Στα επίπεδα που καταγράφονταν προς το τέλος Οκτωβρίου έχει πλέον επιστρέψει η επιδημία κορονοϊού, φλερτάροντας με μία νέα έξαρση που αυτή τη φορά κανείς δεν γνωρίζει αν θα μπορέσει η χώρα μας να αντέξει. Κατά μέσο όρο πλέον καταγράφονται περίπου 1.000 κρούσματα την ημέρα, γεγονός που οδηγεί σε ιδιαίτερη αύξηση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η μετάβαση από το δεύτερο κύμα που ακόμη βρισκόμαστε προς ένα τρίτο, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη σε σχέση με την μετάβαση από το πρώτο προς το δεύτερο όπου υπήρξε σημαντικό περιθώριο χρόνου.
Σύμφωνα με την αναφορά της καθηγήτριας Βάνας Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, “Το μήνυμα είναι ένα: η Ελλάδα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν αντιμετώπισε τρίτο κύμα, όχι ακόμα. Ακόμα και σήμερα όμως, μπορούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί και να ανακόψουμε ένα νέο κύμα”.
Η καθηγήτρια επισημαίνει ότι για να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα χρειάζεται να τηρηθούν τα μέτρα τα οποία είναι πολύ αυστηρά. Αυτό όμως μένει να φανεί τις επόμενες δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με τα τελευταία χθεσινά στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ο κυλιόμενος ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων διαμορφώθηκε πλέον στα 973, επίπεδα που βρισκόταν και περίπου στις 27-28 Οκτωβρίου. Τότε όμως ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος διασωληνωμένων ήταν κάτω των 100, συγκεκριμένα ήταν 94 ενώ σήμερα είναι 248. Μάλιστα ήδη διαπιστώνεται φρενάρισμα της πτωτικής πορείας των διασωληνωμένων.
Το πρόβλημα βρίσκεται στην σημαντική άνοδο των νέων εισαγωγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή 5/2 σημειώθηκαν 232 νέες εισαγωγές ασθενών, όταν είχαμε μόνο 126 εξιτήρια λόγω ίασης. Η δε κάλυψη κλινών ΜΕΘ covid-19 στην Επικράτεια βρίσκεται στο 42,60%, ενώ η συνολική κάλυψη κλινών covid-19 είναι 27,02%. Συνολικά πλέον οι κατειλημμένες κλίνες έχουν ξεπεράσει τις 1700.
Πλέον τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια εκτιμώνται σε περισσότερα από 9000, με πάνω από τα μισά να εντοπίζονται στην Αττική. “Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που θα μπορούσε να ξεφύγει, να οδηγήσει σε μια εκθετική αύξηση κρουσμάτων, είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου, επιβεβαιώνοντας την προειδοποίηση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχόλης Αθηνών και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Σωτήρη Τσιόδρα, δύο μέρες νωρίτερα στη Βουλη. “Εκτιμούμε ότι θα έχουμε 7.000 με 8.000 κρούσματα αυτήν την εβδομάδα, είχε υπογραμμίσει και φαίνεται ήδη να έχει “πέσει μέσα”
Σημειώνεται ότι τις 6 πρώτες ημέρες της εβδομάδας καταγράφηκαν συνολικά 6.256 νέα κρούσματα, ενώ την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 4.977 κρούσματα. Τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως την ηλικιακή ομάδα 25 44 ετών, ενώ μειώθηκε η διάμεση ηλικία των νεοδιαγνωσθέντων στα 43 έτη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εάν η χώρα εισέλθει σε τρίτο κύμα, η κατάσταση θα είναι πολύ άσχημη, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά και των νέων παραλλαγών του ιού με τις πολλές μεταλλάξεις. Έχουμε ήδη εντοπίσεις 232 κρούσματα με τη βρετανική μεταλλαγή και 4 με την νοτιοαφρικανική.
Να αναφέρουμε ακόμη ότι ήδη το ΕΣΥ είναι σε σημαντικό βαθμό όπως αναφέραμε “φορτωμένο” με περιστατικά covid, όταν κατά την είσοδο στο δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, υπήρξε χαμηλό φορτίο. Παράλληλα να αναφέρουμε ότι στις αρχές καλοκαιριού είχαμε καταφέρει σχεδόν να απαλλαγούμε από τον ιό, όπως φαινόταν και από τις αναλύσεις των λυμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πλέον η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με την θερινή περίοδο.
Στα πρόθυρα του τρίτου κύματος
Επίσης σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, “για το αν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του τρίτου κύματος, σίγουρα δεν είμαστε στο τρίτο κύμα. Τώρα για να πούμε με βεβαιότητα και σαφήνεια αν είμαστε στα πρόθυρα, θα χρειαστούμε περισσότερα στοιχεία τις επόμενες ημέρες για να μπορέσουμε να τα αξιολογήσουμε και αναλόγως να δράσουμε”.
Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία του συστήματος Υγείας, ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι “ότι από την πρώτη κιόλας μέρα που ξεκίνησε η πανδημία, σχεδιάσαμε έχοντας τα πιο απαισιόδοξα σενάρια στο μυαλό μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε δυσμενή εξέλιξη της πορείας της πανδημίας. Τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο δώσαμε μία μεγάλη μάχη από την οποία βγήκαμε, καταφέραμε και ανταποκριθήκαμε στις αυξημένες απαιτήσεις της περιόδου εκείνης και συνεχίσαμε να σχεδιάζουμε έχοντας συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία και από το πρώτο κύμα και από το δεύτερο κύμα, προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι για ενδεχόμενο τρίτο κύμα. Έχουμε προετοιμαστεί τόσο σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, όσο και τους υλικούς και χρηματικούς πόρους στα Νοσοκομεία και τις λοιπές δομές υγείας”.