεγγύη», κατέληξε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο δρ Μαρκ Ράιαν, επικεφαλής των προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης, ερωτηθείς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, τόνισε πως πιστεύει πως «πολύ σύντομα» θα ληφθεί μια απόφαση για το μέλλον αυτών.

«Έχουμε κάθε εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας και η ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) δεν θα προχωρήσουν με τη διεξαγωγή των Αγώνων αν το θεωρήσουν επικίνδυνο για τους αθλητές και τους θεατές» , ανέφερε.